Laboratóriumi tumormarkerek- mit kell róluk tudni?

Mindenki szeretné, hogy a rosszindulatú daganatokat egyszerű vérvétel útján meg lehessen állapítani- hiszen az gyors, könnyen elérhető és nincs szükség kellemetlen biopsziára. Sajnos azonban így nem lehet kijelenteni a daganat jelenlétét, ám vannak olyan laboratóriumi paraméterek, melyek azonban felvetik a gyanút. Ilyenek a tumormarkerek. Hogy miket érdemes róluk tudni, azt dr. Fehér Ágnestől, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyászától kérdeztük meg.

Mik azok a tumormarkerek?

A tumormarkerek olyan anyagok, melyek mennyisége megnőhet rosszindulatú daganatok jelenléte esetén. Ezek az anyagok lehetnek fehérjék, enzimek, antigének, különböző biokémiai anyagok. A tumormarkerek esetenként megtalálhatók egyes tumoros betegek vérében, vizeletében, szöveteiben.  Vannak olyan esetek, amikor a tumormarkerek alkalmasak a betegség előrehaladtának/ a kezelésre adott válaszának követésére. Vagyis a betegség súlyosbodása esetén nő a tumormarker mennyisége a vérben, illetve, kezelésre érzékeny esetben a tumormarker koncentrációja csökken/ normál értéket vesz fel.

A tumormarkerek mennyiségének mérése leggyakrabban vérvétel útján történik, ritkábban 24 órás vizeletvizsgálattal, székletvizsgálattal, válogatott esetekben gerincvelő folyadék mintavétellel.

Fontos tudni, hogy önmagában a tumormarkerek mennyisége alapján nem lehet diagnózist megállapítani, sőt, nem is használható egyértelmű szűrési módszernek. Azonban kétségtelen, hogy bizonyos esetekben igen nagy szerepük lehet (pl. valakinek a családjában, akár halmozottan is előfordult ugyanaz a daganatos betegség – mely tumormarker emelkedettséggel járt). Ezen kívül ellenőrzésük fontos a daganat diagnózisa után, a nyomon követés során.

Mi mindenre használják a tumormarkereket?

 • tumormarkerekRosszindulatú daganat gyanúja esetén
 • Családi halmozódást mutató daganatok esetében a szűrővizsgálatok kiegészítéseként
 • Az alkalmazott terápia hatékonyságának ellenőrzésére
 • A rosszindulatú daganat kiújulásának gyanúja esetén a többi szűrővizsgálat megismétlése mellett kiegészítésként
 • Segíthet a prognózis meghatározásában

 

Nem csak rosszindulatú daganatos betegségekben nőhet meg tumormarkerek szintje

Érdemes tudni, hogy nem minden daganatnak van ismert tumormarkere, ráadásul nem is csupán a rosszindulatú daganatok emelhetik meg a szintjüket, ugyanis gyulladás, egyéb betegségek és jóindulatú tumor esetén is magasabb lehet a mennyiségük. Bizonyos tumormarkerek csak egy típusú rákhoz kapcsolódnak, mások meg többhöz is tartozhatnak. Az is okozhat problémát, hogy ha nem, vagy ha csak kissé emelkedett valamely markernek a szintje, hiszen számos daganat esetében a markerek álnegatívak, illetve a kismértékű emelkedés esetén is javasolt az alap szűrővizsgálatok elvégzése

Sajnos előfordulhat, hogy a tumormarkerek hamis pozitív eredményt adnak- vagyis azt sugallja, hogy az illető rosszindulatú daganatos betegségben szenved, vagy hogy a daganata növekszik, pedig ez nem igaz. Hamis negatív eredményt is lehet, ami azt jelenti, hogy az eredmények azt mutatják, hogy egy személynél nincs rosszindulatú daganat, pedig valójában jelen van- mondja dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza, aki hozzátette, hogy mindezek ellenére is igen fontos vizsgálatról van szó, hiszen a tumormarkerekkel gyakran teljesebb képet lehet kapni a beteg állapotáról, főleg a diagnózis után a terápia hatékonyságának megítéléséről- de csakis egyéb vizsgálatokkal kiegészítve, hiszen együttesen tudják a legpontosabb képet nyújtani.

Hematológiai daganatok esetén figyelt tumormarkerek és diagnosztikus markerek:

 • béta 2 mikroglobulin (B2M)  
 • LDH
 • BCL2 génátrendeződés (ez nem tumormarker)
 • BCR-ABL fúziós gén (ez sem tumormarker, hanem kromoszóma abnormalitás)
 • CD antigének (nem soroljuk a tumormarkerek közé)
 • Gamma-globulin (kóros plazmasejt által termelt fehérje)

 

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások: Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőhát u. 2-6. Mammut II. 5. emelet
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Érdeklődni szeretnék, hogy lehet -e kérni időpontot csak AntiXa laborvizsgalatra? Válaszàt előre is köszönöm.
  Kedves Diána!
  Minden hétfőn 8-11 között be tud jelentkezni a vizsgálatra a +3670-431-77-29 számon. Tejet, tejterméket, zsírosat és fűszereset nem szabad fogyasztani vizsgálat előtt. Az injekció beadását követő 3. és 4. óra között kellene érkezni a vérvételre.

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Lelkiismeretes

  A doktornő nagyon lelkiismeretesen végignézte a laboreredményemet és segített az értékek javításában. 2 hónap múlva megyek vissza hozzá, remélem már jobb labort vihetek.
  Dr. Fehér Ágnes
  Dr. Fehér Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2023.08.10 Utolsó módosítás: 2023.09.06