Véralvadásgátlót szedek és hullik a hajam! Ez is okozhatja!

Véralvadásgátlót szedek és hullik a hajam! Ez is okozhatja!

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2018.09.01 Módosítva: 2018.09.01

Az egyik ritka, de létező, és sajnos esztétikai problémát is okozó mellékhatása a véralvadásgátlóknak a hajhullás. Önnél is előfordult már? Prof. Dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük arról, mit tehet a beteg, ha ilyen problémája van.

 

Számtalan oka lehet a hajhullásnak. Sokan drogériába rohannak és sampont váltanak, kipróbálják a reklámokban látott csodaszereket. Arra azonban nem gondolnak, hogy egészségügyi probléma/betegség is állhat a probléma mögött, illetve a meglévő gyógyszerek alkalmazása is befolyásolhatja a haj minőségét.

Két oka is lehet annak, hogy véralvadásgátló készítmény alkalmazásánál azt veszi észre egy idő után, hogy hullik a haja. A mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kezelésénél, illetve megelőzésénél alkalmazott kumarin származékokra jellemző ez a mellékhatás, ezért érdemes gyógyszerváltáson gondolkozni, megbeszélve a szakorvossal, hogy milyen készítmény válthatja ki az előzőt.

A másik ok, amiért akár erős hajhullás jelentkezhet, hogy a gyógyszerterápia hatására vérszegénység lépett fel, feltehetően a rossz dózis miatt. A szakorvos ilyenkor egy vérvételből álló INR ellenőrzést javasol (ez az úgynevezett protrombin idő (PI) mérésére szolgáló egység, amely ideális esetben 1), amellyel kiderül, hogy mi áll a probléma hátterében - mondja Prof. Dr. Blaskó György.

Magasabb INR értéknél/ingadozásnál megoldás jelenthet a meglévő gyógyszer dózisának megváltoztatása vagy a NOAC készítményre való áttérés, ez utóbbi előnye, hogy nem lesz szükség folyamatos, hat hetente végzett vérvételből álló INR ellenőrzésre, mint a régebbi típusú véralvadásgátlók szedésénél, ugyanis egészen más a hatásmechanizmusa ennek a gyógyszernek – tanácsolja a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Forrás: Trombózisközpont

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérdezni őntöl ha viszérben felületes trombozisom volt szedhetem-e a norcolut tablettát? Köszönöm válaszát

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Anna !
Nem ajánlatos szedni előzetes kivizsgálás nélkül . Kérje meg nőgyógyászát, hogy a minimális hormontartalmú gyógyszert írja fel .
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Komolyan odafigyelt

A megbeszélés igen kellemes hangulatban telt. A Professzor úr ugyanakkor komolyan odafigyelt minden kérdésre. Ilyennek kellene lennie minden orvos-beteg kapcsolatnak. Nem éreztem azt, hogy sürgetnének, igazán feszültségmentes találkozás volt.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön

A vérlemezék zavarai is okozhatnak apró bevérzéseket a bőrön


További részletek
Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA