Székelés utáni vérzések: honnan származnak?

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György 2018.12.11 2019-01-17 12:18:32.304518 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Pecsételő, élénk piros vagy alvadt vér, esetleg fekete. Nem mindegy, pontosan honnan ered a vérzés, ugyanis más-más kezelést igényel. Prof. dr. Blaskó György belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa segít eligazodni a témában, illetve megkérdeztük dr. Baranyai László proktológust, aranyér specialistát is.

 

A vérzéses tünetek gyakrabban előfordulnak terhesség idején, a szülést követően, testsúly gyarapodás esetén, valamint tartós álló- vagy ülőmunkában. Kockázati tényezőt jelent a gyakori székrekedés, az idősebb kor, a korábbi gyulladások a béltraktusban, stb.

Amikor élénk piros

aranyér, aranyeresség, aranyeres vérzés, vérzések, vérrög, dr. baranyai lászló, prof. blaskó györgy, trombózisközpontA székelés után a keményebb széklet okozta sérülés következtében jelentkező vérzésnek jól látható a nyoma a WC papíron, a kagylóban: friss, élénk piros, nem alvadt állapotú. Ezek a vérzések a végbélnyílásból, illetve a végbélből származnak. Ezt a részt nevezzük anális csatornának, itt kialakulhat a belső vagy külső aranyér sérülése, végbélgyulladás, polipus (végbélpolip, jóindulatú elváltozás), a végbélnyílás nyálkahártyájának repedése, stb.

Alvadt állapotú

Előfordulhat, hogy a vér megalvadt állapotban jut a végbélnyílásba. Okozhatja ezt a fajta vérzést belső aranyeres csomó mellett polipus vagy rosszindulatú daganat, sérülés, esetleg műtét utáni vérzékenység.

Fekete színű

Amennyiben a vér keveredett a széklettel, a gyomor és a vékonybél emésztő folyamatai miatt fekete színűvé válik. Ez a fentebbi traktusból (gyomor, nyombél, vékonybél, vastagbél) származó vérzés jele, és a tünetet nagyon komolyan kell venni! – hangsúlyozza Blaskó professzor. Ennek oka repedés, valamint lehet fekély vagy kifekélyesedő daganat, illetve súlyos gyulladás is.

Rejtett vérzések

Külön terület az occult (rejtett) vérzések: szabad szemmel nem észlelhető, kis mennyiségű vér, amely nem jár a széklet elfeketedésével. Fontos a szűrővizsgálat, a székletvér meghatározása, mert ez olyan érzékeny, hogy igen kis mennyiségű vér kimutatására is alkalmas.

A Trombózisközpont orvosától megtudtuk azt is: vannak olyan gyógyszerek (elsősorban vaskészítmények), amelyek feketére színezhetik a székletet, vérzés nélkül is. Ilyen esetben is fontos az occult vérzésre irányuló vizsgálat.

Aranyér és vérzés

  • A kezdeti stádiumban az aranyér kissé megnagyobbodott, még tünetmentes, de vérzékeny csomók találhatóak a végbélnyílás közelében.
  • A második stádiumban az aranyeres csomók kiforduló, de spontán visszahúzódó állapotban vannak, már jellemző a vérzés.
  • Harmadik stádiumban a kiforduló csomók spontán már nem húzódnak vissza, vérzékenyek, nyákosak.
  • Negyedik stádiumban már nem lehet visszahelyezni az aranyeres csomókat, gyakori probléma a vérzékenység, a fájdalom.

Dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér specialistája elmondta: már az első, kezdeti panaszok jelentkezését követően érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy kiderüljenek a panaszok hátterében álló okok, illetve kizárják az esetleges súlyosabb kórképeket, így például a végbéldaganatot. Szükséges lehet a fizikális vizsgálaton kívül a rektoszkópia és a kolonoszkópia, illetve daganat gyanúja esetén a szövettan.

Nem győzzük hangsúlyozni: minél korábban kezdjük el az állapot rendezését, annál nagyobb sikerre számíthatunk a kezelés következtében!

Forrás: Trombózisközpont

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Trombózisközpont

 

+36 70 431-77-29

 

online bejelentkezés trombózisközpont

Orvos válaszol

Orvos válaszol - H. Gábor

trombózis

Kedves Doktor Úr/Nő!

Tavaly áprilisban volt egy thrombophlebitisem térdhajlatnál, egész lábszáram halvány piros színű volt. Az UH eredménye: „VSP-ben a beszájadzásig echoszegény, friss thrombus figyelhető meg. Popliteában a beszájadzás helyének megfelelően a mélyvénában rövid szakaszú echoszegény thrombus látható. Egyebütt a mélyvénák lumene szabad. „
3 hétig LMWH-t szúrtam, utána 2 hétig Xarelto-t szedtem.
Kontroll eredménye: „VSP beömléséig a thrombozis változatlan, de a v.poplitea luemen szabad, mélyvénás érintettség nem igazolható.”
Tavaly május közepe óta nem szedek véralvadásgátlót már . Mikor leállítottak róla, kicsit izgultam, hogy elég lesz-e 4 hétig szednem, hisz úgy tudom csak különleges esetekben lehet 4 hét után elhagyni, többek között ha megvan a pontos oka a trombózisnak. Viszont csak tippelni tudok, hogy esetleg a biciklizésnél használt térdvédő lehet a ludas, ami elszorította a térdhajlatnál a keringést. Nem tudom ettől lehetett-e trombózis? Kompressziós harisnyát hordok azóta is.
Az lenne a kérdésem, hogy a harisnyát továbbra is hordjam-e?
Illetve másik kérdésem, hogy szaunázni lehet-e már?

Köszönöm a válaszát előre is!

H.Gábor
Kedves Gábor !
Teljesen elfogadhatatlan, hogy ilyen rövid idő múlva elhagyja az alvadásgátlót!!!!. A Xareltot még legalább minimum fél évig folytatni javasolt és utána is csak rizikófelmérés után lehet másképp dönteni.A harisnyát fentlétkor hordja,. 90 fokos szaunába nem menjen, de infraszaunába mehet.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Páciensek mondták

Alapos és közvetlen

Professzor úr rendkívül alapos, és ugyanakkor nagyon közvetlen ember, akinél nem érzi a páciens azt, hogy alárendelt szerepre van kárhoztatva. 

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA