Kompressziós harisnya trombózis után-szükséges a viselése?

Kompressziós harisnya trombózis után-szükséges a viselése?

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2017.02.21 Módosítva: 2019.02.12

A mélyvénás trombózis akut terápiája után nagy hangsúly van az állapot ismételt kialakulásának prevencióján, valamint a poszttrombotikus szindróma (PTS) megelőzésén. A legtöbb orvos ekkor kompressziós harisnya viselését javasolja, de az elmúlt időszakban több tanulmány szerint is felesleges a hordása. Hogy valóban szükséges-e a PTS elkerüléséhez a kompressziós terápia - és ha igen, akkor meddig-, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Mi az a PTS?

A poszttrombotikus szindróma (PTS) a mélyvénás trombózis (DVT) gyakori következménye. Az állapot során súlyos vérellátási zavar alakul ki, a végtag bőrének, felületes szöveteinek vénás keringése romlik, és olyan tüneteket okoz, mint a bőr barnás elszíneződése, ödéma, visszértágulatok, illetve erősebb fájdalom. Hátterében az áll, hogy a trombózis után a hibás vénabillentyűk, a trombózist okozó faktorok ott maradnak. Megfelelő kezelés nélkül a DVT utáni 10 évben az esetek mintegy 80 százalékában kialakul a poszttrombotikus szindróma, melynek nagy veszélye a lábszárfekély és egy újabb trombózis kialakulása.

Kell-e vagy nem a kompressziós harisnya?

A PTS megelőzésében nagy szerepet játszik a megfelelő dózisú és szakember által meghatározott ideig tartó véralvadásgátló kezelés, valamint a kompressziós terápia. A kompressziós harisnya működése elve azon alapul, hogy a kompresszió hatására a felületes vénák összenyomódnak, a vénás keringés a mélyen fekvő vénákba terelődik és ott fokozódik- ezáltal megszűnik bennük a vénás vér pangása.

A harisnya viselése azonban sokaknak kisebb kellemetlenséget jelent, hiszen szoros, ráadásul melegít - ezért nyaranta sokan inkább mellőzik a használatát. De vajon szükséges egyáltalán hosszú hónapokig viselni, vagy a trombózist követő rövid időn belül meg lehet válni tőle?

kompressziós harisnyaA kompressziós harisnya egy bevált módszer a poszttrombotikus szindróma kialakulásának csökkentésére. Ráadásul az ödémát és a fájdalmat is csökkenti, ezért hiba lenne azt gondolni, hogy csakis kényelmetlenséggel jár a viselése. Arra, hogy meddig kell használni, nincs általános szabály, ez ugyanis nagyban függ az illető adottságaitól (pl. BMI, visszértágulatok mértére, folyadékfogyasztás, egyéb betegségek, álló/ülőmunka stb.). Ez ügyben tehát érdemes kikérni szakember véleményét, aki ultrahanggal is ellenőrizheti a felületi és a mélyen fekvő vénák állapotát, ugyanis ezek is befolyásolják a kompressziós harisnya viselési idejét- mondja prof. Blaskó György, aki a páciensek visszajelzései alapján elnyerte a Trombózisközpont Év kiváló orvosa díjat.

A legnagyobb szerepe a megfelelő véralvadásgátló terápiának van

A szakember azonban figyelmeztet arra, hogy a megfelelő életmód és a kompressziós terápia fontos a PTS megelőzése céljából, és az esetek legnagyobb részében fél-egy évig javasolja a hordását. Este nyugalomban nem szükséges viselni.

A kompressziós fokozat meghatározása nagyon fontos, mert túl szoros harisnya kellemetlenségeket okozhat. Az un. „fásli” (amiből igen sokféle minőségű, árú, stb. létezik) előnye, hogy egy un. nyomásgrádiens kialakulására van mód: ez azt jelenti, hogy a boka körül és felette a fáslit szorosra tekerjük és felfelé haladva a nyomást csökkentjük és így viseljük az eszközt napközben. Igen fontos a harisnya megfelelő hossza is (a thrombus helyzetétől függően) nehogy pont ott szorítsuk el a keringést, ahol arra a legnagyobb szükség van- mondja prof. Blaskó György, aki hozzátette, hogy érdemes az első pár alkalommal szakasszisztens segítségét igénybe venni.

Azt azonban fontos tudni, hogy a megelőzésben a legnagyobb szerepe a véralvadásgátló terápiának van. Fontos, hogy a kumarint tartalmazó gyógyszer szedése esetén az INR 2-3 között legyen, ezért ennek rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen - ha ettől az érték eltér, úgy dózismódosítást vagy más készítményre való áttérést javasolhat az orvos. Érdemes tudni, hogy az új típusú véralvadásgátlók (NOAC) esetében INR ellenőrzésre nincs szükség, ráadásul legújabb vizsgálatok szerint a PTS előfordulása is kisebb a NOAC-ot szedő betegeknél, mint azoknál, akik K-vitamin antagonistákat (kumarin) alkalmaznak.

További híreink>>>

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Trombózisközpont

+36 70 431-77-29

online bejelentkezés trombózisközpont

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!

40 éves férfi vagyok és 2017. november 01-én volt egy kétoldali tüdő emboliám. Azóta folyamatosan szedem a Pradaxát, napi 2 szemet, ami ha jól tudom napjaink legkorszerűbb véralvadásgátló gyógyszere. Édesapám véralvadási betegségben szenved, sajnos mindkét lábát amputálták már érszűkület miatt. Genetikai vérvételem eredménye igazolta a Leiden-mutációt nálam is (heterozigota vagyok). Lábaim nem fájnak, orvosom szerint érszűkületem nincs és megnyugtatott, hogy a jelenleg szedett gyógyszer véd egy esetleges újabb embolia kialakulásától. Amióta kijöttem a kórházból és letettem a cigarettát 10 kg-ot híztam ( betegségem előtt napi egy dobozzal elszívtam).
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy az általános közérzetem amióta kijöttem a kórházból sokszor egyáltalán nem mondható jónak, szemem alatt lilás karikák láthatók folyamatosan ( ez a legszembetűnőbb mindenki számára) valamint előfordul, hogy olykor-olykor nehezebben találom és formálom a szavakat, mint pár hónappal ezelőtt. Folyamatosan kéri az orvosom a laborvizsgálatot, ugyanis szinte minden értékem teljesen helyre állt, a CK érték azonban folyamatosan növekszik ( tegnap 1055 volt). Könnyű fizikai munkát végzek, EKG vizsgálatom teljesen negatív lett. Előfordulhat, hogy nem jó nekem a felírt gyógyszer? Mindenképpen szeretném felkeresni Önt személyesen, csak azt szeretném megtudni, hogy a leírtak ismeretében Ön szerint milyen vizsgálatokra lenne szükség esetemben. Mi okozhatja az általam leírt tüneteket? Félek egy további nem várt szövődmény, illetve esetleg az érszűkület vagy akár egy újabb embólia, trombózis kialakulásától.

Válaszát előre is köszönöm!!

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Attila !
A CK emelkedés az izmok sérülésére, bomlására utal. Amennyiben a Pradaxa felfüggesztése és másra cserélése esetén is marad a panasz, mindenképpen sürgősen szakkonzultációt kell folytatni, mert a CK emelkedés veszélyes. Jelentkezzen be mielőbb a Trombózis Központba és összes papirjával együtt várom
Üdvözlettel Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatást adott

Eddig az volt a tapasztalatom, hogy az orvosoknak soha nem volt idejük arra, hogy elmondják betegnek, mi a gond, illetve válaszoljon a beteg által fel tett kérdésre/kérdésekre. Elmeséltem Professzor Úrnak, mi a gondom. Ő nyugodtan, teljes körű tájékoztatást adott, illetve minden kérdésemre türelmesen válaszolt, illetve elmondta, a közeljövőben mire vigyázzak. Ilyenkor a beteg úgy érzi, hogy valóban fontos

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!


További részletek
A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA