Véralvadási kisokos- mely fogalom mit jelent?

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György 2018.02.19 2018-02-19 20:35:31.413312 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

A trombózis, trombofília kivizsgálása során számos ismeretlen szóval és rövidítéssel lehet találkozni, melyekről általában nem tudni, mit is takarnak. Lássuk, melyek azok a leggyakrabban előforduló szavak, melyek elhangozhatnak az orvos szájából, illetve melyek fellelhetőek a leleten. 

INR

A véralvadásgátlást a világon egységesen, az INR (International Normalised Ratio) mérésével végzik. Egészséges embereknél az értéke 1, ám ezt fokozott vérrögképzőség esetén mesterségesen eltolhatják. Az orvos általában 2 és 3 közé alakítja, vagyis kissé a vérzékenység irányába tolja, amely a vér alvadékonyságát némileg csökkenti. Ezáltal módot ad arra, hogy a szervezet saját trombus-oldó képessége „érvényesüljön”. Előfordulhat, hogy a szakember még magasabb INR szintet irányoz elő (3,5 – 4,5), pl. a mechanikus műbillentyű beültetése esetén, hiszen ilyenkor a véralvadás gátlása különös jelentőséggel bír. Nagyon fontos, hogy a kumarin-típusú készítmények alkalmazása során rendszeres INR ellenőrzésre van szükség, ám mindez a NOAC (új típusú véralvadásgátlók) szereknél nem szükséges.

véralvadási fogalmak„Az INR bevezetésére a reagensek különbözősége miatt volt szükség, mert igen gyakorivá vált az antikoagulált betegek interkontinentális utazása és nem lehetett, hogy más az értéke New Yorkban, más Budapesten stb. Ezért a reagensek kaptak egy-egy un. „szenzitivitási indexet” (ISI) és egyébként technikailag ugyanúgy történt mérési eredményeket az ISI hatványára emelve kapjuk meg az INR értéket. Igy ugyanazt az értéket adják meg világszerte, bármilyen reagenst is használ az illető laboratórium”- magyarázza prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája,.

Trombofília

A trombofília röviden genetikailag fokozott hajlam a trombózisra. Mivel általában egy, a genetikai anyagban bekövetkezett változás (mutáció) okoz az illető fehérjében funkcióváltozást, vagy a szintézisében történő eltérés miatt plazmaszint változást, ezeknek alapvetően több típusa van: a) vagy az illető fehérje szintézise csökken, b) vagy olyan mutáció következik be, ami az illető fehérje működését módosítja (pl. nehezebben bomlik, nincs hatása stb).

Trombofília vizsgálatára elsősorban akkor van szükség, ha

  • a családban előfordult már trombózis/tüdőembólia
  • fiatalon/szokatlan helyen fellépő trombózis
  • trombózis/tüdőembólia okának felderítése céljából

A leggyakoribb trombofíliák a következők: V Faktor Leiden mutációja, MTHFR mutáció, a prothrombin gén mutációja, kevés antithrombin, Protein S, Protein C. szintek, stb . (Még számos, kevésbé fontos eltérés drága mérése is lehetséges, elsősorban tudományos célból). Attól függően, hogy a mutáció csak az egyik vagy mindkét szülőtől származik, az alapján megkülönböztetünk heterozigóta és homozigóta formát (a homozigóta veszélyesebb). A szakorvos a meglévő trombofília ismeretében irányozza elő a megfelelő terápiát.

Homocisztein

A leleteken gyakran fellelhető a homocisztein szint. A homocisztein egy speciális aminosav-származék, mely a táplálkozás során bejuttatott metionin bomlásából keletkezik. Bizonyos mennyiségben igen fontos szerepet tölt be a szervezet működésében, a gyógyszerek, testidegen anyagok „feldolgozásában” metabolizmusában, viszont ha túl magas szintje, úgy jelentősen károsítja az érfalat. Lebomlásához megfelelő mennyiségű folsavra, B6 és B12 vitaminra és MTHFR enzimre van szükség. Amennyiben ezen vitaminok valamilyen oknál fogva alacsony szintben vannak jelen, vagy az enzimnek van valamilyen defektusa van, úgy a homocisztein bomlása zavart szenved, és megnő a  vérben a koncentrációja, ami egy önálló trombózis rizikófaktort jelent.. Hogy a magas homocisztein szint esetén mi a teendő, az mindig egyéni elbírálás függvénye.

NOAC

A NOAC egy mozaikszó, mely a New Oral AntiCoagulant-ot takarja, vagyis az új típusú véralvadásgátlókat. Ezek a készítmények nem olyan rég óta vannak forgalomban, de egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, köszönhetően számos pozitívumaiknak. Ekkor ugyanis nincs szükség rendszeres INR mérésre, kisebb a vérzéses szövődmények rizikója, valamint nem kell étel-és gyógyszer kölcsönhatásoktól sem tartani.

Számos kényelmi előnyük mellett legalább annyira hatásosak (egyesek még hatásosabbak) mint a kumarinok, és ma már legalább kettőnek közülük antidotuma (ellenszere) is van. Az anyagiak mellett számos egyéni megfontolást figyelembe venni, amikor alkalmazzuk - mondja prof. Blaskó György.

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Nyeső Krisztina

véralvadásgátló

Tisztelt Dr.Úr!
42 éves családanya vagyok,május középén egy 1,5 órás repülőút után a bal lábszáramban mélyvénát és két izomvénát érintő thrombosison estem át,melyet a siófoki kórházban diagnosztizáltak és kezeltek.
Bennfekvés alatt napi 0,8 Clexant és napi 4 mg Syncumar mite tablettát kaptam.
Odahaza ezután napi 2 mg szedését állították be melyet én keveselltem mivel az INR értékem 1,1 volt a Prothrombin szintem pedig 47-42-60 % között mozgott.
Táppénz miatt munkám elveszítettem,így augusztus elején kiköltöztem Svájcba a páromhoz. A júniusi controll vizsgálaton a Doppler ultrahang a thrombusokat,rögöket még kimutatta,de az orvos elmondása szerint már megindult a keringés elvileg nem volt elzáródás.(csordogál! ahogy a dr. nő mondta)
Kiköltözésem előtt a Xarelto 10mg tablettát kaptam melyből napi 1 szedek. Azt mondta a Dr.nő hogy ez egy újgenerációs alvadásgátló tabletta amely beállítja a Prothrombin szintet azonnal és nem szükséges a 2-3 hetente történő vérvétel ,ami itt külföldön kicsit macerásabb lenne.
Nem mondták mennyi ideig kell szedjem és doppler ultrahang vizsgálatot is egy év múlva javasolt a kezelőorvos. Mondván úgysem szívódik fel addig ,és örüljek neki ha egyáltalán felszívódik.
Genetikai vizsgálatot sem javasoltak,most hallottam róla elősször.
Nagymamám 93 éves , pár éve neki is mélyvénás thrombosisa volt így gondolom Ön javasolná az örökletes szűrést ?!
Szeretném megkérdezni ,hogy normális e ennyi idő eltelte után , hogy rendszeresen,változó intenzitással a mai napig feszítő fájdalom jelentkezik??? Terhelésre,hidegfrontra fokozottan égő,feszítő fájdalmat érzek van amikor fekvő helyzetben is,és gumiharisnya viselése mellett napközben is.
A lábam sosem dagad,nem kékes,nem pirosodik egyszerűen csak fáj .Lehet oka az hogy izomvénát is érintett a thrombosis??
Amiért most írok az azért van ,mert
pár napja mostmár a térdhajlat és a térd feletti comb felületén is érzem a fájdalmat,picit zsibbadás jellegű égő érzést,.ami csak Jegelésre csillapodik.
Naponta sétálok,biciklizek a keringés javítása érdekében. Letettem a cigarettát amikor májusban kiderült a baj,igyekszem egészségesen élni.
Kérem ha tud válaszoljon ,hogy megnyugodjak és a családom is megnyugodjon nincs baj és ez valamiféle thrombosis utó utôfajdalom? így az újgenerációs gyógyszerszedés mellett kialakulhat e embólia? ,van e okom aggódni ? mert úgy érzem már nem szabadna ilyen jellegű fájdalomnak lenni. Keressek e itt Svájcban szakembert vagy nem sürgős?
Mennyire terhelhetem,sportolhatok e tovább és Ön milyen időközönként kérné a controll vizsgálatot?
Leghamarabb november-decemberben tudok hazamenni Magyarországra ,akkor ha van rá lehetőség felkeresném a központjukat mert sok jót hallottam , olvastam Önökről az elmúlt napokban.
E-mail címem aktív, megköszönöm ha válaszol és esetleg tanácsot ad .
További sikeres és jó munkát kívánok.

Tisztelettel :Nyeső Krisztina (Svájc,Solothurn)
Kedves Krisztina !
A fájdalom sajnos nagyon gyakran hónapokig megvan és okosan rátapintott az okára is. Ha felmenői között volt trombosis, én mindenképpen javasolnám a genetikai vizsgálatot, de azt Xarelto mellett nem lehet: a tervezett vérvétel előtt 4-5 nappal vissza kell térni LMWH-ra (a dózisa testsúlyfüggő) de utána azonnal lehet folytatni a Xareltot. Én a 10 mg-os napi dózis kicsit alacsonynak találom (azért Svájcban is ismerik az anti-Xa mérést, meg kellene csináltatni). Nyugodtan sportolhat, kimerülni nem szabad!. Fél évente untig elég a Doppler kontroll. Amig Xarelto szed megfelelő mennyiségben, tüdőemboliát csak ezreléknyi valószínűséggel kaphat. Legközelebb a Dopplerrel és UH-val nézzék meg nincs-e Baker cystája? Hogy keressen-e hozzáértőbb orvost: most már mindegy, de a jelenlegi állítsa be a megfelelő dózist. A genetikai vizsgálat után jelentkezzen ben hozzánk a Trombózis Központba.
Elnézést a hosszú levélért.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György


Páciensek mondták

Mindent meg tudtam vele beszélni

Nagyon kedves és segítőkész volt velem. Mindent meg tudtam vele beszélni a problémámról, és részletesen ismertette a dolgokat, amikről kérdeztem.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA