A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Gyógyszeres kezelés beállítása

Gyógyszeres kezelés beállítása

Szerző: prof. dr. Blaskó György | Létrehozva: 2011.11.16 11:29 | Módosítva: 2019.09.26 13:01

A gyógyszeres kezelés célja a vérrögök kialakulásának megakadályozása melyhez nagyfokú jártasság szükséges, mind a trombózis kezelésében mind a gyógyszeres kezelés beállításában.  A véralvadásgátlók egyre modernebbek, így orvosi kontroll mellett lehetőség van az újabb típusú, kevesebb mellékhatással rendelkező véralvadásgátlókra átállni.  

A gyógyszeres véralvadásgátlás lehetőségei:

 1. K-vitamin antagonisták, kumarinok
 2. Új orális alvadásgátló szerek (NOAC)
 3. Kis molekulasúlyú heparinok (LMWH)
 4. Acetilsav tartalmú készítmények

Régebbi típusú kumarin származékok

Kumarin típusú véralvadásgátló, Trombózis- és Hematológiai központ

Véralvadásgátlásban hagyományos módszernek számít a kumarin származékok használata.

Kumarinok alkalmazásakor a számos kellemetlen mellékhatás mellett számolni kell az INR érték állandó monitorozásával is. 

A kumarin útja a szervezetben

A kumarinok jelentős hányada (90-95%) fehérjéhez kötődik a vérben és csak a fennmaradó 5-10% fejti ki a kívánt hatást. Azok a vegyületek, melyeknek nagy a fehérjekötő kapacitásuk (pl. NSAID), könnyen leszoríthatják onnan őket, ezzel fokozva a vérzéses szövődmények kialakulását.

Kumarin származékok szövődményei

A kumarin típusú orális antikoagulánsok leggyakoribb mellékhatásai a vérzéses szövődmények ( hematóma, orrvérzés, fogínyvérzés, véres köpet, véres vizelet).

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, milyen gyógyszerek okozhatnak kölcsönhatásokat

Az orális véralvadásgátlót szedő betegek esetében nemcsak a vényköteles gyógyszerek, hanem számos esetben a vény nélkül kapható készítmények is okozhatnak gondot. Egy 2008-as felmérés szerint a magyar, gyógyszeres kezelésben részesülő emberek közel egyharmada nem is hallott arról, hogy az acenokumarol-kezelés ( Itthon kapható véralvadásgátló) során bizonyos gyógyszereket, táplálék-kiegészítőket csak orvosi engedélyével szedhet. A felmérés arra is rávilágított, hogy az acenokumarolt szedő betegek 48%-a fogyaszt vény nélküli gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt orvosa tudta nélkül: táplálék-kiegészítőt 12%, Algopyrint 34%, aszpirint 11% és paracetamolt 21%.

            Kapcsolódó tartalmak, melyek érdekelhetik Önt:

         
Syncumar diéta

A véralvadásgátló kezelés hatékonyságát nagyban befolyásolja a táplálékkal  bevitt K-vitamin mennyisége is. A kezelés beállítása és nyomon követése során figyelembe kell venni a páciens étkezési szokásait is.

K-vitamint jelentős mennyiségben tartalmazó ételek:

 • májból és tojásból készült ételek
 • zöldségek, gyümölcsök (spenót, karfiol,brokkoli, káposzta,saláta, eper, málna, szója)

Akár naponta többször is fogyaszthat K-vitamin tartalmú ételeket, de lényeges, hogy ne térjen el nagy mértékben ezektől (pl.: eperszezon).

Véralvadásgátló szedése mellett tartandó diétáról itt olvashat többet.

INR beállítás:

A véralvadásgátlók hatását ellenőrizni kell! A mélyvénás trombózison vagy tüdőembólián átesett betegek túlnyomó többsége tartós alvadásgátló kezelésre szorul. Ez a kezelés a tanácsolt minimális odafigyelés és életfegyelem mellett tartósan fenntartható, de rendelkezik néhány fontos sajátossággal.

Az INR beállításról itt olvashat többet

Új típusú véralvadásgátlók (NOAC)

A régebbi típusú (kumarin) készítményekkel sajnos sok negatív következmény is járt, melyek a mindennapokban sok kellemetlenséget okozhattak a betegeknek.  Az új típusú véralvadásgátlókat (NOAC) számtalan előnyüknek köszönhetően egyre többen alkalmazzák és térnek át rájuk a régi típusú készítményekről.Heparin injekció helyes alkalmazásának oktatása a Trombózis- és Hematológiai Központ asszisztenseitől!

A NOAC előnyei 

 • A régi típusú kumarin-származékokkal szemben az új típusú véralvadásgátlók (NOAC) előnye, hogy esetükben nincs szükség folyamatos INR monitorozásra, bár időszakos vérkép, vese- és májfunkció vizsgálatot célszerű végezni. Szükség lehet erre, ha a pácensnél idő közben kialakul bármilyen vese-, illetve májbetegsége,vagy ha a beteg bármilyen mellékhatást tapasztal (pl. erősebb menstruációs vérzés, véres vizelet, vérző fogíny, kék-zöld foltok a bőrön). Lehetőség van a monitorozásra azok számára is, akik ezt megszokták a régi típusú véralvadásgátlók szedésekor.
 • A NOAC szereknél létezik gyorsan ható antidótum (a szer hatását felfüggesztő anyag)

Kinek javasolt a gyógyszerváltás?

Számos előnyük miatt ma már majdnem mindenkinek a NOAC típusú véralvadásgátlók alkalmazását javasolják a régi típusú kumarin származékok helyett.

 •  A NOAC szedése javasolt azoknak is, akiknél a korábbi gyógyszerek kellemetlen mellékhatásokat okoztak. (pl.: fokozott hajhullás)
 • Akinek az életvitele, foglalkozása olyan, hogy nem tud megjelenni a rendszeres INR kontrollokon, esetleg a „K” vitamin tartalmú ételekre történő odafigyelés okoz gondot, nekik is megfelelő megoldást jelent a NOAC használata.

Érdeklődjön a Trombózis- és Hematológiai Központ asszisztenseinél, hogy a gyógyszer bevételhez képest mikor van szükség vérvételre, annak érdekében, hogy megfelelően értékelhető legyen a vizsgálat.

Heparin kezelés

Heparin, Trombózis és Hematológiai központ

A heparinok a véralvadásgátló terápia részét képezik, csakúgy mint a kumarin-származékok és a NOAC-ok. A heparin a véralvadási folyamat egyik gátló anyagának hatását jelentősen felgyorsítja, ugyanakkor egyéb hatásokkal is elősegíti a véralvadás lassítását.

Alkalmazása terhesség, illetve a szoptatás időszakában is biztonságos (ellentétben a többi véralvadásgátlóval), mivel a heparin nem jut át a méhlepényen és nem választódik ki az anyatejben sem. Használata egy kis gyakorlatot igényel, melyet elsajátíthat a Trombózis- és Hematológiai központban. 

A heparin kezelés előnyei:

 • Terhesség, szoptatás alkalmával ez az egyetlen biztonságosan alkalmazható véralvadásgátló
 • Alkalmazása mellett nem szükséges az állandó laboratóriumi kontroll

Annak érdekében, hogy személyre szabottan tudjuk a legoptimálisabb dózist beállítani, szükség van a heparin szint monitorozására. Az úgynevezett AntiXa vizsgálat kiemelten fontos terhesség, túlsúly, nagyon fiatal és idős kor esetén. 

Mint minden antikoaguláns alkalmazásánál, itt is számolni kell a hosszabb alvadási idővel és erősebb menstruációs vérzéssel is!

Acetilszalicilsav tartalmú készítmények

Az acetilszalicilsav tartalmú készítményeknek (aszpirin) jelentős szerepe van az artériás trombózisok kialakulásának megelőzésében, mivel megakadályozza a vérlemezkék összetapadását a vérben. Tudni kell azonban, hogy az aszpirin sem csodaszer, amely mindent gyógyít, így alkalmazásáról feltétlen konzultáljon szakértőinkkel a Trombózis- és Hematológiai központban.

Az aszpirinnek számos kellemetlen mellékhatása lehet. Vérzéseket válthat ki a gyomor-, illetve béltraktusban, az arra érzékenyekben pedig asztmás rohamot válthat ki. 

A Trombózis- és Hematológiai központban vállaljuk a véralvadásgátló gyógyszerek, kezelések monitorozást, beállítását, követését.

Az alábbi véralvadásgátló gyógyszerek szedésénél forduljon hozzánk bizalommal:

 • acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek (pl.: Aspirin, ASA EP, Colfarit)
 • ticlopidin tartalmú gyógyszerek (pl.: Ticlid, Ipaton, Aplatic)
 • clopidogrel tartalmú gyógyszerek (pl.: Plavix, Clopidep, Plavocorin)
 • Syncumar
 • Marcumar

Téma szakértői

Dr. Szélessy Zsuzsanna Dr. Szélessy Zsuzsanna

Dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Dr. Kósa Éva Dr. Kósa Éva

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus

Hírek

Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavasszal igen sokan panaszkodnak a szokásosnál nagyobb fáradtságra, aluszékonyságra. A tavaszi fáradtságnak nevezett állapot nem tekinthető betegségnek, így kezelést sem igényel, hiszen csupán átmeneti problémáról van szó. Azonban, ha hosszabb időn keresztül fennáll, illetve, ha olyannyira nagymértékű, hogy már a mindennapokat is befolyásolja, úgy érdemes vashiányra is gyanakodni. A témában dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológiára specializálódott belgyógyászát kérdeztük.

További részletek
Trombózis megelőzés-mikor elég a kompressziós terápia?

Trombózis megelőzés-mikor elég a kompressziós terápia?

A kompressziós terápia a trombózis további progressziója megelőzésének egyik hatékony módja, mely történhet speciális harisnya, illetve rugalmas fásli használatával. Prof. Dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor elég ez a megelőzési mód, és mikor kell mellette véralvadásgátlót is szedni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!