Tüdőembólia végzett a profi hokissal

Tüdőembólia végzett a profi hokissal

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2014.12.03 Módosítva: 2018.11.08
Nemrégiben egy meccs után elhunyt a 38 éves Rajz Attila, válogatott hokis. A sportoló halálát egy mélyvénás trombózis során leszakadt vérrög okozta. Hogy milyen tünetekre figyeljen és hogy miként lehet elkerülni a bajt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Nemrégiben egy meccs után elhunyt a 38 éves Rajz Attila, válogatott hokis. A sportoló halálát egy mélyvénás trombózis során leszakadt vérrög okozta. Hogy milyen tünetekre figyeljen és hogy miként lehet elkerülni a bajt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Rajz Attila válogatott hokis egy meccs után kezdte el fájlalni a lábát, majd nem sokkal utána elhunyt. Az orvosok szerint a végtagjában kialakult vérrög szakadt le, majd a véráramba kerülve a tüdőbe jutott, ahol embóliát okozott.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondta, a mélyvénás trombózis gyakori és életet veszélyeztető szövődménye a tüdőembólia. A tünetek megléte, illetve erőssége változatos képet mutat, attól függően, hogy hol zárta el a vér útját a vérrög, azaz a thrombus. A legrosszabb eset, ha mindkét főtörzs artériáiban áll meg, ugyanis ekkor az esetek többségében az állapot hirtelen halállal jár. Mivel trombózis után minden perc számít, ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni, aki vérrög oldására alkalmas gyógyszerrel illetve véralvadásgátló kezeléssel segíti a vérrög feloldását. Fontos, hogy mélyvénás trombózis során ne mozogjon, máskülönben a kialakult vérrög könnyen leszakadhat!

Éppen ezért amennyiben lábfájdalmat, ödémát, livid elszíneződést tapasztal, mindenképp forduljon a lehető leghamarabb orvoshoz. Sajnos azonban előfordulhat, hogy már csak a tüdőembólia hívja fel a figyelmet egy korábbi trombózisra. Az utóbbi években gyakran előforduló hirtelen halálesetek az élsportolók között arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket az embereket még az élsport elkezdése előtt szűrővizsgálatoknak kellene alávetni, hogy nem örököltek-e valamilyen trombózis hajlamot. Mindenképpen ki kell kérdezni őket a felmenőikre vonatkozólag, és ha a családban fiatal korban már előfordult tromboembóliás megbetegedés, a szűrés még a túlhajtott igénybevétel elkezdése előtt ajánlott- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Tüdőembólia tünetei

  • fulladás
  • nehézlégzés
  • véres köpet
  • mellkasi fájdalom
  • fájdalmas köhögés

A probléma sok esetben megelőzhető

Amennyiben valakinél egyszer már kialakult trombózis, illetve ha diagnosztizált trombofíliája, genetikai hajlama van, úgy gondosodni kell a megelőzésről is, hiszen akinél egyszer már kialakult trombózis, annál nagy az esély arra, hogy az eset megismétlődik. Éppen ezért nem ritka, amikor a betegnek élete végéig alvadás gátló terápián kell élnie. Hogy pontosan meddig, az egyéni elbírálást igényel, hiszen a megelőző kezeléshez figyelembe kell venni többek között az illető életkorát, genetikai hajlamát és egyéb betegségeit, trombózisra hajlamosító rizikó faktorait (pl. gipszrögzítés, terhesség, hossza fekvés, gyógyszeres kezelések). Természetesen az alvadásgátlót huzamosabb ideig szedők alkalmatlanok a sérülésveszélyes sportok űzésére!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Blaskó Professzor Úr!
Habituális vetélőként tavaly jártam Önnél: én MTHFR heterozigota, férjem MTHRF homozigota. Professzor úr a konzultáció során az aktív folát mellett sikeres terhesség esetén Fraxiparint jvasolt. Május végén lombikprogrammal sikerült teherbe esnem, az IVF központban az ismert előzmények miatt Clexane 0,6-os injekció szúrását javasolták minden nap, a terhesség folyamán. (76 kg vagyok, 183 cm). A 13. héten erős vérzés jelentkezett, a baba jól van, de kialakult egy 4x3 cm-es heamatoma. Nőgyógyászom a Clexane injekció felfüggesztését javasolta, elmondása szerint a mi problémánknál a heparinnak az első 12 hétben van jelentősége. Professzor Úr mit javasol: a heamatoma reménybeli felszívódása esetén újra kezdjem-e a véralvadásgátlót vagy valóban nem szükséges már, elegendő az aktív folát. 43 éves vagyok, hosszú évek óta küzdünk babáért, pgs vizsgálat lehetősége miatt külföldre utaztunk lombikprogramra, az 5. beavatkozás sikerült. Mindent szeretnénk megtenni a sikeres terhességért, de bizonytalan vagyok: valóban nincs szükség az injekcióra? Köszönettel várom válaszát! Eszter

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Eszter !
Én a Fraxiparine-t azért javasoltam, mert eddigi több, mint 150 Fraxiparine-baba tapasztalata alapján én kevesebb vérzést láttam (semmi sincs ok nélkül). Egyébként a III. trimeszterben is nagyon fontos az LMWH, mert akkor öregednek el méhlepényi vénák a trombotizálódnak be. Ezért az én -megalapozott- véleményem a végig alkalmazott LMWH adása!
Üdvözlettel: Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas szakmai színvonal

Nagyon elégedett vagyok. A professzor úr magas szakmai színvonalon kezel évek óta. A beteg felé: humánus, segítőkész , kedves, őszinte. Mind emberileg, mint szakmailag teljesen elkötelezett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön


További részletek
Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA