Viseljen-e a kismama kompressziós harisnyát?

Bár a trombofília diagnózisa ijesztően hangzik a kismamák számára, az időben felfedezett trombózishajlam lehetővé teszi a korai kezelést és az esetleges szövődmények megelőzését. A gyógyszeres és mechanikai trombózisprofilaxis mindig személyre szabottan történik – árulta el dr. Selmeczi Anna, a Trombózis- és Hematológiai Központ belgyógyász szakembere, akit a kompressziós harisnyák prevenciós szerepéről kérdeztünk.  

Online Bejelentkezés

Dr. Selmeczi Anna

Mammut II. 5. emelet - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Várandósság? Fokozott trombóziskockázat

-A várandósság és a gyermekágy első hetei igen rizikós időszakot jelentenek a mélyvénás trombózis kialakulásának szempontjából. Ennek az az egyik oka, hogy a szervezetben olyan élettani változások következnek be, melyek hatására növekszik a vér alvadékonysága. Másrészt az alsó végtagok vénái – elsősorban a hormonváltozások és a növekvő baba súlya miatt – kitágulhatnak, lelassul a láb vénás vérének áramlása, ami fogékonyabbá teszi a kismamákat a visszerek kialakulására – mondja dr. Selmeczi Anna. Hozzáteszi: bár az esetek többségében a visszértágulatok nem jelentenek betegséget, ugyanakkor súlyosabb formában megnövelhetik a felületi véna gyulladásának, trombózisának a lehetőségét, továbbá a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét. Ha tehát a várandós nő családjában korábban már kialakult a családtagoknál trombózis vagy a kismama maga szorult sürgősségi ellátásra trombózis miatt, akkor már a családtervezés során mindenképp javasolt a trombofília szűrése. Számításba kell venni azt is, hogy a trombóziskockázatot tovább növeli az idősebb anyai életkor, az elhízás és a dohányzás, valamint az inaktív életmód is.

A kompressziós harisnyák segítik a vénás visszaáramlást

-A mélyvénás trombózis megelőzésének több módja is van, ezek közé tartozik a bőséges folyadékfogyasztás, a rendszeres testmozgás, a lábak tornáztatása, a testsúly optimalizálása és a kompressziós harisnyák hordása is. A kompressziós harisnya a visszeres lábpanaszok (elnehezült láb-érzés, lábszárgörcs, lábfej zsibbadása) enyhítésére szolgáló, a várandósság során is gyakran alkalmazott gyógyászati segédeszköz. A kompressziós jelző a latin „comprimere” szóból származik, és azt jelenti, hogy „összenyomni” – ismerteti a doktornő. Ahogy a szó sugallja, a kompressziós harisnya meghatározott nyomást gyakorol a felületes vénákra, nem engedi, hogy azok kitáguljanak. A kompresszió hatására a vénás keringés a mélyen fekvő vénákba terelődik és ott fokozódik, ezáltal megszűnik bennük a vénás vér pangása, ami trombózishoz vezethetne. A harisnya megfelelő viselésével csökken a vénafalra irányuló terhelés, és mérsékelhető a vénás billentyűk károsodása is. Ezek a billentyűk felelnek azért, hogy a vér ne áramoljon visszafele az érben – magyarázza a szakember, aki hozzáteszi, hogy mivel a nyomás miatt a nyirokrendszerben sem jön létre pangás, ezért a láb dagadása ellen is hatékony támogatást nyújt.

Mikor indokolt a kompressziós harisnya használata a várandósságban?

Selmeczi doktornő szerint a kompressziós harisnya viselése orvosilag különösen akkor indokolt, ha a kismama a terhesség előtt is visszérproblémákkal vagy lábdagadással küzdött, illetve családi előzményei miatt fokozott trombóziskockázat áll fenn. A kompressziós harisnyák többféle kompressziós fokozatban (a kompressziós erősség mértékét a mmHg mértékegységgel jelzett érték mutatja meg) textúrában és stílusban érhetők el. Az ún. fokozatos kompressziós harisnya esetében a kompresszió erőssége a boka környékén a legnagyobb mértékű, ami a vádlik és combok irányába fokozatosan csökken. Annak eldöntésére azonban, hogy a kismamának szükséges-e kompressziós harisnyát viselnie, szakorvos vizsgálat szükséges. Az orvos a fizikai vizsgálatot követően color-Doppler ultrahang segítségével ellenőrzi a felületi és a mélyen fekvő vénák állapotát, és határozza meg, hogy pontosan milyen típusú és nyomás erősségű kompressziós harisnyát és mennyi ideig kell viselnie a várandós nőnek. A harisnya hordásakor érdemes néhány szabályt betartani:

  • A kompressziós harisnyát reggel, közvetlenül felkelés előtt kell felvenni. Ekkor még kevésbé dagadt a láb.
  • Ha fürdés után vesszük fel a harisnyát, alaposan töröljük szárazra a bőrt, mert a nedvesség megnehezíti a harisnya felvételét.
  • Csak addig húzzuk a harisnyát, ameddig az orvos elrendelte.
  • A lecsúszott vagy összegyűrődött harisnyát mindig meg kell igazítani.

Véralvadásgátló kezelésre is szükség lehet

-Amennyiben az orvos a trombózis-kockázatbecslés alapján úgy ítéli meg, a magzat és a kismama egészsége érdekében véralvadásgátló kezelésre is szükség lehet. A várandósság időszakában az ún. alacsony molekulatömegű heparin-tartalmú injekciók biztonsággal adhatók. Az injekciót alkalmazását a gyermekágy időszakában is folytatni kell az orvos által előírt módon – mondja dr. Selmeczi Anna, a Trombózis- és Hematológiai Központ szakembere.

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom a papam tegnap mélyvénás trombózis kapott 82 éves jolvan beszeltem vele a bajcsiba van feltem.a vírusostol is azt mondják ezt otthon nem.lehet kezelni erdeklödnek lehetne e vagy önnek tudnak e kezelni.mivel jarhat és ha önnek tudnak fogadni kb milyen árban lenne
Tisztelt Peczek Henrietta!

Járóbeteg ellátásban tudunk segíteni csak, nincs lehetőség itt 24 órás ápolásra.
Gyors felépülést kívánunk a papának.
Üdvözlettel,
Dr. Kósa Éva
Peczek Henrietta

Dr. Kósa Éva

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Utolsó módosítás: 2024.03.25 18:30