A kedvenc ételei nagyobb mennyiségben komoly véralvadási problémát is okozhatnak!

Sokat hallani arról, miszerint bizonyos gyógyszerek egyidejű alkalmazása egymás hatását csökkentheti, illetve gátolhatja- éppen ezért szükséges előre tájékozódni szedésüket illetően. Éppen ezért egy külön tudományággá vált a gyógyszer- és ételkölcsönhatások vizsgálata és kutatása. Vannak gyógyszerek, amik más gyógyszerek felszívódását módosítják, mások a gyógyszerek un. metabolizmusában szerepelnek - csökkenthetik, de fokozhatják is más gyógyszerek feldolgozását, lebontását. Erre hatalmas enzimatikus apparátus áll a szervezet rendelkezésére. Az étel-interakciók is hasonlóképpen fontosak, de manapság a globalizáció révén olyan –látszólag ártalmatlan – étrend-kiegészítőket is nagyban vásárolunk, amikben a növényi hatóanyagok garmadája befolyásolhatja az orvos által, ismert betegségünkre felírt gyógyszer(eke)t. Hogy mikkel érdemes vigyázni, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját, klinikai farmakológusát kérdeztük.

Nem mindegy, mit és mennyit eszünk!

Sok étel befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát. Az úgynevezett kumarin tipusú véralvadásgátlók hatásának egyik nagy ellenfele a K-vitamin, mely ugyan egy létfontosságú anyag, azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene vigyázni vele. Az ételek magas K-vitamin tartalma önmagában nem probléma, ám amennyiben valaki kumarin-típusú véralvadásgátlót szed, akkor csakis mértékkel szabad belőle falatozni. A K-vitamin ugyanis a véralvadási folyamat egy fontos kiegészítő eleme.

Véralvadás összetett folyamat

A véralvadás ugyanis egy igen összetett, egymás hatását erősítő, kaszkád folyamat. Ebben több faktor és enzim vesz részt, ezek egyikének az úgynevezett. kofaktora a K-vitamin is. A folyamatban az oldható fibrinogénból oldhatatlan fibrin keletkezik, így előzve meg a vérzést. A véralvadási kaszkád felborulása két dolgot eredményezhet. Az alvadékonyság csökkenésével a vérzés nem, vagy csak később áll el, míg a másik végletben az alvadás fokozott, és trombózis alakulhat ki. Vannak olyan alvadási tényezők, amik klszre szintetizálódásuk után még további átalakulásokon mennek keresztül és ehhez szükséges enzim működéséhez kell a K vitamin. Ha nincs, akkor a folyamat leáll és az alvási tényező biológiailag inaktívvá válik, és nem tud részt venni az alvadási folyamatban. Ez a kumarin-típusú alvadásgátló hatásmechanizmusának vázlata.

Magas K-vitamin tartalmú ételekkel vigyázni kellK-vitamin, trombózis, vérlavadásgátló, syncumar diéta - Trombózis - és Hematológiai Központ

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája és klinikai farmakológus elmondta, hogy a K-vitamin tartalmú ételekkel azért kell vigyázni, mert a kumarin-típusú véralvadásgátló szerek hatékonyságát csökkenti. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kellene mondani az olyan ételekről, melyekben ennek a vitaminnak a szintje magas, csupán azt, hogy fokozott odafigyeléssel kell fogyasztani azokat, nem szabad túlzásokba esni. A lényeg az, hogy a napi K vitamin felvétel lehetőleg azonos legyen. Ebben az esetben a beteget „be lehet állítani”. Csak példaképpen: mindennap megehet egy narancsot, de nem teheti, hogy egyik nap 2 kg. narancsot eszik, a másik napon egyet sem. A magas K-vitamin tartalmú ételek között a következőket találhatjuk:

  • Kelkáposzta, Kelbimbó Spenót, Curry, Mángold Uborka Szilva, narancs, málna stb.
    Erre vonatkozó táblázatok mindenhol hozzáférhetők.

A fent említett ételeken kívül természetesen még egy sor élelmiszerben található K-vitamin, ám az említett ételekben a szintje kifejezetten magas. Ez azt jelenti, hogy antikoaguláns kezelés mellett az olyan fogyókúrák, melyek káposztára épülnek, vagy a gyümölcsszezonok élvezetes nagy adagos desszertjei problémát jelenthetnek.

Mit tehetünk?

A finomságokról ekkor sem kell lemondani, ám orvossal mindenképpen egyeztetni szükséges, sőt, az is fontos, hogy mindennap ugyanannyi K-vitamint tartalmazó ételeket fogyasszon Emellett a szakember a folyamatosan bevitt K-vitamin mennyisége függvényében a gyógyszeradag módosítását is elrendelheti. Mivel az ételek között sok olyan is akad, melyek szezonális jellegűek, ez is tovább erősíti azt a tényt, hogy az antikoaguláns kezelés mellett a rendszeres gyógyszeradag ellenőrzés elengedhetetlenül fontos! Más kérdés az együtt szedett étrendkiegészítők, keleti tápszerek ne adj’ Isten izomnövelők szedése: ezek vagy kerülendők, vagy csak szakember vezetése mellett, normális mennyiségben alkalmazhatók.

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

  • Specialitások: Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5. emelet
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm!Nekem csak egy kèrdèsem lenne ,INR szintem 0.97 hogy ez mit jelent?trombózis veszèly?Hàzi orvosom azt mondta rendben van!34 éves vagyok!vérnyomàscsökkentőt szedek csak !üdv
    Kedves Hajnalka !
    Semmit rosszat nem jelent Az ön mája kiváló.
    Üdvözlettel : Dr. Blaskó György
    Marosvári Hajnalka

    Prof. Dr. Blaskó György

    belgyógyász

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Körültekintő és alapos

    Körültekintő és alapos eljárás.  Amivel elégedett voltam:
    • Pontosság
    • Segítség
    • Más szakterületű orvos ajánlása
    Prof. Dr. Blaskó György
    Prof. Dr. Blaskó György
    belgyógyász

    Kapcsolódó videók

    Létrehozás ideje: 2016.04.25 Utolsó módosítás: 2019.09.02