Trombózisa volt? Ezekre figyeljen ezentúl!

Trombózisa volt? Ezekre figyeljen ezentúl!

dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2014.10.08 Módosítva: 2018.12.03
A mélyvénás trombózis egy életveszélyes állapot is lehet,ha a vérrög leszakad, és a tüdőbe kerül. Dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától megtudhatja, mi mindenre érdemes odafigyelnie a mindennapokban, ha már volt mélyvénás trombózisa.

Genetikai szűrés

Mélyvénás trombózist több tényező szerencsétlen egybeesése okozza – pl. hormonális fogamzásgátlók, daganatok, kevés folyadékfogyasztás, baleset, hosszú ülés, genetikailag öröklött hajlam. A trombózis után, de jobb, ha fogamzásgátló szedésének megkezdése előtt már megtörténik a genetikai szűrővizsgálat, hogy kiderüljön, van-e valamilyen öröklött hajlama a trombózisra. A leggyakoribbak az ötös alvadási faktor /a Leiden/ és a kettes alvadási faktor mutációja, melyek lényegesen megnövelhetik a trombózis kialakulásának kockázatát. A családban igazolt mutáció esetén a vérszerinti családtagok vizsgálata azért fontos, hogy tisztába legyenek a trombózis megelőzéséhez szükséges életvitellel, és hogy betegségek, terhesség, szülés esetén a megelőző kezeléseket megkaphassák.

Utazás

Sok helyről lehet hallani, miszerint a hosszabb autó-vagy repülőút megnöveli a trombózis esélyét, még azoknál is, akiknél korábban nem alakultak ki vérrögök. Ennek oka elsősorban a tartós ülés, kevés folyadékfogyasztás miatti vér besűrűsödése az alsóvégtagokban a vér pangása. Így azok, akik már átestek trombózison, prevenciós intézkedéseket szükséges tenniük. Hogy ez pontosan mi, azt szakorvossal kell megbeszélni, hiszen előfordulhat, hogy csupán kompressziós harisnya viselése indokolt, de nem ritka, amikor antikoaguláns, azaz véralvadásgátló gyógyszeres kezelésre van szükség- mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

 Trombózisa volt? Ezekre figyeljen ezentúl!Terhesség, gyermekágy

Az egyik legnagyobb trombózis rizikót a terhesség jelenti – akár 4-6-szerest is-, hiszen ekkor a kismama vérében automatikusan megemelkedik az alvadási faktorok aktivitásának mértéke, hogy a szüléskor ne legyen túl nagy mennyiségű vérvesztés. A gyermekágyban 12-14 szeres trombózis rizikó. Ezért ha az illetőnek korábban volt már trombózisa, akkor fontos, hogy a gyerekvállalás előtt konzultáljon orvosával, hiszen ekkor az eddig használt alvádásgátló gyógyszeres kezelés megváltoztatására lesz szükség.  Ennek oka, hogy vannak olyan készítmények – kumarin- származékok- melyek fejlődési rendellenességet okozhatnak a magzatban. Akinek volt trombózisa, de nem szed alvadásgátló gyógyszert - illetve, még nem volt vérrögösödése-, de genetikai hajlama van a trombózisra, neki is konzultálni kell orvosával, hogy a terhesség mely szakaszában kell alkalmazni a tromboprofilaxist ill. a szülést követően hány hétig.

Műtét, fogászati beavatkozás

Talán a legnagyobb odafigyelést és körültekintést trombotikus eset után az esetleges műtétek jelentik, hiszen nincs két egyforma eset, így a prevenciós kezelés is személyre szabott. A szakorvosi konzultáció elengedhetetlen, ahol a műtét fajtájától, egyéni rizikótól függően a legmegfelelőbb kezelés kiválasztására kerül majd sor. Fogászati beavatkozások előtti konzílium alkalmával arról dönt az orvos, hogy szükséges-e az alvadás gátló tabletta kihagyása, esetleg átváltása injekcióra. 

Munka

A mélyvénás trombózis természetesen nem vonja maga után a munkahelyváltást, ám arra ügyelni kell, hogy ülő munka esetében, ha teheti, óránként álljon fel és tornáztassa meg a lábait, hogy a vérkeringés felpezsdüljön, fogyasszon kellő folyadékot. Ha nem áll módjában felállni, akkor is tornáztassa lábát (feszítse meg izmait, körözzön a lábfejével). Sokat segít a kompressziós harisnya viselése is a vénás pangás elkerülésében.

Sport

A rendszeres mozgás kiemelt jelentőséggel bír a trombózis megelőzésében, de mélyvénás trombózis után csak fokozatosan szoktassa magát hozzá az edzésekhez, és sose essen túlzásokba!  Ritkán, sportágat is kell esetleg változtatni. A sport intenzitása és a sportág kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy hol volt a trombózis, mennyire volt súlyos, szövődött-e tüdőembóliával, mennyire állt helyre a vénás keringés, kell-e alvadás gátlót szednie, stb. A rövid felsorolásból is látható, hogy a szakorvos véleményét és útmutatását nem szabad mellőzne- figyelmeztet a szakember.

Kapcsolódó cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!
Bejelentkezés trombózis kivizsgálásra

Trombózis Központ
+36 70 431 7729

online bejelentkezés, trombóziskivizsgálás

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A férjemmel 5 hónapja próbálkoztunk babával. Kiderült egy kis vas és D vitamin hiány. Ezt kiküszöbölve rögtön jött is a baba. Az 5. héten picit véreztem, de az orvos szerint nem méh eredetű volt és a korának megfelelően látta a petezsákot. Majd 1 hét múlva visszarendelt uh vizsgálatra ahol kiderült hogy sajnos nincs fejlődő embrió a már látszódó szikhólyag mellett. Sajnos rá egy hétre sem volt és a szikhólyag is felszívódott. A 8. héten műtöttek meg de már akkor látszott hogy kezd leválni a méhfalról. Ez után több vizsgálatra is elmentem. Endokrin oka nem volt a vetélésnek. Csináltattam infertilitás, trombózis és trombofília panel vérvételt is. Ezekből az derült ki hogy nincs V Faktor Leiden-, II Faktor Prothrombin G20210A-, CBS 844ins68 mutációm, viszont az MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI-1 4G/5G polimorfizmus mind heterozigóta formában jelen vannak. Valamint az
anti-C1q 11,6U/ml ref. tart. 0-10
anti Thrombin III 120,5% ref. tart. 83-118
Fibrinogén 1,82 g/L ref. tart. 2,1-4
A többi érték mind a referencia tartományon belül volt.Az lenne a kérdésem, hogy ezek okozhatták e a vetélést? Mi a teendő ezeknél a mutációknál, illetve mi lesz a teendő egy következő terhességnél? Kell véralvadás gátlót alkalmaznom? Már az előző terhességem előtt és alatt is szedtem napi 600mcg ha minden igaz folát és nem folsav tartalmú táplálék kiegészítőt, most napi 800mcg amit szedek. Ez elég? Vagy heterozigóta formában nem kell erre annyira figyelni hogy folát vagy folsav tartalmú amit szedek?
Előre is köszönöm a segítséget!

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Timár Regős Márta!

A közölt leletek nem magyarázzák a vetélést, a folsav bevitele is elegendő volt.( homocisztein szint is norm volt?) Szerintem nincs aggodalomra ok,főleg, ha nőgyógyászatilag is minden rendben van.
Az, hogy kell-e véralvadás gátlót kapnia még sok körülmény befolyásolja, Ön ilyet nem írt nekem.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakszerű

Körültekintő szakszerűség, megfelelő információ,további intézkedések megtétele.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Trombózisom volt- mitől lehetett?

Trombózisom volt- mitől lehetett?


További részletek
Ezek a vérkép eltérések utalnak vérszegénységre

Ezek a vérkép eltérések utalnak vérszegénységre


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA