Óvintézkedésekkel trombózishajlammal is ülhet repülőre

dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna 2014.04.22 2018-12-11 16:39:27.524529 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Bizonyára sokan tudják, miszerint a hosszas repülőút fokozza a vérrögösödés kialakulásának kockázatát, ezért ha valaki túl van már egy trombózison, speciális kezelésre szorul, ha repülőre akar ülni. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető fokozottan hajlamos a betegségre, ám ezidáig szerencsésen elkerülte a katasztrófa. Hogy van-e ilyenkor valamilyen teendő, és ha igen, akkor mi, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Hosszú repülőút és nagyobb kockázat

A mélyvénás trombózis potenciálisan egy életveszélyes állapot, mely során a vér alvadékonyságában zavar keletkezik, és kisebb-nagyobb vérrögök alakul ki, főleg a láb és a medence mélyen fekvő vénáiban. Ez jellemzően fájdalommal, a bőr elszíneződésével és lábdagadással jár, és rossz esetben a vérrög a véráramba kerülve a tüdőbe juthat, embóliát okozva, ami akár halállal végződhet.

Vannak fokozott trombóziskészséggel járó állapotok, mint pl. egy régebbi trombózis, trombofília (genetikai hajlam), visszerek és a tartós mozdulatlanság, továbbá a hosszabb repülőút is nagy veszélyeket rejt. Akiknél korábban előfordult trombózis, ők repülés előtt speciális kezelést igényelnek- leggyakrabban heparin injekció formájában, amit az út előtt kell beadnia magának a betegnek.

Repülés trombózisra való hajlammal

repülés trombózishajlammalMíg, akiknek már volt korábban trombózisuk, ott a helyzet egyértelmű, és mindenképp szükséges számukra megelőző terápia, ám felvetődhet a kérdés, hogy azoknál mi a teendő, akiknél még nem következett be az MVT (mélyvénás trombózis), de tisztázott, hogy fokozott hajlamuk van rá? Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint ebben az esetben a véralvadást gátló injekció alkalmazása attól függ. hogy milyen hosszú a repülés. 

"Természetesesen 1-4 órás utazás előtt nem kell megböknie magát annak, akinek még nem volt trombózisa, hosszabb utazáshoz azonban célszerű a megelőző injekció alkalmazása.”- mondja a szakértő.

Tudni kell továbbá, hogy vannak súlyos öröklött trombózis készségek, mint pl. a Leiden mutáció homozigóta formája, amikor figyelembe kell venni, hogy még milyen tényező jöhet szóba az utazáskor, ami további trombózis kockázat növelő (lázas megbetegedés, enyhe izomhúzódás, ütéses sérülés, fogamzásgátló szedése, menstruáció kimaradása, ami esetleg terhességet is jelenthet). Ebben az esetben akár 2-3 órás utazáshoz is - főleg, ha éjszakai járaton történik-, javasolt az injekció alkalmazása, 4 óra feletti utazásidőnél pedig mindenképpen szükséges a trombózis megelőző kezelés, akkor is, ha az illetőnél még nem következett be MVT.

„Általános szabály, hogy az utazás ne szűk nadrágban, kényelmetlen fehérneműben történjen, ami leszoríthatja a láb keringését, továbbá fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot (ne alkoholt), és amikor csak lehetséges, álljon fel és sétáljon pár lépést!”- tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Forrás: Trombózisközpont

 

Kapcsolódó cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!
Bejelentkezés trombózis kezelésre:

Trombózis Központ

+36 70 431 7729

trombózis kezelése és kivizsgálása

Orvos válaszol

Orvos válaszol - VB Anna

laborvizsgálat

Tisztet Prima Medica Trobózisközpont!

28. hetet betöltött kismama vagyok, 1995-ben (7 évesen) szeronegatív JRA-t diagnosztizáltak nálam. 2005-ben az immunlaborom szerint az ANA, anti-DNS, anti-CCP, Rf, aCl, aB2-GPI, ENA, ANCA negatív. 2014-ben bal Tawara-szárblokkot állapítottak meg. 2016-os immunlabor szerint ANA, ENA, Sm, SSA, SSB, Scl-70, Jo-1, anti-CCP, RF IgA/IgM/IgG, ANCA, B2-GPI, TPO negatív. HBLA-B27 pozitív vagyok. Idén februárban spondyl-arthritis ankylopoetica-t diagnosztizáltak. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e lupus antikoagulans betegségem. Vetélésem nem volt. Érdemes-e az ezt a betegséget kimutató vérvizsgálatot elvégeznem? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: VB Anna
Kedves Anna!
Igen, sajnos más autoimmun betegsége is lehet.Fontos volna LA, és az antifoszfolipid szindróma kizárása.
Nőgyógyászával beszélje meg a trombózis profylaxis megkezdését, amit a szülés után még 6 hétig folytatni kell.
Üdvözlettel: vDr. Szélessy Zsuzsanna


Páciensek mondták

jó kezekbe vagyok

A recepción ülő hölgyek mindig nagyon segítőkészek és kedvesek! A doktornő szakértelme egy fikarcnyi kétséget nem hagy bennem, érzem hogy jó kezekben vagyok.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA