A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Kumarin típusú véralvadásgátlót szedő betegek diétája

Kumarin típusú véralvadásgátlót szedő betegek diétája

Szerző: Trombózis- és Hematológiai Központ | Létrehozva: 2019.09.02 11:44 | Módosítva: 2019.09.03 16:44

Magyarországon több, mint 250 ezer ember szed valamilyen véralvadásgátló szert, mely a legtöbb esetben kumarin-származékot tartalmaz fő összetevőként. Ezek a készítmények hatásosak, ám alkalmazásuk körültekintést igényel.

Mi is a kumarin?

A kumarin a növényvilág sok képviselőjéből izolálható vegyület. A kumarin-típusú gyógyszerek véralvadásgátló hatásúak.

Általában műtétek után, vagy trombózist követő kezelés részeként írják elő a szakorvosok a pácienseknek. Hatásmechanizmusuk alapja, hogy gátolják az egyik véralvadásért felelős fehérje, a protrombin képződéséhez szükséges K-vitamin termelődését.

K-vitamin jelentősége

Kumarin, K-vitamin, Trombózis- és Hematológiai központ

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, tehát lassabban ürül a szervezetből. Egyrészt a véralvadás folyamatát segíti, másrészt a máj regenerációs képességét is befolyásolhatja.

Megtalálható zöld leveles zöldségekben, káposztában, spenótban, brokkoliban illetve a tejtermékekben és májban is jelentős a mértéke.

Mely élelmiszer mekkora K-vitamin-tartalommal bír?

Magas K-vitamin tartalmú élelmiszerek (egyszerre maximum 100g fogyasztása javasolt):

  • Zöldségek: Paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, szójabab
  • Gyümölcsök: málna, szamóca.

Közepes K-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek ( a szokásos mennyiségben fogyaszthatók):

  • Tejtermékek:Vaj
  • Kenőzsiradék: étolaj
  • Zöldségek: sárgarépa, zeller, petrezselyem, kapor, uborka, zöldbab, hagyma, póréhagyma, borsó, kukorica, spárga, gomba
  • Gyümölcs: alma, narancs.

Alacsony K-vitamin tartalommal bíró élelmiszerek: (fogyasztásuk nem befolyásolja a véralvadásgátló gyógyszer hatását):

  • Húsfélék: bármely húsféle, hal
  • Gabonafélék: rizs,  kenyér, egyéb pékáruk, tésztafélék
  • Zöldségek: olíva, burgonya
  • Tejtermékek: joghurt, túró, sajtok, kefír, tej
            Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

A diéta alapja:

Mivel a K-vitamin a véralvadás folyamatát segíti a kumarin pedig véralvadásgátló hatású, ezért javasolt a kumarin típusú gyógyszert szedő betegek számára a K-vitamin tartalmú ételek kis mennyiségű fogyasztása, a diétázás. Ez nem jelent szigorú megszorításokat, csupán a betegnek minden nap nagyjából ugyanannyi K-vitamint kell fogyasztania a kezelés mellett, hogy egyenletesen hasson a gyógyszer, és az INR érték is az optimális tartományban maradjon.

A naponta azonos mennyiségű K-vitamin tartalmú ételek fogyasztása azt jelenti, hogy például a reggeli tojásrántotta mellé, ne legyen spenót, vagy paradicsom, hanem más jellegű zöldséggel legyen kiegészítve az adott étkezés.

Minden esetben fontos szakorvossal, dietetikussal konzultálni, mielőtt a kumarin hatóanyagú gyógyszer szedését, illetve a diétát elkezdené.

Téma szakértői

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász, klinikai farmakológus
dr. Szélessy Zsuzsanna dr. Szélessy Zsuzsanna

dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász

 

Hírek

Így csökkentheti a trombózis kockázatát

Így csökkentheti a trombózis kockázatát

A trombózis súlyos állapot, akár végzetes kimenetelű is lehet. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy mire figyeljünk a megelőzés érdekében.

További részletek
A vérszegénység tüneteit nem mindig könnyű felismerni

A vérszegénység tüneteit nem mindig könnyű felismerni

Fáradtság, sápadtság és levertség – ha ezeket a tüneteket tapasztalja, könnyen gondolhat vérszegénységre. A vérszegénység tünetei azonban nem mindig ennyire egyértelműek, ezért előfordulhat, hogy csak hosszabb idő után kerül felismerésre. Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, hogy mikor érdemes gyanakodni, és hogyan zajlik az anémia kivizsgálása.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA