Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

A nyirokcsomó megnagyobbodása gyakori tünetnek számít, hiszen a fertőzésekkel szembeni védekezés fontos hálója a nyirokcsomó. Azonban, ha látszólag minden ok nélkül tapintunk ki magunkon duzzadt nyirokcsomókat, akkor sokszor pánikba esünk hiszen az egyik gyakori rosszindulatú hematológiai daganat, a limfóma tünete is lehet. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát arról kérdeztük, vajon mikor gyanakodjunk súlyos betegségre nyirokcsomó megnagyobbodás esetén. 

A nyirokrendszer rosszindulatú daganata-limfóma 

limfóma röviden a nyirokrendszer rosszindulatú daganata. A nyirokrendszer részei a nyirokcsomók és az erek/nyirokutak, melyekben a nyirokfolyadék kering. A nyirokfolyadék a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejteket tartalmazza, a nyirokcsomók pedig egyfajta szűrőként működnek, melyek elfogják és elpusztítják a baktériumokat és vírusokat, hogy meg lehessen akadályozni a fertőzés terjedését. A szervezetben több nyirokszerv is található: a nyirokcsomók, a mandulák, a lép és a csecsemőmirigy, és a nyirokcsomók pedig testszerte megtalálhatóak.  

A nyirokszervekben ún. limfociták termelődnek, melyek egyfajta fehérvérsejtek (T-és B-limfociták). A limfóma esetén a limfociták kezdenek kontrollálatlan osztódásba és növekedésbe. Ezek az elrákosodott limfociták a nyirokcsomókban gyűlnek össze, ahol duzzanatot képeznek. Emiatt alakul ki a betegség jellegzetes tünete, a nyirokcsomó megnagyobbodása.  

A limfómának 2 fő típusa van: Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma (ezeken belül még több altípust különböztetünk meg. 

Honnan tudom, hogy a nyirokcsomó duzzanat limfómát jelez? 

nyirokcsomó megnagyobbodás okaAmennyiben valaki megduzzadt nyirokcsomót tapint ki magán, úgy felvetődhet benne a kérdés, hogy nem limfóma egyik tünete vajon? Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa elmondta, ha az érintett nemrégiben beteg volt (esetleg most is az), akkor nagy valószínűséggel a természetes védekezési folyamatok indultak be. Szintén nem ad okot aggodalomra, ha a nyirokcsomó fájdalmas- ez főleg gyulladást jelez, mely szintén valamilyen fertőzés eredménye. Ilyen esetekben a nyirokcsomó duzzanata egy idő után csökken majd megszűnik (ritkán előfordulhat, hogy nem húzódik vissza). Kevesen tudják, de valamilyen túlérzékenység, allergia, intolerancia is generálhat nyirokcsomó megnagyobbodást. 

Limfómára akkor kell gyanakodni, ha a duzzanat nem szűnik, nem kapcsolható fertőzéshez, betegséghez, a csomó fájdalmatlan, nő, több mint 1 cm, esetleg a test több, különböző részein is kitapintható. Ezek mellett figyelemfelhívó jel lehet még, ha az illető az alábbi tüneteket is tapasztalja a nyirokcsomó megnagyobbodás mellett: 

 • Fogyás 

 • Éjszakai izzadás 

 • Megmagyarázhatatlan láz/hőemelkedés 

 • Hasfájdalom 

 • Rossz vérkép (csökken a vörösvérsejt-, fehérvérsejt- és vérlemezke-szám) 

Amennyiben szövettan eredményéből kiderül, a beteg limfómával áll szemben, úgy a terápiát mielőbb meg kell kezdeni. Minél hamarabb derül fény a problémára, annál nagyobb a gyógyulás esélye! 

 

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:   Rendelés típusa:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó estét kívánok! Pár hete megduzzadt a hónaljcsomóm, és véres a nyálam, ok nélkül vérzik a számban valami. Voltam hónaljultrahangon, ahol mondták, hogy meg van nagyobbodva a nyirokcsomóm. Voltam vérvételen, melynek ma lett meg az eredménye. Fehérvérsejtszám 6.1 (4.4-11.3) Vörösvérsejtszám 4.6 (4.1-5.1) Hemoglobin 135 ( 123-153) Trombocitaszám 226(150-450) Neutrofil granulocita % 49.4 (50.0-70.0%) Vérkenet Szegment 47 (50-70) Eozinofil granulocita 0 (1-4) Limfocita 46 (25-40) Az eltérő eredmények és a panaszaim miatt nagyon aggódom. A családban sajnos egyszer előfordult a leukémia. Válaszát köszönöm!
  Kedves Judit!

  A vérképében jelenleg hematológiai alapbetegségre utaló eltérés nem igazolható.A szájnyálkahártya vérzésnek lehet lokális oka - javaslom a fogászati, illetve szükség esetén a szájsebészeti vizsgálatot. Szükség esetén gastroscopiat.
  Ha ez negatív alap véralvadási vizsgálatok elvégzése jön szóba. A hónalji nyirokcsomóról vizsgálat nélkül nem tudok sajnos nyilatkozni.

  Üdvözlettel:
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Labor

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Teljes empátia

  Nagyon empatikus orvos! Mind a kivizsgálást, mind a kezelést tekintve csak pozitív tapasztalataim vannak!
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Dr. Kárpáti Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2021.09.30 Utolsó módosítás: 2022.12.15