A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

Dr. Kárpáti Ágnes Létrehozva: 2021.09.30 Módosítva: 2021.09.30

A nyirokcsomó megnagyobbodása gyakori tünetnek számít, hiszen a fertőzésekkel szembeni védekezés fontos hálója a nyirokcsomó. Azonban, ha látszólag minden ok nélkül tapintunk ki magunkon duzzadt nyirokcsomókat, akkor sokszor pánikba esünk hiszen az egyik gyakori rosszindulatú hematológiai daganat, a limfóma tünete is lehet. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát arról kérdeztük, vajon mikor gyanakodjunk súlyos betegségre nyirokcsomó megnagyobbodás esetén. 

A nyirokrendszer rosszindulatú daganata-limfóma 

limfóma röviden a nyirokrendszer rosszindulatú daganata. A nyirokrendszer részei a nyirokcsomók és az erek/nyirokutak, melyekben a nyirokfolyadék kering. A nyirokfolyadék a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejteket tartalmazza, a nyirokcsomók pedig egyfajta szűrőként működnek, melyek elfogják és elpusztítják a baktériumokat és vírusokat, hogy meg lehessen akadályozni a fertőzés terjedését. A szervezetben több nyirokszerv is található: a nyirokcsomók, a mandulák, a lép és a csecsemőmirigy, és a nyirokcsomók pedig testszerte megtalálhatóak.  

A nyirokszervekben ún. limfociták termelődnek, melyek egyfajta fehérvérsejtek (T-és B-limfociták). A limfóma esetén a limfociták kezdenek kontrollálatlan osztódásba és növekedésbe. Ezek az elrákosodott limfociták a nyirokcsomókban gyűlnek össze, ahol duzzanatot képeznek. Emiatt alakul ki a betegség jellegzetes tünete, a nyirokcsomó megnagyobbodása.  

A limfómának 2 fő típusa van: Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma (ezeken belül még több altípust különböztetünk meg. 

Honnan tudom, hogy a nyirokcsomó duzzanat limfómát jelez? 

nyirokcsomó megnagyobbodás okaAmennyiben valaki megduzzadt nyirokcsomót tapint ki magán, úgy felvetődhet benne a kérdés, hogy nem limfóma egyik tünete vajon? Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa elmondta, ha az érintett nemrégiben beteg volt (esetleg most is az), akkor nagy valószínűséggel a természetes védekezési folyamatok indultak be. Szintén nem ad okot aggodalomra, ha a nyirokcsomó fájdalmas- ez főleg gyulladást jelez, mely szintén valamilyen fertőzés eredménye. Ilyen esetekben a nyirokcsomó duzzanata egy idő után csökken majd megszűnik (ritkán előfordulhat, hogy nem húzódik vissza). Kevesen tudják, de valamilyen túlérzékenység, allergia, intolerancia is generálhat nyirokcsomó megnagyobbodást. 

Limfómára akkor kell gyanakodni, ha a duzzanat nem szűnik, nem kapcsolható fertőzéshez, betegséghez, a csomó fájdalmatlan, nő, több mint 1 cm, esetleg a test több, különböző részein is kitapintható. 

Ezek mellett figyelemfelhívó jel lehet még, ha az illető az alábbi tüneteket is tapasztalja a nyirokcsomó megnagyobbodás mellett: 

 • Fogyás 

 • Éjszakai izzadás 

 • Megmagyarázhatatlan láz/hőemelkedés 

 • Hasfájdalom 

 • Rossz vérkép (csökken a vörösvérsejt-, fehérvérsejt- és vérlemezke-szám) 

 

Amennyiben szövettan eredményéből kiderül, a beteg limfómával áll szemben, úgy a terápiát mielőbb meg kell kezdeni. Minél hamarabb derül fény a problémára, annál nagyobb a gyógyulás esélye! 

 

Téma szakértője

 • Dr. Kárpáti Ágnes

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, hematológus, onkohematológus
 • Specialitások:
  • leukémia,
  • vérkép eltérések okának kivizsgálása,
  • vérszegénység,
  • limfóma,
  • nyirokcsomó megnagyobbodás,
  • trombocitopénia,
  • ismeretlen eredetű lázas állapot kivizsgálása,
  • másodszakvélemény, máshol kapott eredmények véleményezése,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Segítséget szeretnek kérni . D3K2 vitamint szedek. Voltam vervetelen 3x szúrtak, nem akart jönni a vér olyan sűrű volt. Lehet a k vitamin az oka? Kaphatok emboliat?
Köszönöm a segítséget!
Zsuzsa

Dr. Kárpáti Ágnes
Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus
Kedves Zsuzsa!
Sajnos ezt így nehéz megmondani, nem feltétlen gondolom, hogy azért nem jött a vére mert sűrű.
Kérdés ilyenkor, hogy mennyi folyadékot fogyasztott aznap vagy előző nap? Ha megvolt a 2-2,5 liter akkor nem lehet baj.
Van arra vérvétel, hogy ki tudják mutatni, hogy genetikailag örökölte-e a trombózis hajlamot.
Üdvözlettel,
Dr. Kárpáti Ágnes

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Őszinte, megnyugtató

Mindennel nagyon meg voltunk elégedve. A recepciósok kedvessége,segítőkészsége nagyon jól esett. A Doktornő véleménye és őszintesége megnyugtató volt.

További vélemények

Hírek

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

A láz a szervezet egy hasznos védekezési reakciója, melyet valamilyen fertőzés, sérülés vagy egyéb kóros állapot vált ki. Időnként mindenkinél jelentkezik, ám rendszerint pár nap után csökkenni szokott, majd a gyógyulással megszűnik. Azonban, ha hosszabb ideje fennáll vagy vissza-visszatér, az alapos kivizsgálást indokol, ugyanis akár hematológiai daganat tünete is lehet! A témában dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.

További részletek
Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavasszal igen sokan panaszkodnak a szokásosnál nagyobb fáradtságra, aluszékonyságra. A tavaszi fáradtságnak nevezett állapot nem tekinthető betegségnek, így kezelést sem igényel, hiszen csupán átmeneti problémáról van szó. Azonban, ha hosszabb időn keresztül fennáll, illetve, ha olyannyira nagymértékű, hogy már a mindennapokat is befolyásolja, úgy érdemes vashiányra is gyanakodni. A témában dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológiára specializálódott belgyógyászát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!