A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Mikor van szükség véralvadásgátlásra terhesség során?

Mikor van szükség véralvadásgátlásra terhesség során?

Dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2018.05.08 Módosítva: 2018.09.12

A várandósság és a gyermekágyi időszak jelentősen megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját, ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor van szükség véralvadásgátló terápiára áldott állapot során. A választ dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjétől tudtuk meg.

Megnövekedett trombózis rizikó- veszélyes a babára és az anyukára is

A várandósság olyan élettani folyamatokat indít el a kismama szervezetében, melyek mind a magzat egészségét, mind magát a terhességet hivatottak támogatni. Ilyen változás például az, hogy a vér alvadékonysága fokozódik, megakadályozva ezzel, hogy az anyuka szülés során nagy mennyiségű vért veszítsen. Emellett a növekvő magzat és méh szintén növeli a vérrögök kialakulásának rizikóját, mivel a nagy súly, nyomást gyakorolhat a medence mélyen fekvő vénáira.

Érdemes tudni, hogy nem csak a terhesség, de a gyermekágyi időszak is fokozza a rizikót, főleg akkor, ha a kismama császármetszés útján hozta világra gyermekét. A szülész orvosok gyakran tanácsolják, hogy akiknél nagy a trombózis fellépésének esélye, már a teherbeesés előtt jelentkezzen hematológusnál, hogy megbeszéljék, a terhesség során mikor kell elkezdeni az alvadásgátló injekció adását (esetleg még a teherbeesés előttre is csúszhat ez az időpont).

Kiknek van szükségük véralvadásgátlásra terhesség során?

Akik már eleve véralvadásgátló terápiában részesülnek

LMWH terhesség alattÉrtelemszerűen azoknak muszáj véralvadásgátlót alkalmazniuk terhesség és gyermekágy során, akik már eleve valamilyen antikoaguláns terápiában részesülnek. Viszont nagyon fontos, hogy ők már a teherbeesés előtt, a családalapítási szándék megszületésekor váltsanak át LMWH injekcióra, hiszen az összes orálisan alkalmazható készítmény (akár régi, akár új típusú tabletta) fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál!

Akiknek már volt trombózisuk

Mélyvénás trombózis után vannak, akik életük végéig véralvadásgátló terápiára szorulnak és vannak, akik csupán meghatározott ideig, utána elég csupán az életmódjukra figyelni. Ez utóbbi csoportba tartozóknak fontos, hogy az egész terhesség/gyermekágyi időszak alatt LMWH kezelésben részesüljenek, hiszen fokozott rizikóval rendelkeznek, mivel egy régebbi trombózis után sokkal nagyobb eséllyel alakul ki egy újabb.

Akik súlyosabb trombofíliával küzdenek

A trombofília egy olyan genetikai állapot, mely megnöveli a trombózis rizikóját. Ilyen többek között a F.V Leiden mutáció, az F.II 20210 (protrombin gén) mutáció, a kevés ATIII (antithrombin 3) szint, valamint a csökkent Protein S/C szint. Az MTHFR mutáció, akkor növeli a vénás trombózis esélyét, ha magas homocisztein szinttel jár. További nem veleszületett hajlamosító tényező az ún. APS (Antifoszfolipid szindróma). Amennyiben ezek súlyosabb formája áll fenn, esetleg több rizikótényező is jelen van egy trombofília mellett, úgy az orvos LMWH injekció alkalmazását írhatja elő. Ám hogy kell-e és hogy mikor véralvadásgátlás, az mindig egyéni elbírálást igényel, hiszen ha még nem volt trombózisa az illetőnek, úgy meglehet, hogy csak a terhesség vége felé, illetve a gyermekágyi időszakban van rá szükség, illetve elég csupán a folsav alkalmazása (pl. MTHFR mutáció esetén)- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Egyéb rizikótényezők fennállása

Mindezeken kívül léteznek olyan egyéb tényezők is, melyek esetén megfontolandó a véralvadásgátló kezelés: ilyen állapot lehet pl. a súlyosabb visszértágulatok megléte, ikerterhesség, jelentős túlsúly, bizonyos nőgyógyászati/belgyógyászati betegségek, gipszrögzítés, ágyhoz kötöttség stb. Amennyiben nem biztos benne, kell-e LMWH injekció, mindenképp érdeklődjön szakembernél, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat.

További híreink>>>

Téma szakértői

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Dr. Kósa Éva Dr. Kósa Éva

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus
dr. Hernádi Balázs dr. Hernádi Balázs

dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A férjemmel 5 hónapja próbálkoztunk babával. Kiderült egy kis vas és D vitamin hiány. Ezt kiküszöbölve rögtön jött is a baba. Az 5. héten picit véreztem, de az orvos szerint nem méh eredetű volt és a korának megfelelően látta a petezsákot. Majd 1 hét múlva visszarendelt uh vizsgálatra ahol kiderült hogy sajnos nincs fejlődő embrió a már látszódó szikhólyag mellett. Sajnos rá egy hétre sem volt és a szikhólyag is felszívódott. A 8. héten műtöttek meg de már akkor látszott hogy kezd leválni a méhfalról. Ez után több vizsgálatra is elmentem. Endokrin oka nem volt a vetélésnek. Csináltattam infertilitás, trombózis és trombofília panel vérvételt is. Ezekből az derült ki hogy nincs V Faktor Leiden-, II Faktor Prothrombin G20210A-, CBS 844ins68 mutációm, viszont az MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI-1 4G/5G polimorfizmus mind heterozigóta formában jelen vannak. Valamint az
anti-C1q 11,6U/ml ref. tart. 0-10
anti Thrombin III 120,5% ref. tart. 83-118
Fibrinogén 1,82 g/L ref. tart. 2,1-4
A többi érték mind a referencia tartományon belül volt.Az lenne a kérdésem, hogy ezek okozhatták e a vetélést? Mi a teendő ezeknél a mutációknál, illetve mi lesz a teendő egy következő terhességnél? Kell véralvadás gátlót alkalmaznom? Már az előző terhességem előtt és alatt is szedtem napi 600mcg ha minden igaz folát és nem folsav tartalmú táplálék kiegészítőt, most napi 800mcg amit szedek. Ez elég? Vagy heterozigóta formában nem kell erre annyira figyelni hogy folát vagy folsav tartalmú amit szedek?
Előre is köszönöm a segítséget!

Kedves Timár Regős Márta!

A közölt leletek nem magyarázzák a vetélést, a folsav bevitele is elegendő volt.( homocisztein szint is norm volt?) Szerintem nincs aggodalomra ok,főleg, ha nőgyógyászatilag is minden rendben van.
Az, hogy kell-e véralvadás gátlót kapnia még sok körülmény befolyásolja, Ön ilyet nem írt nekem.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

A véralvadásgátlás a trombózis kezelésére és megelőzésére szolgáló terápia, ugyanis megakadályozza az életveszélyes vérrögök kialakulását és segíti feloldásukat. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, vajon kiknek ajánlott az alkalmazása, miket kell tudni ezen kezelésekről, mi mindenre célszerű figyelni a használatuk során.

További részletek
TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

A TIA igen ijesztő állapot, és bár a tünetei elmúlnak, nagyon gyakran előrejelzi a stroke-ot, így fontos komolyan venni. Hogy pontosan mi is a TIA, és hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy elkerülhesse a komolyabb problémákat, arról prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok
