A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

A fiataloknak csupán kevesebb mint a fele venne részt trombózis rizikó vizsgálaton

A fiataloknak csupán kevesebb mint a fele venne részt trombózis rizikó vizsgálaton

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2021.10.08 Módosítva: 2021.10.08

A trombózis rizikó vizsgálat egyre elterjedtebb manapság- ez nem is meglepő, hiszen több olyan kóros állapot, betegség is létezik, melyek megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét. Mivel a mélyvénás trombózis viszonylag gyakori problémának számít, így a megelőzése egyre jobban a köztudatba kerül, ahhoz viszont tudni kell, kiket veszélyeztet a legjobban. Hogy pontosan kiket, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg a Trombózis Világnapja alkalmából, ahogy azt is, hogy kik azok, akik a leginkább és a legkevésbé vennének részt hasonló vizsgálaton. 

Október 13- Trombózis Világnapja 

A Nemzetközi Thrombosis és Haemostasis Társaság (ISTH) és a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság október 13-át jelölte ki anno a Trombózis Világnapjának, ezúton is felhívva az emberek figyelmét a betegségre, megelőzésre.  

Az állapot során kisebb-nagyobb vérrögök keletkeznek az erekben, melyek elzárják a véráramlás útját. Két fő típusa az artériás (pl.stroke, szívinfarktus, végtagi artériák elzáródása), illetve a vénás trombózis (MVT és a következményes tüdőembólia). A prevenció csaknem ugyanolyan fontos, mint maga a betegség terápiája, hiszen megfelelő proflilaktikus intézkedésekkel sok halálos eset elkerülhető lenne. 

A következmények sajnos évek múlva jelentkeznek, de akkor már nehezen, vagy nem fordíthatók meg: ezért a beteg együttműködése igen fontos! 

Kiket érint a leginkább a trombózis? 

A trombózis leginkább az idősebb korosztály tagjait érinti- azon belül is a 65 év felettieket. Ezen kívül léteznek még olyan betegségek, kóros állapotok, melyek megléte még inkább elősegítik a vérrögök kialakulását. Ilyen például a túlsúly, magas vérnyomás, szívbetegségek (pl. pitvarfibrilláció), cukorbetegség, lupus, gyulladásos bélbetegség, bizonyos jó-és rosszindulatú daganatok. Ezen kívül létezik egy trombofíliának nevezett öröklött állapot is, mely szintén magas rizikót jelent- ekkor vagy az anyától, vagy az apától (vagy mindkettőtől) egy olyan mutációt hozunk, mely elősegíti a vérrögképződést. Trombofíliát igen gyakran fedeznek fel trombózis okának kivizsgálása során, főleg akkor, ha a probléma fiatalon, illetve szokatlan helyen jelentkezett (általában lábban, karban, agyban lép fel a trombózis). 

Növelik a trombózis esélyét még bizonyos gyógyszerek is: pl. kemoterápia során használt szerek, fogamzásgátlók, NSAID készítmények, hormonpótlók is. 

trombózis rizikóbecslésÉrdemes szót ejteni továbbá a várandósságról is, hiszen a végbemenő hormonális és fizikai változások szintén hozzájárulnak a trombózis fellépéséhez. A terhesség önmagában többszörösére emeli az öröklött rizikót! Ilyenkor megnő a vér alvadékonysága (szerepe, hogy szülés közben ne vérezzen el a kismama), ráadásul a növekvő magzat is elszoríthatja a medence ereit, ami miatt a benne lévő vér pangásnak indul- ez pedig meleg ágya a vérrögöknek. 

Az idősebbek a legtájékozottabbak és a legóvatosabbak 

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint az idősebbek (65 év felettiek) a legtájékozottabbak trombózis témájában, ők azok, akik a legtöbb ismerettel rendelkeznek a megelőző intézkedések kapcsán. A felmérés azonban rávilágított arra, hogy a fiatalabbaknak (18-34 éves korosztály) van a legkevesebb ismeretük, jelentősen lemaradva az idősebbektől. Bár való igaz, esetükben ritkábban fordul elő trombózis, ám a fogamzásgátlók szedése, a várandósság, mind olyan tényezők melyek provokálhatnak egy trombózist, így nekik se lenne szabad közömbösnek maradniuk a téma kapcsán-hiszen számtalan halálesetet elkerülhető lenne, ha tisztában lennének azzal, vajon őket mennyire veszélyezteti a trombózis. Külön kategória az élsportolásra vágyakozó fiatalok sok-sok esete, amikor egy célzott vizsgálattal megelőzhető lenne a későbbi csalódás. Sajnos friss kutatás szerint a 35 éven aluliak (18-34 évesek) csak csupán kevesebb mint a fele tartja elképzelhetőnek, hogy részt venne trombózis rizikó becslésen. Pedig pont ez az a korosztály, akik el kezdenek alkalmazni fogamzásgátló tablettákat, valamint családot alapítanak. 

“Sajnos nincs benne a protokollban egy teljeskörű trombofília szűrés az első fogamzásgátló felírása előtt, pedig sok trombózis és haláleset elkerülhető lenne így. Hiszen számtalan olyan eset van, amikor a fiatal lány el kezdi szedni a tablettát, majd tüdőembóliát kap. Aztán kiderül, hogy ez egy súlyosabb trombofília következménye volt. Ha ezt előzőleg lehetett volna tudni, nem történt volna meg. Éppen ezért én azt javaslom, hogy még mielőtt bárki fogamzásgátlót szedne, vegyen részt trombofília szűrésen vagy trombózis rizikó becslésen”- tanácsolja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

T.Doktor Úr!
érdeklődnék ,hogy 20 mg xarelto mellett c és e vitamin szedhető-e?Esetleg melyik vitamin nem?
üdvözlettel Boka Ferencné

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Boka Ferencné !
Igen szedhető mindkét vitamin az említett Xarelto mellett.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és közvetlen

Professzor úr rendkívül alapos, és ugyanakkor nagyon közvetlen ember, akinél nem érzi a páciens azt, hogy alárendelt szerepre van kárhoztatva. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

A fogamzásgátló tabletták és a vérrögök kapcsolatáról már többször is esett szó, ennek ellenére sokan mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül kezdenek neki a szedésüknek, pedig sok olyan esetet hallani, amikor a készítmény miatt mélyvénás trombózis, esetleg tüdőembólia lépett fel. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a trombózis rizikóbecslés fontosságára hívja fel a figyelmet.

További részletek
Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

A véralvadásgátlók alkalmazása lehet preventív és terápiás jellegű is, lehet, hogy csupán bizonyos ideig kell használni, de az is előfordulhat, hogy egy életen át tart a terápia. Előfordulhat, hogy mindvégig ugyanazt a szert alkalmazza a beteg, de meglehet, hogy időközben váltania szükséges másik készítményre. Hogy ez mikor indokolt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ váralvadási specialistáját kérdeztük.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat