6 gyakori kérdés a leukémiáról

A rosszindulatú hematológiai daganatokhoz tartozó leukémia során a csontvelő vagy a nyirokcsomók kóros vérsejteket termelnek. Az állapottal kapcsolatban több kérdés is felmerülhet a betegekben, illetve hozzátartozóikban. Ezek megválaszolásában dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa volt segítségünkre. 

Nincsenek tüneteim, biztos lehetek leukémiás? 

A leukémia bizonyos típusai (krónikus leukémiák) eleinte igen tünetszegények. Egyértelműbb és gyorsabban romló panaszokkal jellemzően az akut leukémiák járnak. 

A betegek leggyakrabban általános rossz közérzetre, fejfájásra, légszomjra, fáradékonyságra panaszkodnak (ezek főleg a betegség okozta vérszegénységnek tudhatók be). Emellett figyelemfelhívó jel lehet a fogyás (diéta nélkül), az éjszakai izzadás, megnagyobbodott nyirokcsomók, a megmagyarázhatatlan, esetleg nem múló hőemelkedés/láz, gyakori, hosszantartó fertőzések. A leukémia miatt vérzékenység is felléphet, mely gyakori orr-és ínyvérzéssel, a bőrön jelentkező bevérzésekkel, kék-zöld foltokkal jár.  

 

Vérvétellel is megállapítható a leukémia? 

A leukémia megléte már egy teljes vérkép alapján is bizonyosságot nyerhet, vagy legalábbis erősen felveti a gyanút. A fehérvérsejtek száma lehet magas, alacsony vagy normális, a vörösvértestek és a vérlemezkék mennyisége pedig lehet csökkent. A vérvétel után perifériás kenet értékelésére, perifériás vér és/ vagy csontvelő speciális hematopatológiai vizsgálatára van szükség a biztos diagnózisért és a leukémia típusának meghatározásáért.  

 

Nem csak a gyerekek betegsége? 

Sokan úgy gondolják, hogy a leukémia az a gyerekek betegsége. Ez így ebben a formában hamis, ugyanis a leukémiának több típusa is ismert, és bár vannak, melyek főleg a gyerekre jellemzőek, ám léteznek olyanok is, melyeket inkább a felnőtteknél diagnosztizálnak. Például a krónikus mieloid leukémia (CML) gyermekeknél igen ritka, elsősorban a felnőtt korosztály tagjait érinti. 

 

Mi a különbség az akut és a krónikus leukémia között? 

A leukémia lehet akut vagy krónikus, attól függően, hogy a kóros sejtek milyen ütemben nőnek és milyen gyorsan haladnak a betegség súlyosabb fázisaiba- magyarázza dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. 

 

Mik az életkilátások, túlélési esélyek? 

leukémia kérdésekAz életkilátás a leukémia típusától, a beteg életkorától és az általános állapotától függ, valamint attól, milyen korai volt a diagnózis. Általánosságban azonban az mondható el, hogy a túlélési arány krónikus leukémiák esetén magasabb, hiszen ez a forma lassabban súlyosbodik. Ám mivel a tünetek akut típusokban határozottabban jelentkeznek, így azt rendszerint előbb fedezik fel, így előbb is kezdődik meg a szükséges terápia. A korszerű kezeléseknek köszönhetően a betegek kilátásai minden típusnál egyre jobbak, a kevesebb mellékhatás és szövődmény miatt pedig az életminőségük is lényegesen jobb, mint régebben. 

 

Melyek a leukémia kezelési lehetőségei? 

Az, hogy pontosan milyen kezelés is szükséges, azt elsősorban az befolyásolja, hogy milyen típusú a leukémia, milyenek a beteg egyéni paraméterei- éppen ezért a kezelés személyre szabott. Ennek függvényében ez lehet kemoterápia, sugárterápia, immunterápia, célzott terápia, valamint őssejt-transzplantáció. Érdemes tudni, hogy a leukémia legtöbb típusának standard kezelése az a kemoterápia, mely az egész testben lévő rákos sejtek elpusztításának igen hatékony módja. Az említett módszerek nagy része kombinálható egymással a még jobb eredmény elérése érdekében. 

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:  
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm! Segítséget szeretnek kérni . D3K2 vitamint szedek. Voltam vervetelen 3x szúrtak, nem akart jönni a vér olyan sűrű volt. Lehet a k vitamin az oka? Kaphatok emboliat? Köszönöm a segítséget! Zsuzsa
  Kedves Zsuzsa!
  Sajnos ezt így nehéz megmondani, nem feltétlen gondolom, hogy azért nem jött a vére mert sűrű.
  Kérdés ilyenkor, hogy mennyi folyadékot fogyasztott aznap vagy előző nap? Ha megvolt a 2-2,5 liter akkor nem lehet baj.
  Van arra vérvétel, hogy ki tudják mutatni, hogy genetikailag örökölte-e a trombózis hajlamot.
  Üdvözlettel,
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Pinter Zsuzsa

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Őszinte, megnyugtató

  Mindennel nagyon meg voltunk elégedve. A recepciósok kedvessége,segítőkészsége nagyon jól esett. A Doktornő véleménye és őszintesége megnyugtató volt.
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Dr. Kárpáti Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2023.05.04 Utolsó módosítás: 2023.05.04