A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

Várandósság trombózishajlammal – mire figyeljen a kismama?

dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2020.05.28 Módosítva: 2020.05.28

Fokozott trombózishajlam esetén már a várandósság előtt javasolt felkeresni szakembert. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy a terhesség alatt és a szoptatás időszakában is biztonsággal használható készítményekkel megelőzhető a kismama, és a magzat életét is veszélyeztető trombózis kialakulása.

Honnan tudhatom, hogy fokozott trombózishajlamom van?

Növeli a trombózis kockázatát az inaktív életmód, a dohányzás, az elhízás, de bizonyos gyógyszerek – például fogamzásgátló tabletta - szedése is hajlamosíthat a vérrögképződésre. Ezeket a rizikófaktorokat életmódváltással vagy odafigyeléssel ki tudjuk iktatni az életünkből és a várandósságra készülő hölgyek ezt rendszerint meg is teszik. Van azonban egy tényező, ami ellen nem lehet ilyen módon védekezni, ez pedig a genetikai hajlam a trombózisra, vagyis a trombofília.

 

„Ha valakinél a családban előfordult már trombózis vagy tüdőembólia, esetleg a terhességet tervező hölgy maga is szorult már sürgősségi ellátásra korábban trombózis kapcsán, akkor a tervezett terhesség előtt mindenképp javasolt a trombofília szűrése. Meddőség és habituális vetélés esetén szintén indokolt a hematológiai kontroll.”

Milyen vizsgálatra van szükség?

A trombofília vérvizsgálattal kimutatható. A vérmintából a laboratóriumban meg tudják állapítani, hogy fennáll-e a beteg esetében emelkedett homocisztein szinttel járó MTHFR mutáció, esetleg a protrombin gén mutáció miatt jelen van-e a vér fokozott alvadékonysága, illetve elvégzik a Leiden mutáció vizsgálatát is, a trombóziskészség mérésére. Ez utóbbi a leggyakoribb.

Vállalhatok-e gyermeket trombofíliával?

Terhesség alatt fontos a trombofília kezelése.A trombofília nem kizáró ok, ha valaki gyermeket szeretne. A várandósság alatt és után azonban fontos a rendszeres hematológiai kontroll. Terhesség során természetes módon is fokozódik a vér alvadékonysága. A szervezet így készül a szülés során bekövetkező vérveszteséget minimalizálni. A terhesség tehát önmagában rizikófaktor a trombózis szempontjából, a kockázat pedig fokozódik, ha a kismama trombofíliás.

 

„A vérrögképződés a terhesség alatt veszélyezteti a kismama életét is azáltal, hogy növeli a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázatát. Ha a vérrög a méhlepény ereiben keletkezik, akkor vetélést okozhat, megnő a terhességi toxémia kockázata, koraszüléshez vezethet. A megelőzés érdekében tehát fontos a trombofília szűrése és a megfelelő kezelés a várandósság alatt és után is.”

Milyen kezeléssel lehetünk biztonságban a várandósság alatt?

A kismama és a magzat egészségének megőrzéséhez, a trombózis megelőzésére véralvadásgátló kezelésre van szükség. A várandósság időszakában biztonsággal használhatók a heparin - tartalmú injekciók (LMWH). Ezt a kezelést a szülés után még általában 6-8 héten át folytatni kell, hiszen nemcsak a terhesség, hanem a gyermekágyi időszak is fokozza a trombózis rizikót, különösen, ha a szülés császármetszéssel történt. A gyermekágyi időszakot követően, a véralvadásgátló további szedéséről, és a gyógyszerek beállításáról szükséges a kezelőorvossal konzultálni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt dr, úr!Clopidep 75 mg szedek és még is foltokban megalszik a vér a bőröm alatt.Dopler vizsgálaton voltam,de nem találtak semmi elváltozást. Azóta szedek vérhígítót.Válaszát előre is köszönöm,tisztelttel Bolega Veronika ,63 éves.

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Veronika !
Ön a vérlemezkék működését befolyásoló gyógyszert szed. Ennek lehet olyan hatása, hogy kisebb nyomásra is bekékül a bőre. Lehet, hogy szteroidot is szedett és vékonyabb a bőre? Esetleg reuma gyógyszereket is?
Sajnos tűl kevés az információ a vélemény alkotáshoz..
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiemelkedő hozzáállás

Nagyon megnyerő az ügyfélszolgálaton dolgozók segítőkészsége, mosolygóssága, embersége, közvetlensége. Szélessy doktornő szakmai hozzáállása, holisztikus szemlélete, az orvosszakmai nyelvezet közérthetővé tétele, a jövőre vonatkozó tanácsadása, mind - mind nagyon pozitív érzelmet váltott ki belőlem.

További vélemények

Hírek

Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A trombofíliásokkal szemben tehát, akiknél fokozott véralvás miatt a vérrögök kialakulása jelent veszélyt, a vérzékenyek esetében épp az okozza a problémát, hogy a vér nem, vagy csak nagyon lassan alvad meg. A vérzékenységen belül a hemofíla okait, és a kezeléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa foglalta össze.

További részletek
Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Ha valakinél a trombózis tünetei jelentkeznek, az első és legfontosabb a sürgősségi orvosi ellátás a betegség igazolása és az életveszélyes szövődmény megelőzése céljából. Az akut panaszok kezelését követően azonban számos kérdés vetődik fel a betegekben. Dr. Kósa Éva, a Trombózis – és Hematológiai Központ angiológusa ezekre adott válaszokat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat