A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Gyógyszeres kezelés beállítása

Gyógyszeres kezelés beállítása

Szerző: prof. dr. Blaskó György | Létrehozva: 2011.11.16 11:29 | Módosítva: 2019.09.26 13:01

A gyógyszeres kezelés célja a vérrögök kialakulásának megakadályozása melyhez nagyfokú jártasság szükséges, mind a trombózis kezelésében mind a gyógyszeres kezelés beállításában.  A véralvadásgátlók egyre modernebbek, így orvosi kontroll mellett lehetőség van az újabb típusú, kevesebb mellékhatással rendelkező véralvadásgátlókra átállni.  

A gyógyszeres véralvadásgátlás lehetőségei:

 1. K-vitamin antagonisták, kumarinok
 2. Új orális alvadásgátló szerek (NOAC)
 3. Kis molekulasúlyú heparinok (LMWH)
 4. Acetilsav tartalmú készítmények

Régebbi típusú kumarin származékok

Kumarin típusú véralvadásgátló, Trombózis- és Hematológiai központ

Véralvadásgátlásban hagyományos módszernek számít a kumarin származékok használata.

Kumarinok alkalmazásakor a számos kellemetlen mellékhatás mellett számolni kell az INR érték állandó monitorozásával is. 

A kumarin útja a szervezetben

A kumarinok jelentős hányada (90-95%) fehérjéhez kötődik a vérben és csak a fennmaradó 5-10% fejti ki a kívánt hatást. Azok a vegyületek, melyeknek nagy a fehérjekötő kapacitásuk (pl. NSAID), könnyen leszoríthatják onnan őket, ezzel fokozva a vérzéses szövődmények kialakulását.

Kumarin származékok szövődményei

A kumarin típusú orális antikoagulánsok leggyakoribb mellékhatásai a vérzéses szövődmények ( hematóma, orrvérzés, fogínyvérzés, véres köpet, véres vizelet).

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, milyen gyógyszerek okozhatnak kölcsönhatásokat

Az orális véralvadásgátlót szedő betegek esetében nemcsak a vényköteles gyógyszerek, hanem számos esetben a vény nélkül kapható készítmények is okozhatnak gondot. Egy 2008-as felmérés szerint a magyar, gyógyszeres kezelésben részesülő emberek közel egyharmada nem is hallott arról, hogy az acenokumarol-kezelés ( Itthon kapható véralvadásgátló) során bizonyos gyógyszereket, táplálék-kiegészítőket csak orvosi engedélyével szedhet. A felmérés arra is rávilágított, hogy az acenokumarolt szedő betegek 48%-a fogyaszt vény nélküli gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt orvosa tudta nélkül: táplálék-kiegészítőt 12%, Algopyrint 34%, aszpirint 11% és paracetamolt 21%.

            Kapcsolódó tartalmak, melyek érdekelhetik Önt:

         
Syncumar diéta

A véralvadásgátló kezelés hatékonyságát nagyban befolyásolja a táplálékkal  bevitt K-vitamin mennyisége is. A kezelés beállítása és nyomon követése során figyelembe kell venni a páciens étkezési szokásait is.

K-vitamint jelentős mennyiségben tartalmazó ételek:

 • májból és tojásból készült ételek
 • zöldségek, gyümölcsök (spenót, karfiol,brokkoli, káposzta,saláta, eper, málna, szója)

Akár naponta többször is fogyaszthat K-vitamin tartalmú ételeket, de lényeges, hogy ne térjen el nagy mértékben ezektől (pl.: eperszezon).

Véralvadásgátló szedése mellett tartandó diétáról itt olvashat többet.

INR beállítás:

A véralvadásgátlók hatását ellenőrizni kell! A mélyvénás trombózison vagy tüdőembólián átesett betegek túlnyomó többsége tartós alvadásgátló kezelésre szorul. Ez a kezelés a tanácsolt minimális odafigyelés és életfegyelem mellett tartósan fenntartható, de rendelkezik néhány fontos sajátossággal.

Az INR beállításról itt olvashat többet

Új típusú véralvadásgátlók (NOAC)

A régebbi típusú (kumarin) készítményekkel sajnos sok negatív következmény is járt, melyek a mindennapokban sok kellemetlenséget okozhattak a betegeknek.  Az új típusú véralvadásgátlókat (NOAC) számtalan előnyüknek köszönhetően egyre többen alkalmazzák és térnek át rájuk a régi típusú készítményekről.Heparin injekció helyes alkalmazásának oktatása a Trombózis- és Hematológiai Központ asszisztenseitől!

A NOAC előnyei 

 • A régi típusú kumarin-származékokkal szemben az új típusú véralvadásgátlók (NOAC) előnye, hogy esetükben nincs szükség folyamatos INR monitorozásra, bár időszakos vérkép, vese- és májfunkció vizsgálatot célszerű végezni. Szükség lehet erre, ha a pácensnél idő közben kialakul bármilyen vese-, illetve májbetegsége,vagy ha a beteg bármilyen mellékhatást tapasztal (pl. erősebb menstruációs vérzés, véres vizelet, vérző fogíny, kék-zöld foltok a bőrön). Lehetőség van a monitorozásra azok számára is, akik ezt megszokták a régi típusú véralvadásgátlók szedésekor.
 • A NOAC szereknél létezik gyorsan ható antidótum (a szer hatását felfüggesztő anyag)

Kinek javasolt a gyógyszerváltás?

Számos előnyük miatt ma már majdnem mindenkinek a NOAC típusú véralvadásgátlók alkalmazását javasolják a régi típusú kumarin származékok helyett.

 •  A NOAC szedése javasolt azoknak is, akiknél a korábbi gyógyszerek kellemetlen mellékhatásokat okoztak. (pl.: fokozott hajhullás)
 • Akinek az életvitele, foglalkozása olyan, hogy nem tud megjelenni a rendszeres INR kontrollokon, esetleg a „K” vitamin tartalmú ételekre történő odafigyelés okoz gondot, nekik is megfelelő megoldást jelent a NOAC használata.

Érdeklődjön a Trombózis- és Hematológiai Központ asszisztenseinél, hogy a gyógyszer bevételhez képest mikor van szükség vérvételre, annak érdekében, hogy megfelelően értékelhető legyen a vizsgálat.

Heparin kezelés

Heparin, Trombózis és Hematológiai központ

A heparinok a véralvadásgátló terápia részét képezik, csakúgy mint a kumarin-származékok és a NOAC-ok. A heparin a véralvadási folyamat egyik gátló anyagának hatását jelentősen felgyorsítja, ugyanakkor egyéb hatásokkal is elősegíti a véralvadás lassítását.

Alkalmazása terhesség, illetve a szoptatás időszakában is biztonságos (ellentétben a többi véralvadásgátlóval), mivel a heparin nem jut át a méhlepényen és nem választódik ki az anyatejben sem. Használata egy kis gyakorlatot igényel, melyet elsajátíthat a Trombózis- és Hematológiai központban. 

A heparin kezelés előnyei:

 • Terhesség, szoptatás alkalmával ez az egyetlen biztonságosan alkalmazható véralvadásgátló
 • Alkalmazása mellett nem szükséges az állandó laboratóriumi kontroll

Annak érdekében, hogy személyre szabottan tudjuk a legoptimálisabb dózist beállítani, szükség van a heparin szint monitorozására. Az úgynevezett AntiXa vizsgálat kiemelten fontos terhesség, túlsúly, nagyon fiatal és idős kor esetén. 

Mint minden antikoaguláns alkalmazásánál, itt is számolni kell a hosszabb alvadási idővel és erősebb menstruációs vérzéssel is!

Acetilszalicilsav tartalmú készítmények

Az acetilszalicilsav tartalmú készítményeknek (aszpirin) jelentős szerepe van az artériás trombózisok kialakulásának megelőzésében, mivel megakadályozza a vérlemezkék összetapadását a vérben. Tudni kell azonban, hogy az aszpirin sem csodaszer, amely mindent gyógyít, így alkalmazásáról feltétlen konzultáljon szakértőinkkel a Trombózis- és Hematológiai központban.

Az aszpirinnek számos kellemetlen mellékhatása lehet. Vérzéseket válthat ki a gyomor-, illetve béltraktusban, az arra érzékenyekben pedig asztmás rohamot válthat ki. 

A Trombózis- és Hematológiai központban vállaljuk a véralvadásgátló gyógyszerek, kezelések monitorozást, beállítását, követését.

Az alábbi véralvadásgátló gyógyszerek szedésénél forduljon hozzánk bizalommal:

 • acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek (pl.: Aspirin, ASA EP, Colfarit)
 • ticlopidin tartalmú gyógyszerek (pl.: Ticlid, Ipaton, Aplatic)
 • clopidogrel tartalmú gyógyszerek (pl.: Plavix, Clopidep, Plavocorin)
 • Syncumar
 • Marcumar

Téma szakértői

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász, klinikai farmakológus
dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna

dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász

Hírek

A vérszegénység tüneteit nem mindig könnyű felismerni

A vérszegénység tüneteit nem mindig könnyű felismerni

Fáradtság, sápadtság és levertség – ha ezeket a tüneteket tapasztalja, könnyen gondolhat vérszegénységre. A vérszegénység tünetei azonban nem mindig ennyire egyértelműek, ezért előfordulhat, hogy csak hosszabb idő után kerül felismerésre. Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, hogy mikor érdemes gyanakodni, és hogyan zajlik az anémia kivizsgálása.

További részletek
Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

Fokozott trombózishajlam esetén már a várandósság előtt javasolt felkeresni szakembert. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy a terhesség alatt és a szoptatás időszakában is biztonsággal használható készítményekkel megelőzhető a kismama, és a magzat életét is veszélyeztető trombózis kialakulása.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA