A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Trombózis megelőzés-mikor elég a kompressziós terápia?

Trombózis megelőzés-mikor elég a kompressziós terápia?

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2022.03.28 Módosítva: 2022.03.28

A kompressziós terápia a trombózis további progressziója megelőzésének egyik hatékony módja, mely történhet speciális harisnya, illetve rugalmas fásli használatával. Prof. Dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor elég ez a megelőzési mód, és mikor kell mellette véralvadásgátlót is szedni.

Hogyan segít a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya nyomást gyakorol a lábakra, azok vénáira, ezáltal a felületes vénákat összenyomja és a vér áramlását a mélyvénák felé tereli. Több típusuk létezik: több hosszúságban és erősségben elérhetőek, vannak, melyek takarják a lábujjakat és vannak, melyek nyitottak. Hogy kinek melyik való, azt a kezelőorvos dönti el, illetve hasznos segítséget tudnak nyújtani a gyógyászati segédeszköz boltban lévő eladók is. Bár lehet vény nélkül is kapni, mindenképp érdemes előtte szakember véleményét kikérni, mivel laikusként nem lehet tudni, milyen nyomású kompressziós harisnyát érdemes választani (hiszen nem jó sem a túl laza, sem a túl erős).

 

A kompressziós terápia növeli a véráramlást a mélyvénákban azáltal, hogy nyomást gyakorol a felületes erekre. A kompresszió hatására a felületes vénák összenyomódnak, a vénás keringés a mélyen fekvő vénákba terelődik és ott fokozódik- ezáltal megszűnik bennük a vénás vér pangása, ami meleg ágya a vérrögöknek- magyarázza a professzor.

 

Sok orvos javasolja a kompressziós harisnyát ödéma/limfödéma kezelésére, csakúgy, mint visszértágulatokra. Mivel hatására felpezsdül a keringés, a nehézlábérzés is megszűnik, így fájdalomcsillapító hatása is van a preventív vonzatai mellett.

Milyen esetekben elég a kompressziós harisnya viselése?

A trombózis megelőzésének több módja is van: életmódra való odafigyelés (dohányzásról való leszokás, túlsúly leadása, megfelelő értend, rendszeres testmozgás, bőséges folyadékfogyasztás), kompressziós terápia, véralvadásgátló kezelés. Hogy melyikre van szükség, az attól függ, mennyire fenyeget valakit a trombózis.

 

“Amennyiben az illetőt nem fenyegeti túlzottan a trombózis, akkor elegendő lehet a kompressziós terápia azokban az esetekben, melyekben megnő a vérrögképződés esélye. Ilyen eset pl. repülés, hosszú autóút (de ez lehet vonat, busz stb. is), tartósabb fekvés (pl. betegség miatt), terhesség. Ekkor nem csak a trombózis esélye csökken a véráramlás fokozódása miatt, hanem az ödéma és a nehézlábérzés is javul”- mondja a professzor.

 

Bonyolultabb kérdés, ha az érintettnek volt már a múltban mélyvénás trombózisa (DVT). DVT után ugyanis egy ideig (vagy igen ritkán élethosszig) véralvadásgátló kezelésben részesül a beteg, ám amellett kompressziós terápiát is szükséges alkalmaznia. Gyakran előfordul, hogy bár a gyógyszert el lehet hagyni, ám bizonyos ideig célszerű a harisnyát még viselni- éppen ezért érdemes kikérni a szakorvos véleményét, aki meg tudja mondani, meddig kell hordania a harisnyát/fáslit, illetve, ha nem viseli már, melyek azok az események, amikor érdemes ismét felvenni.

 

“Nehéz egyértelműen megmondani, mikor, kinek és mennyi ideig érdemes viselnie a kompressziós harisnyát. Általános szabály erre nincs, azt a beteg, a kórelőzménye, trombózishajlama, betegségei, életvitele határozza meg. Egyéni a megítélés! Amennyiben nagyobb a trombózis-rizikó, akkor a kompressziós terápia nem elég, szükséges véralvadásgátló kezelés is. Erre leggyakrabban trombózis után, PTS (poszttrombotikus szindróma) elkerülésének reményében van szükség, de természetesen csakis orvosi utasítás után”- magyarázza Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Szép napot! Azt szeretném megkérdezni, hogy Fragmin 5000/0,2ml napi 1xi használata mellett lehet e kisebb tetoválást csináltatni? Lábközépcsont törés miatt kapom az injekciót megelőzés céljából. Válaszát előre is köszönöm!

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Györgyi !
Nem mélyen történő beavatkozás elvégezhető , de célszerűbb az injekciós kezelés befejezte után.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elvárásaim feletti

Az intézmény és a doktor úr is az elvárásaim felett teljesített. Sajnos országszerte jellemző, hogy még ha magánrendelést is vesz igénybe az ember, nem foglalkoznak vele többet, alaposabban vagy kedvesebben, mint OEP-támogatta szakrendeléseken. Itt viszont valóban úgy éreztem, hogy amiért jöttem megkaptam. Más tapasztalataimmal ellentétben a doktor úrnál nem 5-8 percet töltöttem, hanem csaknem fél órát. Úgy éreztem valóban segíteni szeretne és készséggel válaszol bármilyen kérdésemre, ténylegesen foglalkozik velem. A recepció munkatársai az intézményben töltött idő alatt végig készségesek, kedvesek, közvetlenek és segítőkészek voltak.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

A láz a szervezet egy hasznos védekezési reakciója, melyet valamilyen fertőzés, sérülés vagy egyéb kóros állapot vált ki. Időnként mindenkinél jelentkezik, ám rendszerint pár nap után csökkenni szokott, majd a gyógyulással megszűnik. Azonban, ha hosszabb ideje fennáll vagy vissza-visszatér, az alapos kivizsgálást indokol, ugyanis akár hematológiai daganat tünete is lehet! A témában dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.

További részletek
Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavasszal igen sokan panaszkodnak a szokásosnál nagyobb fáradtságra, aluszékonyságra. A tavaszi fáradtságnak nevezett állapot nem tekinthető betegségnek, így kezelést sem igényel, hiszen csupán átmeneti problémáról van szó. Azonban, ha hosszabb időn keresztül fennáll, illetve, ha olyannyira nagymértékű, hogy már a mindennapokat is befolyásolja, úgy érdemes vashiányra is gyanakodni. A témában dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológiára specializálódott belgyógyászát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!