A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Trombózis a fiataloknál is kialakulhat, aminek oka lehet genetikai probléma is

Trombózis a fiataloknál is kialakulhat, aminek oka lehet genetikai probléma is

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2015.11.02 Módosítva: 2017.06.25
Sokan gondolják azt, hogy a trombózis csak az idősek betegsége, pedig ez nem igaz. Ez a kór kialakulhat akár örökletes formában is, így pedig a fiatalabb korosztály is érintetté válik a problémában. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája kérdésünkre a Protein S és C szerepét, és az örökletes protein S hiányt ismerteti.

Sokan gondolják azt, hogy a trombózis csak az idősek betegsége, pedig ez nem igaz. Ez a kór kialakulhat akár örökletes formában is, így pedig a fiatalabb korosztály is érintetté válik a problémában.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája kérdésünkre a Protein S és C szerepét, és az örökletes protein S hiányt ismerteti.

Protein S/C szerepe a véralvadásban

A vér folyékonyságának fenntartása többek között a véralvadás és a fibrolízis egyensúlyán múlik. Előbbi arról gondoskodik, hogy szükség esetén a vér megalvadjon, míg utóbbi az alvadék lebontásáért felel. Mindkét folyamat bonyolult, és sok összetevős képlet, melyek hibája esetén komoly problémák alakulhatnak ki.

A fibrinolízisben, vagyis az alvadék lebontásában több plazmafehérje is részt vesz, melyek között legfontosabb a plasminogenből aktiválódó plasmin. A protein S és a Protein C az ér legbelső sejtrétegén az úgynevezett endothel sejteken lévő thrombomodulinnal együtt a véralvadás aktivációs rendszerének azon alkotórészeit hasítják el, ami nem enzimek, hanem un. modulátor fehérjék. Ezek a V és VIII faktorok aktivált formái.. Mindkét anyagot a máj termeli, végső formáik kialakulásához K vitamin jelenléte szükséges. Az Va és VIIIa tényezők főleg a kapilláris és a kiserek rendszerében fontosak.

„. Amennyiben ennek a két anyag valamelyikének szintje alacsony, vagy az anyag hibás, úgy a bontás nem történik meg, ami trombózis – és ezen keresztül pedig posttrombotikus szindróma (PTS), lábszárfekély, súlyos esetben akár halálos tüdőembólia – kialakulásához vezethet.” – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont váralvadási specialistája.

Örökletes protein S hiány

A trombózis kialakulás tehát nem csak a kortól függ. A genetikai hajlamosító tényezők között ismertebbek a Leiden és az MTFR mutációk, ám a protein S hiány is hasonlóan veszélyes lehet. Ha a családban már előfordult trombózis, akkor genetikai vizsgálatot érdemes elvégeztetnie. A Protein S hiányt gyakran találunk a Factor V Leiden mutációjához társulva. A Protein S hiány lehet quantitativ, amikor egyszerűen a szintje kórosan alacsony és lehet qualitativ, ha egy kóros forma (is) keletkezik, ami nem aktív. Ezért szükséges a Protein S szabad és kötött formáinak együttes meghatározása.

Trombofília vizsgálat részét kell, hogy képezze

Sokan csupán az V faktor Leiden és az MTHFR mutációit nézik trombofília vizsgálatnál, ám nem szabad megfeledkezni a Protein S és C és az Antithrombin III és a szintjének és a Prothrombin génmutáció ellenőrzéséről sem, mert nagy problémákat okozhat.

Amennyiben a probléma bebizonyosodik, úgy a kezelőorvos személyre szabott gyógyszeres terápiát írhat elő, ennek szükségességét minden esetben a szakember dönti el.

Hírek

Mikor van szükség véralvadásgátlóra terhesség során?

Mikor van szükség véralvadásgátlóra terhesség során?

A véralvadásgátlók a fokozott vérrögképződést hivatottak megelőzni. A terhesség már önmagában olyan állapot, mely megnöveli a trombózis rizikóját, így érdemes azzal tisztában lenni, mikor is van a kismamáknak szükségük véralvadásgátlóra. A kérdést dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője válaszolta meg. 

További részletek
DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

A COVID-19 és az ellene alkalmazható bizonyos vakcinák témájához kapcsolódóan gyakran olvasni az ún. DIC nevű állapotról. Hogy pontosan mit is takar ez a ritka, ám életveszélyes szövődmény, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat