A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Trombózis, vetélés téves immunválasz miatt

Trombózis, vetélés téves immunválasz miatt

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2013.10.21 Módosítva: 2017.06.28
Immunrendszerünk szerepe megvédeni bennünket a veszélyes kórokozóktól. Egyes esetekben azonban az immunrendszer saját szervezetünk ellen támad. Trombózist, sorozatos vetélést, agyi érelzáródást eredményezve. Ilyen esetben fontos a folyamatos véralvadásgátló terápia, mely mellett egészséges gyermek is szülhető - mondja prof. Blaskó György a Trombózisközpont szakmai vezetője.

Immunrendszerünk szerepe megvédeni bennünket a veszélyes kórokozóktól. Egyes esetekben azonban az immunrendszer saját szervezetünk ellen támad. Trombózist, sorozatos vetélést, agyi érelzáródást eredményezve. Ilyen esetben fontos a folyamatos véralvadásgátló terápia, mely mellett egészséges gyermek is szülhető - mondja prof. Blaskó György a Trombózisközpont szakmai vezetője.

Az immunrendszer hibás működésének egyik formája, amikor az alvadási rendszer ellen támad olyan módon, hogy több ponton is aktiválja a véralvadást. Ez történik például, ha az antitest a foszfolipidek ellen képződik.

Trombózisok - vérrögök - alakulnak ki a kisebb és a nagyobb vénákban, ezek okozzák az autimmun betegség ezen különleges formájának tüneteit: alsó végtagi mélyvénás trombózist, tüdőembóliát, agyi trombózist. A fokozott trombóziskészség miatti megnövekedett vérlemezke felhasználás trombocitopéniához, csökkent vérlemezke számhoz - ezzel fokozott vérzékenységhez - vezethet. Ilyen vegyes képe van az un. HELLP szindrómának. A legkülönbözőbb okokból - de leggyakrabban szülészeti okokból bekövetkező - un. diffúz intravaszkuláris alvadásban (DIC) így előfordulhat, hogy egyszerre van jelen fokozott vérzés és trombózis miatti érelzáródás.

Antifoszfolipid szindróma

Az egyik autoimmun véralvadási zavar - az antifoszfolipid szindróma –, amikor a szervezet az alvadáshoz szükséges foszfolipidek ellen termel antitesteket, igen gyakran vezet sorozatos spontán vetélésekhez. Gyakran előfordul, hogy ez az egyetlen tünete a betegségnek. Éppen ezért fontos, hogy vetélés esetén mindig merüljön fel az antifoszfolipid szindróma gyanúja, mint háttérben meghúzódó ok, és történjen meg a részletes kivizsgálás.

A kivizsgálás elsősorban laboratóriumi, véralvadási és immunológiai vizsgálatokból áll. Fontos azonban az időzítés - mondja Blaskó György professzor. Az egyes vizsgálatokat befolyásolják a gyógyszerek is, ezért időszakos terápiamódosítás is szükségessé válhat. A kivizsgálást mindenképpen az immunológiában és a véralvadásban is jártas specialistának kell irányítania.

Kivizsgálást követően az antifoszfolipid szindróma kezelése a tartós gyógyszeres véralvadásgátló terápia. Leggyakrabban előforduló enyhe formáit (főleg férfiakban) nem kezeljük, de súlyosabb eseteit alvadásgátló kezelésben kell részesíteni. Terhesség alatt pedig a kezelés mindig alacsony molekulatömegű heparinnal és aszpirinnel történik. A pontosan beállított kezelés mellett teljes élet élhető, a megfogant magzat kihordható és egészséges újszülött örvendeztetheti meg a családot.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Úr/ Dr. Nő!

2 hónapja, császármetszés után volt mélyvénás trombózisom. Azóta előbb Clexane 0,6-ot,negatív doppler óta 0,4-et szúrok. Pollen allergiám miatt korábban is volt már légzésproblémám, ami általában fél-1nap alatt elmúlt pl futás hatására is(nem vizsgáltattam ki), most viszont hetek óta 1-2napig nehézlégzésem van, majd pár napig jobban vagyok. Ma voltam tüdőgondozóban, ahol 73%-ra mérték a tüdő kapacitásomat és a kezdődő pollenszezon miatt asztmát diagnosztizáltak. Tüneteim: úgy érzem nem elég a levegő amit belélegzek, a torkomnál/alatt azt érzem,mintha szűkülne és ez akadályozná a légzésem, ilyenkor gyengébbnek érzem magam, szédülök, a torkom a szurik óta vérbő. Kérdéseim: Ez lehet a Clexane mellékhatása? Clexane mellett használhatok szteroid tartalmú belégzőt(Relvar ellipta 92/22, Ventolin) és Dymista orrsprayt? Az orvosom 4hétig szabadságon van, válaszukat előre is köszönöm!

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Márta !
A Clexan-tól hál Istennek - még senki sem lett asztmás. Nyugodtan használhatja mellette az említett asthma-gyógyszereket.
Üdvözlettel :Dr.Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatást adott

Eddig az volt a tapasztalatom, hogy az orvosoknak soha nem volt idejük arra, hogy elmondják betegnek, mi a gond, illetve válaszoljon a beteg által fel tett kérdésre/kérdésekre. Elmeséltem Professzor Úrnak, mi a gondom. Ő nyugodtan, teljes körű tájékoztatást adott, illetve minden kérdésemre türelmesen válaszolt, illetve elmondta, a közeljövőben mire vigyázzak. Ilyenkor a beteg úgy érzi, hogy valóban fontos

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?


További részletek
Miért alakulhat ki stroke és trombózis, koronavírus fertőzés miatt?

Miért alakulhat ki stroke és trombózis, koronavírus fertőzés miatt?

A napokban a sajtóban megjelent több cikk is foglalkozott a koronavírus fertőzés eddig nem ismert, akár végzetes kimenetelű következményeivel. A jelenséget elsőként detektáló egyesült államokbeli kutatók tapasztalatait azóta kínai, holland és olasz orvosok is megerősítették. Az aggasztó hírek hátterében álló folyamatok megértéséhez Prof. Blaskó György, a Trombózis – és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának segítségét kértük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA