A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2020.05.28 Módosítva: 2020.05.28

Fokozott trombózishajlam esetén már a várandósság előtt javasolt felkeresni szakembert. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy a terhesség alatt és a szoptatás időszakában is biztonsággal használható készítményekkel megelőzhető a kismama, és a magzat életét is veszélyeztető trombózis kialakulása.

Honnan tudhatom, hogy fokozott trombózishajlamom van?

Növeli a trombózis kockázatát az inaktív életmód, a dohányzás, az elhízás, de bizonyos gyógyszerek – például fogamzásgátló tabletta - szedése is hajlamosíthat a vérrögképződésre. Ezeket a rizikófaktorokat életmódváltással vagy odafigyeléssel ki tudjuk iktatni az életünkből és a várandósságra készülő hölgyek ezt rendszerint meg is teszik. Van azonban egy tényező, ami ellen nem lehet ilyen módon védekezni, ez pedig a genetikai hajlam a trombózisra, vagyis a trombofília.

 

„Ha valakinél a családban előfordult már trombózis vagy tüdőembólia, esetleg a terhességet tervező hölgy maga is szorult már sürgősségi ellátásra korábban trombózis kapcsán, akkor a tervezett terhesség előtt mindenképp javasolt a trombofília szűrése. Meddőség és habituális vetélés esetén szintén indokolt a hematológiai kontroll.”

Milyen vizsgálatra van szükség?

A trombofília vérvizsgálattal kimutatható. A vérmintából a laboratóriumban meg tudják állapítani, hogy fennáll-e a beteg esetében emelkedett homocisztein szinttel járó MTHFR mutáció, esetleg a protrombin gén mutáció miatt jelen van-e a vér fokozott alvadékonysága, illetve elvégzik a Leiden mutáció vizsgálatát is, a trombóziskészség mérésére. Ez utóbbi a leggyakoribb.

Vállalhatok-e gyermeket trombofíliával?

Terhesség alatt fontos a trombofília kezelése.A trombofília nem kizáró ok, ha valaki gyermeket szeretne. A várandósság alatt és után azonban fontos a rendszeres hematológiai kontroll. Terhesség során természetes módon is fokozódik a vér alvadékonysága. A szervezet így készül a szülés során bekövetkező vérveszteséget minimalizálni. A terhesség tehát önmagában rizikófaktor a trombózis szempontjából, a kockázat pedig fokozódik, ha a kismama trombofíliás.

 

„A vérrögképződés a terhesség alatt veszélyezteti a kismama életét is azáltal, hogy növeli a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázatát. Ha a vérrög a méhlepény ereiben keletkezik, akkor vetélést okozhat, megnő a terhességi toxémia kockázata, koraszüléshez vezethet. A megelőzés érdekében tehát fontos a trombofília szűrése és a megfelelő kezelés a várandósság alatt és után is.”

Milyen kezeléssel lehetünk biztonságban a várandósság alatt?

A kismama és a magzat egészségének megőrzéséhez, a trombózis megelőzésére véralvadásgátló kezelésre van szükség. A várandósság időszakában biztonsággal használhatók a heparin - tartalmú injekciók (LMWH). Ezt a kezelést a szülés után még általában 6-8 héten át folytatni kell, hiszen nemcsak a terhesség, hanem a gyermekágyi időszak is fokozza a trombózis rizikót, különösen, ha a szülés császármetszéssel történt. A gyermekágyi időszakot követően, a véralvadásgátló további szedéséről, és a gyógyszerek beállításáról szükséges a kezelőorvossal konzultálni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A férjemmel 5 hónapja próbálkoztunk babával. Kiderült egy kis vas és D vitamin hiány. Ezt kiküszöbölve rögtön jött is a baba. Az 5. héten picit véreztem, de az orvos szerint nem méh eredetű volt és a korának megfelelően látta a petezsákot. Majd 1 hét múlva visszarendelt uh vizsgálatra ahol kiderült hogy sajnos nincs fejlődő embrió a már látszódó szikhólyag mellett. Sajnos rá egy hétre sem volt és a szikhólyag is felszívódott. A 8. héten műtöttek meg de már akkor látszott hogy kezd leválni a méhfalról. Ez után több vizsgálatra is elmentem. Endokrin oka nem volt a vetélésnek. Csináltattam infertilitás, trombózis és trombofília panel vérvételt is. Ezekből az derült ki hogy nincs V Faktor Leiden-, II Faktor Prothrombin G20210A-, CBS 844ins68 mutációm, viszont az MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI-1 4G/5G polimorfizmus mind heterozigóta formában jelen vannak. Valamint az
anti-C1q 11,6U/ml ref. tart. 0-10
anti Thrombin III 120,5% ref. tart. 83-118
Fibrinogén 1,82 g/L ref. tart. 2,1-4
A többi érték mind a referencia tartományon belül volt.Az lenne a kérdésem, hogy ezek okozhatták e a vetélést? Mi a teendő ezeknél a mutációknál, illetve mi lesz a teendő egy következő terhességnél? Kell véralvadás gátlót alkalmaznom? Már az előző terhességem előtt és alatt is szedtem napi 600mcg ha minden igaz folát és nem folsav tartalmú táplálék kiegészítőt, most napi 800mcg amit szedek. Ez elég? Vagy heterozigóta formában nem kell erre annyira figyelni hogy folát vagy folsav tartalmú amit szedek?
Előre is köszönöm a segítséget!

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Timár Regős Márta!

A közölt leletek nem magyarázzák a vetélést, a folsav bevitele is elegendő volt.( homocisztein szint is norm volt?) Szerintem nincs aggodalomra ok,főleg, ha nőgyógyászatilag is minden rendben van.
Az, hogy kell-e véralvadás gátlót kapnia még sok körülmény befolyásolja, Ön ilyet nem írt nekem.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre válaszolt

Mindenki nagyon kedves barátságos volt. A beszélgetés során a doktornő minden kérdésemre érthető választ adott.

További vélemények

Hírek

5 kérdés a leukémia tüneteiről

5 kérdés a leukémia tüneteiről


További részletek
Így csökkentheti a trombózis kockázatát

Így csökkentheti a trombózis kockázatát


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA