A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

A véralvadásgátló kezelés árnyoldalai és kiküszöbölésük

A véralvadásgátló kezelés árnyoldalai és kiküszöbölésük

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2018.06.04 Módosítva: 2019.05.02

Azok, akik véralvadásgátló terápiában részesülnek, gyakran találkoznak mellékhatásokkal, a kezelés különféle negatív vonzatával. Ezek nagy része azonban elkerülhető, prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondja, hogyan.

„Nem szeretem magam injekciózni”

Vannak olyan állapotok, amikor bizonyos ideig véralvadásgátló injekció (heparin, LMWH) beadására szorul a beteg. (pl. trombózis/tüdőembólia után meghatározott ideig, terhesség során, műtét után). Való igaz, nem a legkényelmesebb módja a véralvadásgátló alkalmazásának, de tudomásul kell venni, hogy a heparinok és az LMWH-k másképpen nem alkalmazhatók (rengeteget költött a gyógyszeripar arra, hogy ez ne így legyen, de teljesen sikertelenül), ám megfelelő idő letelte után,  kezelőorvosa jóváhagyása után áttérhet szájon át szedhető készítményekre. Az LMWH-k és a heparin-Na hasfalba, felkarba, combba szúrható, és ügyelni kell arra, hogy a zsírszövetbe kerüljön! A csomósodás elkerülése érdekében érdemes utána kissé átmasszírozni az injekciózott területet, valamint célszerű mindig más helyre beadni a készítményt! Fontos, hogy merőlegesen szúrjunk! Intravénásan, természetesen csak orvos adhatja ezeket.

„Hullik a hajam”

Az egyik ritka, de nem példátlan mellékhatása a véralvadásgátlóknak az a hajhullás. Ez a kumarin származékokra jellemző, így érdemes lehet ekkor gyógyszerváltáson gondolkozni (természetesen orvosi beleegyezéssel). A másik ok, amiért erős hajhullás jelentkezhet, az az, hogy a terápia hatására vérszegénység lépett fel, feltehetően rossz dózis miatt. Erről INR ellenőrzéssel lehet megbizonyosodni. Ekkor az orvos más dózist, esetleg más készítményt javasol.

„Erős a menstruációm”

véralvadásgátló árnyoldalA véralvadásgátló terápia során valamelyest erőteljesebb menstruációs vérzés fordulhat elő, bizonyos mértékig ez természetes. Ellenben, ha nagyon fájdalmas, nagyon bő vérzést tapasztal, úgy mindenképp forduljon kezelőorvosához, mivel a panaszok azt jelzik, hogy túlságosan a vérzékenység irányába tolódott el a folyamat. Más dózis, illetve más készítmény alkalmazása enyhít a problémán.

„Állandóan ellenőrzésre kell járnom”

Sokak számára zavaró, hogy a régebbi típusú véralvadásgátlók esetén gyakran kell INR ellenőrzésre járni.

„Ez azért van, mert a terápia sikerét a megfelelő INR tartományban való tartós élés biztosítja. Sajnos igen sok esetben a családi orvosok már 4 mg-nál többet bizonyos kumarin származékból  nem írnak fel, holott esetleg a beteg akkor kerül INR 2 közelébe! Ez műhiba”- mondja a professzor.

Az INR ellenőrzés azonban kiküszöbölhető új típusú véralvadásgátlók (NOAC) alkalmazásával, így nem kell állandan vérvételre járni, ráadásul nehezen beállítható INR esetén is nagy segítséget jelentenek.

 „Félek a szüléstől”

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed akár azért, mert már volt trombózisa/tüdőembóliája, akár azért, mert fokozott hajlama van rá, a teherbeesés, szülés gondolata félelemmel töltheti el. Szerencsére megfelelő terápiával biztonságosan, egészséges gyermeknek adhat életet, ám nagyon fontos, hogy csakis LMWH terápiában részesülhet (a többi véralvadásgátló komoly fejlődési rendellenességeket okozhat), melyet a szülés napján fel kell függeszteni. Hirtelen beinduló szülés, esetleg sürgősségi császármetszéstől sem kell tartani, ugyanis a készítmény hatása egy másik gyógyszer adásával percek alatt felfüggeszthető.

„Tartok a csontritkulástól”

Gyakran hallani, miszerint a véralvadásgátlók csontritkuláshoz vezethetnek.

„A kumarin típusú, K-vitamin antagonisták azért okozhatnak csontritkulást, mert ugyanolyan típusú fehérjék elkészülése után végzett un. poszttranszlációs módosításban vesznek részt, mint amik a csontokat is felépítik. Vannak olyan alvadási faktorok, melyek egyik végénél elhelyezkedő glutaminsav karboxilálását végzi egy enzim, aminek a koenzimje a K- vitamin. Kumarin alkalmazásánál elfogy a K-vitamin leáll ez módosulás és inaktív fehérjék képződnek. A csontokban ugyanígy van: a nem módosult fehérjék nem épülnek be a csontba. Ezért -főleg nőknél- valóban kialakulhat csontritkulás, ám ez nagyon ritka és évtizedekig kell szedni a kumarint, ami szintén ritka”- magyarázza prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája, aki hozzátettem, hogy amennyiben tart ettől a ritka mellékhatástól, érdemes NOAC-ra váltania! ( De ebben az esetben csak teljes áron kaphatja a beteg). Ha BMD-ben (csontsűrűség mérés) egyértelműen igazolódik az osteoporosis, akkor támogatja a TB a DOAC (direct oral anticoagulant) felírását.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.Úr!
42 éves családanya vagyok,május középén egy 1,5 órás repülőút után a bal lábszáramban mélyvénát és két izomvénát érintő thrombosison estem át,melyet a siófoki kórházban diagnosztizáltak és kezeltek.
Bennfekvés alatt napi 0,8 Clexant és napi 4 mg Syncumar mite tablettát kaptam.
Odahaza ezután napi 2 mg szedését állították be melyet én keveselltem mivel az INR értékem 1,1 volt a Prothrombin szintem pedig 47-42-60 % között mozgott.
Táppénz miatt munkám elveszítettem,így augusztus elején kiköltöztem Svájcba a páromhoz. A júniusi controll vizsgálaton a Doppler ultrahang a thrombusokat,rögöket még kimutatta,de az orvos elmondása szerint már megindult a keringés elvileg nem volt elzáródás.(csordogál! ahogy a dr. nő mondta)
Kiköltözésem előtt a Xarelto 10mg tablettát kaptam melyből napi 1 szedek. Azt mondta a Dr.nő hogy ez egy újgenerációs alvadásgátló tabletta amely beállítja a Prothrombin szintet azonnal és nem szükséges a 2-3 hetente történő vérvétel ,ami itt külföldön kicsit macerásabb lenne.
Nem mondták mennyi ideig kell szedjem és doppler ultrahang vizsgálatot is egy év múlva javasolt a kezelőorvos. Mondván úgysem szívódik fel addig ,és örüljek neki ha egyáltalán felszívódik.
Genetikai vizsgálatot sem javasoltak,most hallottam róla elősször.
Nagymamám 93 éves , pár éve neki is mélyvénás thrombosisa volt így gondolom Ön javasolná az örökletes szűrést ?!
Szeretném megkérdezni ,hogy normális e ennyi idő eltelte után , hogy rendszeresen,változó intenzitással a mai napig feszítő fájdalom jelentkezik??? Terhelésre,hidegfrontra fokozottan égő,feszítő fájdalmat érzek van amikor fekvő helyzetben is,és gumiharisnya viselése mellett napközben is.
A lábam sosem dagad,nem kékes,nem pirosodik egyszerűen csak fáj .Lehet oka az hogy izomvénát is érintett a thrombosis??
Amiért most írok az azért van ,mert
pár napja mostmár a térdhajlat és a térd feletti comb felületén is érzem a fájdalmat,picit zsibbadás jellegű égő érzést,.ami csak Jegelésre csillapodik.
Naponta sétálok,biciklizek a keringés javítása érdekében. Letettem a cigarettát amikor májusban kiderült a baj,igyekszem egészségesen élni.
Kérem ha tud válaszoljon ,hogy megnyugodjak és a családom is megnyugodjon nincs baj és ez valamiféle thrombosis utó utôfajdalom? így az újgenerációs gyógyszerszedés mellett kialakulhat e embólia? ,van e okom aggódni ? mert úgy érzem már nem szabadna ilyen jellegű fájdalomnak lenni. Keressek e itt Svájcban szakembert vagy nem sürgős?
Mennyire terhelhetem,sportolhatok e tovább és Ön milyen időközönként kérné a controll vizsgálatot?
Leghamarabb november-decemberben tudok hazamenni Magyarországra ,akkor ha van rá lehetőség felkeresném a központjukat mert sok jót hallottam , olvastam Önökről az elmúlt napokban.
E-mail címem aktív, megköszönöm ha válaszol és esetleg tanácsot ad .
További sikeres és jó munkát kívánok.

Tisztelettel :Nyeső Krisztina (Svájc,Solothurn)

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Krisztina !
A fájdalom sajnos nagyon gyakran hónapokig megvan és okosan rátapintott az okára is. Ha felmenői között volt trombosis, én mindenképpen javasolnám a genetikai vizsgálatot, de azt Xarelto mellett nem lehet: a tervezett vérvétel előtt 4-5 nappal vissza kell térni LMWH-ra (a dózisa testsúlyfüggő) de utána azonnal lehet folytatni a Xareltot. Én a 10 mg-os napi dózis kicsit alacsonynak találom (azért Svájcban is ismerik az anti-Xa mérést, meg kellene csináltatni). Nyugodtan sportolhat, kimerülni nem szabad!. Fél évente untig elég a Doppler kontroll. Amig Xarelto szed megfelelő mennyiségben, tüdőemboliát csak ezreléknyi valószínűséggel kaphat. Legközelebb a Dopplerrel és UH-val nézzék meg nincs-e Baker cystája? Hogy keressen-e hozzáértőbb orvost: most már mindegy, de a jelenlegi állítsa be a megfelelő dózist. A genetikai vizsgálat után jelentkezzen ben hozzánk a Trombózis Központba.
Elnézést a hosszú levélért.
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő és alapos

Körültekintő és alapos eljárás.  Amivel elégedett voltam:

  • Pontosság
  • Segítség
  • Más szakterületű orvos ajánlása
További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót


További részletek
Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni

Trombózis után – erre a 7 dologra kell figyelni


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA