Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

A nyirokcsomó megnagyobbodása gyakori tünetnek számít, hiszen a fertőzésekkel szembeni védekezés fontos hálója a nyirokcsomó. Azonban, ha látszólag minden ok nélkül tapintunk ki magunkon duzzadt nyirokcsomókat, akkor sokszor pánikba esünk hiszen az egyik gyakori rosszindulatú hematológiai daganat, a limfóma tünete is lehet. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát arról kérdeztük, vajon mikor gyanakodjunk súlyos betegségre nyirokcsomó megnagyobbodás esetén. 

A nyirokrendszer rosszindulatú daganata-limfóma 

limfóma röviden a nyirokrendszer rosszindulatú daganata. A nyirokrendszer részei a nyirokcsomók és az erek/nyirokutak, melyekben a nyirokfolyadék kering. A nyirokfolyadék a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejteket tartalmazza, a nyirokcsomók pedig egyfajta szűrőként működnek, melyek elfogják és elpusztítják a baktériumokat és vírusokat, hogy meg lehessen akadályozni a fertőzés terjedését. A szervezetben több nyirokszerv is található: a nyirokcsomók, a mandulák, a lép és a csecsemőmirigy, és a nyirokcsomók pedig testszerte megtalálhatóak.  

A nyirokszervekben ún. limfociták termelődnek, melyek egyfajta fehérvérsejtek (T-és B-limfociták). A limfóma esetén a limfociták kezdenek kontrollálatlan osztódásba és növekedésbe. Ezek az elrákosodott limfociták a nyirokcsomókban gyűlnek össze, ahol duzzanatot képeznek. Emiatt alakul ki a betegség jellegzetes tünete, a nyirokcsomó megnagyobbodása.  

A limfómának 2 fő típusa van: Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma (ezeken belül még több altípust különböztetünk meg. 

Honnan tudom, hogy a nyirokcsomó duzzanat limfómát jelez? 

nyirokcsomó megnagyobbodás okaAmennyiben valaki megduzzadt nyirokcsomót tapint ki magán, úgy felvetődhet benne a kérdés, hogy nem limfóma egyik tünete vajon? Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa elmondta, ha az érintett nemrégiben beteg volt (esetleg most is az), akkor nagy valószínűséggel a természetes védekezési folyamatok indultak be. Szintén nem ad okot aggodalomra, ha a nyirokcsomó fájdalmas- ez főleg gyulladást jelez, mely szintén valamilyen fertőzés eredménye. Ilyen esetekben a nyirokcsomó duzzanata egy idő után csökken majd megszűnik (ritkán előfordulhat, hogy nem húzódik vissza). Kevesen tudják, de valamilyen túlérzékenység, allergia, intolerancia is generálhat nyirokcsomó megnagyobbodást. 

Limfómára akkor kell gyanakodni, ha a duzzanat nem szűnik, nem kapcsolható fertőzéshez, betegséghez, a csomó fájdalmatlan, nő, több mint 1 cm, esetleg a test több, különböző részein is kitapintható. 

Ezek mellett figyelemfelhívó jel lehet még, ha az illető az alábbi tüneteket is tapasztalja a nyirokcsomó megnagyobbodás mellett: 

 • Fogyás 

 • Éjszakai izzadás 

 • Megmagyarázhatatlan láz/hőemelkedés 

 • Hasfájdalom 

 • Rossz vérkép (csökken a vörösvérsejt-, fehérvérsejt- és vérlemezke-szám) 

 

Amennyiben szövettan eredményéből kiderül, a beteg limfómával áll szemben, úgy a terápiát mielőbb meg kell kezdeni. Minél hamarabb derül fény a problémára, annál nagyobb a gyógyulás esélye! 

 

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:   Rendelés típusa:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm! Segítséget szeretnek kérni . D3K2 vitamint szedek. Voltam vervetelen 3x szúrtak, nem akart jönni a vér olyan sűrű volt. Lehet a k vitamin az oka? Kaphatok emboliat? Köszönöm a segítséget! Zsuzsa
  Kedves Zsuzsa!
  Sajnos ezt így nehéz megmondani, nem feltétlen gondolom, hogy azért nem jött a vére mert sűrű.
  Kérdés ilyenkor, hogy mennyi folyadékot fogyasztott aznap vagy előző nap? Ha megvolt a 2-2,5 liter akkor nem lehet baj.
  Van arra vérvétel, hogy ki tudják mutatni, hogy genetikailag örökölte-e a trombózis hajlamot.
  Üdvözlettel,
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Pinter Zsuzsa

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Őszinte, megnyugtató

  Mindennel nagyon meg voltunk elégedve. A recepciósok kedvessége,segítőkészsége nagyon jól esett. A Doktornő véleménye és őszintesége megnyugtató volt.
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Dr. Kárpáti Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2021.09.30 Utolsó módosítás: 2021.09.30