A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2020.05.28 Módosítva: 2020.05.28

Fokozott trombózishajlam esetén már a várandósság előtt javasolt felkeresni szakembert. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy a terhesség alatt és a szoptatás időszakában is biztonsággal használható készítményekkel megelőzhető a kismama, és a magzat életét is veszélyeztető trombózis kialakulása.

Honnan tudhatom, hogy fokozott trombózishajlamom van?

Növeli a trombózis kockázatát az inaktív életmód, a dohányzás, az elhízás, de bizonyos gyógyszerek – például fogamzásgátló tabletta - szedése is hajlamosíthat a vérrögképződésre. Ezeket a rizikófaktorokat életmódváltással vagy odafigyeléssel ki tudjuk iktatni az életünkből és a várandósságra készülő hölgyek ezt rendszerint meg is teszik. Van azonban egy tényező, ami ellen nem lehet ilyen módon védekezni, ez pedig a genetikai hajlam a trombózisra, vagyis a trombofília.

 

„Ha valakinél a családban előfordult már trombózis vagy tüdőembólia, esetleg a terhességet tervező hölgy maga is szorult már sürgősségi ellátásra korábban trombózis kapcsán, akkor a tervezett terhesség előtt mindenképp javasolt a trombofília szűrése. Meddőség és habituális vetélés esetén szintén indokolt a hematológiai kontroll.”

Milyen vizsgálatra van szükség?

A trombofília vérvizsgálattal kimutatható. A vérmintából a laboratóriumban meg tudják állapítani, hogy fennáll-e a beteg esetében emelkedett homocisztein szinttel járó MTHFR mutáció, esetleg a protrombin gén mutáció miatt jelen van-e a vér fokozott alvadékonysága, illetve elvégzik a Leiden mutáció vizsgálatát is, a trombóziskészség mérésére. Ez utóbbi a leggyakoribb.

Vállalhatok-e gyermeket trombofíliával?

Terhesség alatt fontos a trombofília kezelése.A trombofília nem kizáró ok, ha valaki gyermeket szeretne. A várandósság alatt és után azonban fontos a rendszeres hematológiai kontroll. Terhesség során természetes módon is fokozódik a vér alvadékonysága. A szervezet így készül a szülés során bekövetkező vérveszteséget minimalizálni. A terhesség tehát önmagában rizikófaktor a trombózis szempontjából, a kockázat pedig fokozódik, ha a kismama trombofíliás.

 

„A vérrögképződés a terhesség alatt veszélyezteti a kismama életét is azáltal, hogy növeli a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázatát. Ha a vérrög a méhlepény ereiben keletkezik, akkor vetélést okozhat, megnő a terhességi toxémia kockázata, koraszüléshez vezethet. A megelőzés érdekében tehát fontos a trombofília szűrése és a megfelelő kezelés a várandósság alatt és után is.”

Milyen kezeléssel lehetünk biztonságban a várandósság alatt?

A kismama és a magzat egészségének megőrzéséhez, a trombózis megelőzésére véralvadásgátló kezelésre van szükség. A várandósság időszakában biztonsággal használhatók a heparin - tartalmú injekciók (LMWH). Ezt a kezelést a szülés után még általában 6-8 héten át folytatni kell, hiszen nemcsak a terhesség, hanem a gyermekágyi időszak is fokozza a trombózis rizikót, különösen, ha a szülés császármetszéssel történt. A gyermekágyi időszakot követően, a véralvadásgátló további szedéséről, és a gyógyszerek beállításáról szükséges a kezelőorvossal konzultálni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!

2016. áprilisában agyi trombózisom és vérzésem volt. Genetikai vizsgálat készült,a professzor Úr megállapította nálam a genetikai vizsgálat alapján, hogy Protein S genetikai elváltozásom van.
Xarelto 20 mg-ot szedek naponta egyszer. Volt egy védekezés nélküli együttlétünk a párommal. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen gyógyszerre / injekcióra való átállást ajánlaná, ha mégis teherbe estem (ha már felelőtlenek voltunk, szeretném a kockázatot csökkenteni, amennyiben még lehetséges). Segítségét és válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel, Kiss Alexandra

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Kiss Alexandra!
Azonnal át kellene térnie, Clexane, v. Fraxiparine inj. napi 1x-i adására. Amennyiben-50-60 körüli a testsúlya a 0,6 ml Clexane inj adását javasolom. Jelentkezzen a nőgyógyászánál, illetve haematológusnál.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális kedvesség

Nagyon tetszik a recepciós hölgyek kedvessége, emberközpontúsága, mindig készséggel válaszolnak a feltett kérdésekre. Szélessy Zsuzsanna doktornővel is teljes mértékben elégedett vagyok, minden kérdésemre mindig türelmesen és kedvesen válaszol, biztos, hogy ajánlani fogom másnak is, ha alkalmam adódik rá. A vérvételt végző hölgy is nagyon-nagyon kedves volt, minden ilyen helyre ilyen kedves embereket kívánok és köszönöm! :) 

További vélemények

Hírek

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Mélyvénás trombózis után, a sürgősségi ellátást követő időszakban fontos kivizsgálni, hogy mi okozta, mi áll a háttérben. Erre azért nagy szükség van, hogy a megfelelő kezeléssel, a későbbiekben egy újabb trombózis elkerülhető – vagy a kockázata minimálisra csökkenthető - legyen. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy milyen vizsgálatokra van szükség.

További részletek
Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

A mélyvénás trombózis sürgősségi kezelését követően, a betegeknek bizonyos életmód változtatásokra lehet szüksége, hogy a kiújulást megelőzzék. A kivizsgálás és gyógyszeres kezelés mellett, az életmódváltás is fontos szerepet játszik ebben. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy mire figyeljünk trombózis után.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA