A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

B12 vitamin: ennyi mindent okozhat a hiánya

B12 vitamin: ennyi mindent okozhat a hiánya

dr. Kárpáti Ágnes Létrehozva: 2020.09.23 Módosítva: 2020.10.28

A B12 vitamin is fontos szerepet tölt be a vörösvérsejtek képzésében, így ha vérszegénységre utaló tüneteink vannak, nem biztos, hogy kizárólag vaspótlással orvosolni tudjuk a problémát. Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán gondoljunk B12 vitaminhiányra.

Mi a B12 vitamin?

Vízben oldódó, a vörösvérsejt képzéséhez nélkülözhetetlen vitamin. A táplálkozás során bevitt B12 vitamin a vékonybélben szívódik fel, majd a vérkeringéssel jut el a vérképzés helyére, a csontvelőbe. Főként állati eredetű táplálékokban található meg, pótlásához kiváló forrást jelentenek a tejtermékek, a tojás, a hering, a sertés- ás a marhamáj. Naponta átlagosan 2mg B12 vitaminra van szüksége egy felnőttnek, ettől magasabb – 3mg – terhesség és szoptatás időszakában javasolt.

A megaloblasztos anémia tünetei

A B12 vitaminhiány lassan alakul ki, tünetei fokozatosan jelentkeznek és könnyen összetéveszthetők egyéb betegség tüneteivel, vagy más okokra is visszavezethetők. A B12 vitamin hiányában megaloblasztos anémia – nagysejtes vérszegénység - alakul ki. Tünetei közé tartozik a fáradékonyság, gyengeség, fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenység.

 

B12 vitaminhiányra érdemes még gondolni sápadtság, vörös és fájdalmas nyelv, gyomorgyulladás esetén. Járásbizonytalanság, bizsergés a végtagokban és mentális zavarok is jelentkezhetnek.

A B12 vitaminhiány kivizsgálása

Laborvizsgálattal kimutatható a B12 vitaminhiány.Laboratóriumban vérmintából meg lehet határozni a B12 vitamin szintet. Emellett a folsav ellenőrzést is el szokták végezni, mert az érintetteknél gyakran egy időben folsavhiány is jelen van. A hiányállapot megállapítása mellett az orvos a kialakulásának az okát is kivizsgálja. Ez lehet nem megfelelő bevitel – például a beteg kikérdezése során kiderül, ha vegetáriánus étrendet folytat, vagy terhesség, szoptatás esetén nem elegendő a napi mennyiség – de okozhatja felszívódási zavar is. Ilyenkor hiába fogyaszt elegendő B12 vitamin tartalmú ételt, az nem tud a szervezetben megfelelően hasznosulni. A kezeléshez ebben az esetben először a kiváltó okot kell megkeresni.

Kezelés

A kiváltó ok kezelése mellett elsődleges a vitaminpótlás. Ez történhet izomba adott injekcióval – ha felszívódási zavar a hiány oka, akkor kizárólag ebben a formában – egyéb esetben tablettaként is, a kezelőorvos döntése alapján, a kivizsgálás eredményétől függően. Amennyiben a vitaminhiány vegetáriánus táplálkozáshoz köthető, akkor javasolt dietetikus segítségét kérni olyan növényi alapú étrend összeállításához, mellyel a hiányállapot a továbbiakban megelőzhető.

Téma szakértője

 • dr. Kárpáti Ágnes

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, hematológus, onkohematológus
 • Specialitások:
  • leukémia
  • vérszegénység
  • limfóma
  • nyirokcsomó megnagyobbodás
  • trombocitopénia
  • ismeretlen eredetű lázas állapot kivizsgálása
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Őszinte, megnyugtató

Mindennel nagyon meg voltunk elégedve. A recepciósok kedvessége,segítőkészsége nagyon jól esett. A Doktornő véleménye és őszintesége megnyugtató volt.

További vélemények

Hírek

Hemofília – a vérzékenység okai

Hemofília – a vérzékenység okai

A vérzékeny betegeknél csökkent véralvadás áll fenn, vagyis egy kisebb sérülés következtében is elhúzódó vérzés jelentkezik. A trombofíliásokkal szemben tehát, akiknél fokozott véralvás miatt a vérrögök kialakulása jelent veszélyt, a vérzékenyek esetében épp az okozza a problémát, hogy a vér nem, vagy csak nagyon lassan alvad meg. A vérzékenységen belül a hemofíla okait, és a kezeléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa foglalta össze.

További részletek
Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Trombózis után - ezek a betegek leggyakoribb kérdései

Ha valakinél a trombózis tünetei jelentkeznek, az első és legfontosabb a sürgősségi orvosi ellátás a betegség igazolása és az életveszélyes szövődmény megelőzése céljából. Az akut panaszok kezelését követően azonban számos kérdés vetődik fel a betegekben. Dr. Kósa Éva, a Trombózis – és Hematológiai Központ angiológusa ezekre adott válaszokat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat