A kedvenc ételei nagyobb mennyiségben komoly véralvadási problémát is okozhatnak!

Sokat hallani arról, miszerint bizonyos gyógyszerek egyidejű alkalmazása egymás hatását csökkentheti, illetve gátolhatja- éppen ezért szükséges előre tájékozódni szedésüket illetően. Éppen ezért egy külön tudományággá vált a gyógyszer- és ételkölcsönhatások vizsgálata és kutatása. Vannak gyógyszerek, amik más gyógyszerek felszívódását módosítják, mások a gyógyszerek un. metabolizmusában szerepelnek - csökkenthetik, de fokozhatják is más gyógyszerek feldolgozását, lebontását. Erre hatalmas enzimatikus apparátus áll a szervezet rendelkezésére. Az étel-interakciók is hasonlóképpen fontosak, de manapság a globalizáció révén olyan –látszólag ártalmatlan – étrend-kiegészítőket is nagyban vásárolunk, amikben a növényi hatóanyagok garmadája befolyásolhatja az orvos által, ismert betegségünkre felírt gyógyszer(eke)t. Hogy mikkel érdemes vigyázni, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját, klinikai farmakológusát kérdeztük.

Nem mindegy, mit és mennyit eszünk!

Sok étel befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát. Az úgynevezett kumarin tipusú véralvadásgátlók hatásának egyik nagy ellenfele a K-vitamin, mely ugyan egy létfontosságú anyag, azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene vigyázni vele. Az ételek magas K-vitamin tartalma önmagában nem probléma, ám amennyiben valaki kumarin-típusú véralvadásgátlót szed, akkor csakis mértékkel szabad belőle falatozni. A K-vitamin ugyanis a véralvadási folyamat egy fontos kiegészítő eleme.

Véralvadás összetett folyamat

A véralvadás ugyanis egy igen összetett, egymás hatását erősítő, kaszkád folyamat. Ebben több faktor és enzim vesz részt, ezek egyikének az úgynevezett. kofaktora a K-vitamin is. A folyamatban az oldható fibrinogénból oldhatatlan fibrin keletkezik, így előzve meg a vérzést. A véralvadási kaszkád felborulása két dolgot eredményezhet. Az alvadékonyság csökkenésével a vérzés nem, vagy csak később áll el, míg a másik végletben az alvadás fokozott, és trombózis alakulhat ki. Vannak olyan alvadási tényezők, amik klszre szintetizálódásuk után még további átalakulásokon mennek keresztül és ehhez szükséges enzim működéséhez kell a K vitamin. Ha nincs, akkor a folyamat leáll és az alvási tényező biológiailag inaktívvá válik, és nem tud részt venni az alvadási folyamatban. Ez a kumarin-típusú alvadásgátló hatásmechanizmusának vázlata.

Magas K-vitamin tartalmú ételekkel vigyázni kellK-vitamin, trombózis, vérlavadásgátló, syncumar diéta - Trombózis - és Hematológiai Központ

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája és klinikai farmakológus elmondta, hogy a K-vitamin tartalmú ételekkel azért kell vigyázni, mert a kumarin-típusú véralvadásgátló szerek hatékonyságát csökkenti. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kellene mondani az olyan ételekről, melyekben ennek a vitaminnak a szintje magas, csupán azt, hogy fokozott odafigyeléssel kell fogyasztani azokat, nem szabad túlzásokba esni. A lényeg az, hogy a napi K vitamin felvétel lehetőleg azonos legyen. Ebben az esetben a beteget „be lehet állítani”. Csak példaképpen: mindennap megehet egy narancsot, de nem teheti, hogy egyik nap 2 kg. narancsot eszik, a másik napon egyet sem. A magas K-vitamin tartalmú ételek között a következőket találhatjuk:

  • Kelkáposzta, Kelbimbó Spenót, Curry, Mángold Uborka Szilva, narancs, málna stb.
    Erre vonatkozó táblázatok mindenhol hozzáférhetők.

A fent említett ételeken kívül természetesen még egy sor élelmiszerben található K-vitamin, ám az említett ételekben a szintje kifejezetten magas. Ez azt jelenti, hogy antikoaguláns kezelés mellett az olyan fogyókúrák, melyek káposztára épülnek, vagy a gyümölcsszezonok élvezetes nagy adagos desszertjei problémát jelenthetnek.

Mit tehetünk?

A finomságokról ekkor sem kell lemondani, ám orvossal mindenképpen egyeztetni szükséges, sőt, az is fontos, hogy mindennap ugyanannyi K-vitamint tartalmazó ételeket fogyasszon Emellett a szakember a folyamatosan bevitt K-vitamin mennyisége függvényében a gyógyszeradag módosítását is elrendelheti. Mivel az ételek között sok olyan is akad, melyek szezonális jellegűek, ez is tovább erősíti azt a tényt, hogy az antikoaguláns kezelés mellett a rendszeres gyógyszeradag ellenőrzés elengedhetetlenül fontos! Más kérdés az együtt szedett étrendkiegészítők, keleti tápszerek ne adj’ Isten izomnövelők szedése: ezek vagy kerülendők, vagy csak szakember vezetése mellett, normális mennyiségben alkalmazhatók.

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

  • Specialitások: Rendelés típusa:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr ur, szeretnèm meg kèrdezni problèmimra a választ.Kettö hónapja mèly vènás trombózisom volt, Mièrt vannak melkasomon ki dagatva ujnyi vastagságra az erek? Más betegsègem is van,kettö ève vese eltávolitásom volt rosz indulatu daganatal. Ami át terjdt a vese nyirok csomókra,fö ütö eren maradt egy cm daganat.Tüdö alá cava filtert lötek.trombózisom alat duplájára nötek a nyirok csomók, a lábam 120cm körf leapadt 90cm.ugy èrzem jobban vagyok.Anyi mèg trombózis. elöt már ki voltak dagadva az erek kèt hónapal.sulyom 150kg mag 180cm erre szeretnèk választ kèrni.üdvözletem Póta László.
    Kedves Póta Lászlóné !
    A mellkasi érkidagadások az un. Mondor szindróma jelei. Nem láttam a leleteit, az alapbetegsége is rosszabbodhatott.
    Üdvözlettel: Dr. Blaskó György


    Póta Lászlóné

    Prof. Dr. Blaskó György

    belgyógyász

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Magas szakmai színvonal

    Nagyon elégedett vagyok. A professzor úr magas szakmai színvonalon kezel évek óta. A beteg felé: humánus, segítőkész , kedves, őszinte. Mind emberileg, mint szakmailag teljesen elkötelezett.
    Prof. Dr. Blaskó György
    Prof. Dr. Blaskó György
    belgyógyász

    Kapcsolódó videók

    Létrehozás ideje: 2016.04.25 Utolsó módosítás: 2019.09.02