A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

A kedvenc ételei nagyobb mennyiségben komoly véralvadási problémát is okozhatnak!

A kedvenc ételei nagyobb mennyiségben komoly véralvadási problémát is okozhatnak!

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2016.04.25 Módosítva: 2019.09.02

Sokat hallani arról, miszerint bizonyos gyógyszerek egyidejű alkalmazása egymás hatását csökkentheti, illetve gátolhatja- éppen ezért szükséges előre tájékozódni szedésüket illetően. Éppen ezért egy külön tudományággá vált a gyógyszer- és ételkölcsönhatások vizsgálata és kutatása. Vannak gyógyszerek, amik más gyógyszerek felszívódását módosítják, mások a gyógyszerek un. metabolizmusában szerepelnek - csökkenthetik, de fokozhatják is más gyógyszerek feldolgozását, lebontását. Erre hatalmas enzimatikus apparátus áll a szervezet rendelkezésére. Az étel-interakciók is hasonlóképpen fontosak, de manapság a globalizáció révén olyan –látszólag ártalmatlan – étrend-kiegészítőket is nagyban vásárolunk, amikben a növényi hatóanyagok garmadája befolyásolhatja az orvos által, ismert betegségünkre felírt gyógyszer(eke)t. Hogy mikkel érdemes vigyázni, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját, klinikai farmakológusát kérdeztük.

Nem mindegy, mit és mennyit eszünk!

Sok étel befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát. Az úgynevezett kumarin tipusú véralvadásgátlók hatásának egyik nagy ellenfele a K-vitamin, mely ugyan egy létfontosságú anyag, azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene vigyázni vele. Az ételek magas K-vitamin tartalma önmagában nem probléma, ám amennyiben valaki kumarin-típusú véralvadásgátlót szed, akkor csakis mértékkel szabad belőle falatozni. A K-vitamin ugyanis a véralvadási folyamat egy fontos kiegészítő eleme.

Véralvadás összetett folyamat

A véralvadás ugyanis egy igen összetett, egymás hatását erősítő, kaszkád folyamat. Ebben több faktor és enzim vesz részt, ezek egyikének az úgynevezett. kofaktora a K-vitamin is. A folyamatban az oldható fibrinogénból oldhatatlan fibrin keletkezik, így előzve meg a vérzést. A véralvadási kaszkád felborulása két dolgot eredményezhet. Az alvadékonyság csökkenésével a vérzés nem, vagy csak később áll el, míg a másik végletben az alvadás fokozott, és trombózis alakulhat ki. Vannak olyan alvadási tényezők, amik klszre szintetizálódásuk után még további átalakulásokon mennek keresztül és ehhez szükséges enzim működéséhez kell a K vitamin. Ha nincs, akkor a folyamat leáll és az alvási tényező biológiailag inaktívvá válik, és nem tud részt venni az alvadási folyamatban. Ez a kumarin-típusú alvadásgátló hatásmechanizmusának vázlata.

Magas K-vitamin tartalmú ételekkel vigyázni kellK-vitamin, trombózis, vérlavadásgátló, syncumar diéta - Trombózis - és Hematológiai Központ

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája és klinikai farmakológus elmondta, hogy a K-vitamin tartalmú ételekkel azért kell vigyázni, mert a kumarin-típusú véralvadásgátló szerek hatékonyságát csökkenti. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kellene mondani az olyan ételekről, melyekben ennek a vitaminnak a szintje magas, csupán azt, hogy fokozott odafigyeléssel kell fogyasztani azokat, nem szabad túlzásokba esni. A lényeg az, hogy a napi K vitamin felvétel lehetőleg azonos legyen. Ebben az esetben a beteget „be lehet állítani”. Csak példaképpen: mindennap megehet egy narancsot, de nem teheti, hogy egyik nap 2 kg. narancsot eszik, a másik napon egyet sem. A magas K-vitamin tartalmú ételek között a következőket találhatjuk:

  • Kelkáposzta, Kelbimbó Spenót, Curry, Mángold Uborka Szilva, narancs, málna stb.
    Erre vonatkozó táblázatok mindenhol hozzáférhetők.

A fent említett ételeken kívül természetesen még egy sor élelmiszerben található K-vitamin, ám az említett ételekben a szintje kifejezetten magas. Ez azt jelenti, hogy antikoaguláns kezelés mellett az olyan fogyókúrák, melyek káposztára épülnek, vagy a gyümölcsszezonok élvezetes nagy adagos desszertjei problémát jelenthetnek.

Mit tehetünk?

A finomságokról ekkor sem kell lemondani, ám orvossal mindenképpen egyeztetni szükséges, sőt, az is fontos, hogy mindennap ugyanannyi K-vitamint tartalmazó ételeket fogyasszon Emellett a szakember a folyamatosan bevitt K-vitamin mennyisége függvényében a gyógyszeradag módosítását is elrendelheti. Mivel az ételek között sok olyan is akad, melyek szezonális jellegűek, ez is tovább erősíti azt a tényt, hogy az antikoaguláns kezelés mellett a rendszeres gyógyszeradag ellenőrzés elengedhetetlenül fontos! Más kérdés az együtt szedett étrendkiegészítők, keleti tápszerek ne adj’ Isten izomnövelők szedése: ezek vagy kerülendők, vagy csak szakember vezetése mellett, normális mennyiségben alkalmazhatók.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó estét kívánok, azt szeretném megkérdezni hogyha háromszor volt trombózisom a bal lábamban, többször begyulladnak a visszereim( nagyon csúnya visszeres mindkét lábam) trombofíliás vagyok és életem végéig kell syncumart szednem leiden mutáció V faktor miatt akkor ez mennyire súlyos betegségnek számít ? Sajnos van más egészségügyi problémám is , alulműködő pajzsmirigyre műtve vagyok( jobb oldali nincs) és vesedaganat miatt eltávolítva a jobb vesém (jó indulatú angiomiolipóma)

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Bartók Pálné !
Nem nagyon értem a kérdését, de az állapotból, amit leírt arra következtetek, hogy súlyos, de nem életveszélyes akutan. Sok-sok türelem és kezelés szükséges a megfelelő életminőség fenntartásához. Ha közelebbieket szeretne megbeszélni , jelentkezzen be a Trombózis Központba rendelésemre várom.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó györgy

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és közvetlen

Professzor úr rendkívül alapos, és ugyanakkor nagyon közvetlen ember, akinél nem érzi a páciens azt, hogy alárendelt szerepre van kárhoztatva. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása

Vérképe megmutatja, milyen a véralvadása

A véralvadás igen bonyolult folyamat, hiszen számos tényező befolyásolja. Bizonyos laborértékek fontos információval bírnak róla, így véralvadási probléma - illetve annak gyanúja esetén- a következő paramétereket célszerű megvizsgálni. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa az alábbi vérkép eltérésekre hívja fel a figyelmet.

További részletek
Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A trombofíliásokkal szemben tehát, akiknél fokozott véralvás miatt a vérrögök kialakulása jelent veszélyt, a vérzékenyek esetében épp az okozza a problémát, hogy a vér nem, vagy csak nagyon lassan alvad meg. A vérzékenységen belül a hemofíla okait, és a kezeléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa foglalta össze.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat