Ismételten visszatérő fertőző betegségek- mi lehet a háttérben?

Az emberek többségének vannak olyan időszakai, amikor egyik fertőzésből a másikba esnek. Ez teljesen természetes, a legyengült immunrendszer hátterében akár egy-egy stresszesebb periódus is állhat. Azonban, ha ez nem csak ideiglenes, hanem úgy veszi észre, hogy már hosszú ideje fennáll az, hogy tartósan lázas, elhúzódó fertőzéses megbetegedése van, esetleg ismétlődik, úgy érdemes utánajárni, hogy mi okozhatja a problémát. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa felhívja arra a figyelmet, hogy ekkor érdemes -egyéb más hajlamosító tényezők mellett-immunhiányra vagy vérképzőszervi daganatos betegségekre is gondolni, hiszen azok egyik jellemző tünete a legyengült immunrendszer miatti gyakori fertőző betegségek, elhúzódó lázas állapotok. 

Az immunrendszer és feladata 

Az immunrendszer a testünk védekező rendszere, mely különböző szervek, sejtek és fehérjék összetett hálózatából áll, amelyek összehangolt működéssel veszik fel a harcot a szervezetünket megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. Egészséges esetben ez tökéletesen, zavartalanul működik, ám előfordulhat, hogy ez a folyamat valamiért károsodik: vagy túlságosan gyengén működik a védekezés (alulműködik), vagy pedig fokozottan (túlműködik)- ez utóbbi esetben alakulnak ki az allergiák és az autoimmun betegségek, míg alulműködésekor a beteg többször visszatérő vagy tartósan elhúzódó fertőző betegségről, vagy lázas állapotról panaszkodik. 

Amikor az immunrendszer meggyengül 

Az immunrendszerünk egyik kulcsszereplői azok a vérben keringő fehérvérsejtek, amelyek keresik és felismerik a káros mikroorganizmusokat, hogy megvédjenek minket káros hatásaiktól. Vannak azonban bizonyos betegségek, állapotok és különböző hatások, amelyek befolyásolhatják hatékonyságukat. Ha pl . a gyomor –béltraktusban lévő “jó”, az immunrendszert támogató baktériumok mennyisége alacsonnyá válik, az immunrendszer védekező képessége csökken. 

 

Mi minden okozhatja az immunrendszer gyengülését? 

 • Stressz 

 • Dohányzás 

 • Bizonyos gyógyszerek 

 • Rosszindulatú daganatok (pl. limfóma, leukémia) 

 • HIV, AIDS 

 • Túlzott alkoholfogyasztás 

 • Fertőzések 

 • Vashiány 

 • Bizonyos krónikus betegségek (pl. diabetes) 

 • Környezeti ártalmak 

 

Látható tehát, hogy az immunrendszer gyengülését számtalan tényező okozhatja, melyek lehetnek banálisak és egészen súlyos, akár életveszélyes állapotok is. Éppen ezért fontos, hogy a probléma hátterét felderítsük, és azt - ha lehet-, kezeljük! 

Leukémia esetén nagyobb a fertőzések kockázata 

Leukémia esetén kóros fehérvérsejtek keletkeznek és azok ellenőrizetlenül növekednek,osztódnak és kiszorítják az egészséges fehérvérsejteket. Éppen ezért azok nem tudják megfelelően elvégzeni a feladatukat, vagyis az immunvédekezés csökken, nem tudunk harcolni a fertőzések ellen. A leukémia megnehezíti csontvelő számára, hogy normálisan termeljen vörösvértesteket és vérlemezkéket, így azok mennyisége lecsökken, ami -többek között- vérszegénységhez, illetve alacsony vérlemezke számhoz vezet. 

Mivel ekkor alacsony a normál fehérvérsejtszám és egyre több a kóros, nagyobb a fertőzések kialakulásának kockázata, és ezek a fertőzések súlyosabbak és nehezebben kezelhetők, mint egészséges esetekben. Olykor ezek a fertőzések halálhoz is vezethetnek. 

Több fertőzés egy időben is jelen lehet 

leukémiaBármelyik típusú leukémiáról is van szó (hiszen több típusa is létezik), mindre jellemzőek a gyakori fertőzések, melyek nem csak egymást követhetik, de akár egyszerre is felléphetnek. Hiszen a fehérvérsejtek nem képesek védelmet nyújtani a fertőzésekkel szemben, mivel nem fejlődtek ki kellőképpen. Azonban érdemes tudni, hogy -főleg a krónikus formák esetén- általában a panaszok korai szakaszban nem jelentkeznek, hanem csak előrahaladott állapotban. Ez sajnos sok esetben nehezíti a betegség felsimerését, pedig az időben elkezdett terápia igen fontos, hiszen a leukémia sok esetben egy igen jól, eredményesen gyógyítható ráktípus, ám ehhez gyors, megfelelő kezelés szükséges- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. 

A leukémia kezelése  

Amennyiben a laborvizsgálatok és a csontvelő biopszia szerint is fennáll a leukémia, akkor annak kezelése több tényezőtől is függ: egyrészt fontos szempont, hogy milyen típusú a genetikai, áramláscitometriai és molekularis vizsgálatok alapján, milyen  prognózisú és hogy milyen milyen kiterjedésű leukémiával is áll szemben a beteg. Emellett fontos a páciens életkora, általános egészségi állapota is. A terápia fő célja, hogy a normál vérképzés helyreálljon és a betegség visszafejlődjön. Erre több kezelési módszer is létezik, és mindig személyre szabott, hogy pontosan mit és milyen kombinációban alkalmaznak (kemoterápia, sugárterápia, csontvelő átültetés, biológiai terápia). 

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:   Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőhát u. 2-6. Mammut II. 5. emelet
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm, az alábbi labor értékkel kell orvoshoz fordulni? Eozinofil granulocita % 34.6+ 1.0-4.0%
  Kedves Krisztina !
  Kevés információt írt le ahhoz , hogy erre az egy eredményre hematológus szakorvos véleményt tudjon mondani.
  Nem ismerjük a teljes vérkép leletét, illetve nem tudjuk esetleg vannak-e panaszai, jelenleg beteg-e ?
  Kérem először kérje ki háziorvosa véleményét, illetve kis idő elteltével ismételtesse meg ezt a vizsgálatot. És újabb eltérés esetén jelentkezzen hematológusnál.

  Üdvözlettel:
  KelemenEdina
  Krisztina Makovecz

  Kelemen Edina

  asszisztens

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Bátran ajánlom a Doktornőt!

  Nyirokcsomó megnagyobbodással fordultam a Doktornőhöz, persze teljesn pánikban. De a Doktornő higgadtsága és őszintesége megnyugtatott. Szerencsére semmi komolyabb baj nem volt, és hála a gyors és alapos kivizsgálásnak ez hamar ki is derült!
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Dr. Kárpáti Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2023.07.18 Utolsó módosítás: 2023.09.06