Terhesség, szoptatás utáni vérszegénység- kezeléssel energikusabbá válhat

Állandó fáradtság, aluszékonyság, energiahiány- ezeket a legtöbb kismama megtapasztalja. A tüneteket azonban vashiány, vashiányos vérszegénység is okozhatja, illetve tovább ronthatja. Az állapot terhesség, szoptatás során igen gyakori, ezért, ha valakinél olyan mértékben vannak jelen a panaszok, hogy nagyban kihatnak a mindennapjaira, ráadásul idővel nem is javulnak, úgy érdemes vashiányra/vérszegénységre is gyanakodni. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányú belgyógyászát a szükséges vizsgálatokról és a (vashiányos) vérszegénységről kérdeztük.  

Miért gyakori a vashiány/vérszegénység terhesség alatt? 

Várandósság során a test óriási változásokon megy keresztül. Ez egyik ilyen az, hogy a szervezetnek lényegesen több vért kell termelnie annak érdekében, hogy a magzat megfelelően fejlődni tudjon. Normál esetben egy nőnek kb. 5 liter vér kering az ereiben, ám terhesség alatt ez lényegesen több: a várandósság vége felé 7-8 l a keringő vérmennyiség.  

Várandósság esetén kb. 2x-3x annyi vasra van szükségünk a megfelelő mennyiségű hemoglobin szintézishez (mely a vörösvértestek fő alkotóeleme), mint nem terhes állapotban. Sajnos azonban a vas nehezen szívódik fel, ráadásul sok nő úgy kezd neki a terhességnek, hogy eleve kevesebb a raktározott vas szintje, ez pedig megnehezíti a hemoglobin előállítását, és kialakul a vashiányos vérszegénység. Az enyhe vérszegénység ezért igen gyakori a babavárás időszaka alatt. Ilyenkor leggyakrabban fáradékonnyá, aluszékonnyá válik a kismama, nagyobb fokú vashiányos vérszegénység esetén pedig gyakran szédül, pulzusa szapora és nehézlégzése van. Veszélye, hogy problémák adódhatnak ekkor a terhességben, valamint a szülés körül is (nagyobb vérvesztés).  

A vashiányos állapot sajnos sokszor megmarad szülés után is. A nagyon alacsony vas szint befolyásolhatja a hangulatot, a kismama ingerlékennyé válhat, ráadásul ekkor megnő a szülés utáni depresszió esélye is. Emellett a fáradtság megnehezíti a szoptatást, tejtermelést is.  

Sokan úgy gondolják, hogy maga a szoptatás okoz vashiány, illetve vérszegénységet, ám ez valójában nagyon kevés vasat vesz ki a szervezetéből, körülbelül 0,3 milligrammot naponta. Ezért a szülés után az anyukák vashiányát nem a szoptatás okozza, hanem nagy valószínűséggel már a terhesség során fellépett a probléma (vagy már előtte is jelen volt). Éppen ezért szükséges a kiegyensúlyozott, vasban gazdag táplálkozás, valamint érdemes vastartalmú várandós vitaminokat szedni a várandósság alatt.  

Vajon (vashiányos) vérszegénység miatt fáradt? 

Természetes, hogy a nemrég szült kismamák nem csattannak ki az energiától, ám ha úgy érzi, hogy a gyermekágyi időszak után sem javul a fáradékonysága, depressziós, túlságosan nehezére esik ellátni a babáját, úgy érdemes laborvizsgálatot végeztetnie, hátha egyszerű vashiány/vérszegénység okozza a problémáját, melyet könnyen kezelni lehet. Sok nő ilyenkor ostorozza magát, rossz anyának titulálják magukat, pedig anémia az, ami gátat szab babával való örömteli együttléteknek.  

Milyen vizsgálatok szükségesek a vashiány/vérszegénység megállapításához? 

Laborvizsgálattal könnyen megállapítható a latens vashiány és a vashiányos vérszegénység is. Ilyenkor az alábbiakat fontos ellenőriztetni: 

 • vashiányos vérszegénység terhesség utánVas  

 • Ferritin 

 • Tanszferritin 

 • Teljes vérkép, mely az alábbiakat is tartalmazza: VVT (vörösvértest), Hemoglobin, 

 • MCV, MCH, Hct (hematokrit) 

A vashiányos vérszegénység kezelésével energikusabbá válhat 

Amennyiben vashiányt/vérszegénységet állapítottak meg, úgy a kezelés annak mértékétől függ. Általánosságban elmondható, hogy a vasban gazdag táplálkozást minden esetben követni kell (húsokból szívódik fel a legjobban a vas), amit vastartalmú étkendkiegészítő szedésével érdemes kombinálni. Súlyosabb esetben az orvos receptre vas tablettát írhat fel, de az is előfordulhat, hogy állapota vénás vaspótlást indokol (orvosi felügyelet mellett), ám annak már igen szigorú indikációi vannak- mondja dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányú belgyógyásza. Amennyiben egyre telítődnek a vas raktárai, úgy szűnik meg a vérszegénység is, mely a tünetek csökkenését, megszűnését eredményezi, így a kismama lényegesen energikusabbá, boldogabbá válik. 

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások: Rendelés típusa:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot. Én warfarin orion 5mg tabletát szedek . Már 13 éve szedek véralvadásgátlokat . Trombozis és tüdöembolia miatt. Hát most ugy néz ki hogy terhes vagyok most vettem észre kb 5 hetes lehetek . A kérdés hogy ez miatt bármi baja lehet a babának ?
  Tisztelt Klein Andrea!
  Gratulálunk!
  Nagyon fontos, hogy minél előbb keresse fel szakorvosát ezzel a kérdéssel, át kellene térni LMWH-ra, de konkrét választ csak szakorvosa tud adni.
  Üdvözlettel,
  Dr. Szélessy Zsuzsanna

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Lelkiismeretes

  A doktornő nagyon lelkiismeretesen végignézte a laboreredményemet és segített az értékek javításában. 2 hónap múlva megyek vissza hozzá, remélem már jobb labort vihetek.
  Dr. Fehér Ágnes
  Dr. Fehér Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2023.03.21 Utolsó módosítás: 2023.03.22