A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Bátran sportolhat tüdőembólia után is

Bátran sportolhat tüdőembólia után is

tromboziskozpont.hu Létrehozva: 2014.03.25 Módosítva: 2018.11.08

A trombózis és annak súlyos szövődménye, a tüdőembólia sajnos bárkinél előfordulhat. Természetesen vannak rizikó tényezői – mint pl. a genetikai hajlam, visszerek-, azonban szülés, hosszú repülés, fogamzásgátló szedése és tartós ágynyugalom következtében egy egészséges embernél is kialakulhatnak veszélyes vérrögök.Hogy pontosan mikre is kell ilyenkor ügyelni, ahhoz dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa nyújt segítséget.

Bátran sportolhat tüdőembólia után is

A trombózis és annak súlyos szövődménye, a tüdőembólia sajnos bárkinél előfordulhat. Természetesen vannak rizikó tényezői – mint pl. a genetikai hajlam, visszerek-, azonban szülés, hosszú repülés, fogamzásgátló szedése és tartós ágynyugalom következtében egy egészséges embernél is kialakulhatnak veszélyes vérrögök. Bár sokan úgy gondolják, az életük a betegség után gyökeresen megváltozik, de ha betartanak néhány szabályt, akkor szinte ugyanolyan életet élhetnek, mint azelőtt, sőt, akár még sportolhatnak is! Hogy pontosan mikre is kell ilyenkor ügyelni, ahhoz dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa nyújt segítséget.

A hirtelen halált is okozó tüdőembólia sokak számára ismerősen csenghet, hiszen nem is olyan rég még a híres teniszcsillag, Serena Williams életveszélyes állapotától volt hangos a sajtó. A sportoló ugyanis egy hosszabb repülőút után rosszul lett, ami miatt azonnali műtétre volt szüksége. De hogy mégis mi okozhatta egy eddig teljesen egészséges ember tüdőembóliáját?

Ha hinni lehet a híreknek, Williams egyik lábán egy sérülés következtében műtétet hajtottak végre, ami után egy ideig pihenésre kényszerült, így csak minimálisan mozoghatott. Ez, valamint a repülés is magában hordozza a megnövekedett vérrögösödés kockázatát, aminek legsúlyosabb szövődménye a tüdőembólia. Szerencsére a sportolónőt még idejében megoperálták, így most már újra fel-feltűnik a teniszpályákon.

Tüdőembóliám volt. Hogyan tovább?

Bár a tüdőembólia egy életveszélyes állapot, ám ha idejében kezelik, akkor a beteg jó eséllyel felépül és teljes életet élhet, sőt akár- bár mértékkel- még sportolhat is. Viszont azt érdemes tudni, hogy ha egyszer már valakinél kialakultak vérrögök, akkor utána a trombózis ismétlődésének esélye lényegesen megnövekszik. Éppen ezért az utánkezelés kiemelt fontossággal bír, így a rendszeres szakorvosi kontroll elengedhetetlen.

Leggyakrabban fél-1 évig ajánlott vérhígítót szedni a további problémák elkerülése céljából, azonban ez nem egy kőbe vésett szabály, hiszen sok más tényezőn is múlik, hogy kinél mennyi ideig tart a terápia.  Tüdőembólia esetén célszerű genetikai vizsgálatot is végeztetni, hiszen ha valakinek az átlagnál nagyobb hajlama van a trombózisra, akkor az jelentősen befolyásolja a kezelést és az utána következő időszakot.

Lehet-e sportolni a tüdőembólia után?

„ Csakúgy, mint, a mélyvénás trombózist követően, úgy a tüdőembólia után is az első évben a fizikai aktivitást, terhelést az orvosnak kell irányítania. A sportolási lehetőség természetesen függ a lezajlott betegség súlyosságától és attól, hogy van-e veleszületett hajlama a vérrögképződésre, esetleg van-e olyan egyéb betegsége az illetőnek, ami miatt megnő a trombózis, embólia létrejöttének veszélye.”- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

A szakértő hozzátette, amennyiben valakinek élete végéig véralvadásgátló gyógyszert kell szednie, akkor nem űzhet olyan sportokat, amik fejsérüléssel, illetve nagy testi ütközésekkel járhatnak, továbbá tiltottak az extrém spotok is.

„Ha az alvadás gátló gyógyszer már elhagyható, akkor csupán a visszamaradt szervi károsodás szabhat határt a sportág kiválasztásában és intenzitásában. Jó esetben a tüdőembólia után teljes a gyógyulás. Ebben az esetben az első félév elteltével fokozatosan vissza lehet térni a korábbi sportágába, sőt, 1 év után akár a versenyezhet is. A legfontosabb, hogy a fizikai erőnlétét fokozatosan növelje, ne legyen türelmetlen, mert az apró ízületi és izomsérülések ismét kisebb trombózist, embóliát hozhatnak létre! A fájdalom a legfontosabb figyelmeztető jel, ezért ha kellemetlenségeket tapasztal, hagyjon ki egy edzést és másnap legyen óvatosabb. Természetesen, ha fájdalom nem múlik, forduljon orvoshoz!”- tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna.

A mozgás a legjobb megelőző terápia

Viszont fontos hangsúlyozni, a mozgás, a sport kiemelkedő jelentőséggel bír az egészség megőrzésében, így hiba lenne teljes egészében mellőzni. Ráadásul a szakértő szerint a tüdőembóliából felépültek részére is ez a leghatékonyabb megelőzési módszer!

A főorvosnő mindezekhez hozzátette, ha bárki olyan élethelyzetbe kerülne – legyen az akár sportoló, akár nem-, amikor napokra, hetekre, a mindennapi mozgását nem tudja elvégezni (pl. műtét, gipszrögzítés), hívja fel a kezelőorvos figyelmét arra, hogy volt már tüdőembóliája, vagy mélyvénás trombózisa! Ilyenkor ugyanis szükséges az alvadásgátló injekció a további problémák megelőzése céljából!

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!
Férjemmel babát szeretnénk,lombikosak vagyunk és februárban a 2.lombikunk sikerült,de sajnos 9 hetesen elment a baba. Csináltattam nemrég Foszfolipid antitest szűrést,ez lett az eredmény:
Kardiolipin G/A/M 4,1 IU/ml
Kardiolipin IgG negatív
Kardiolipin IgM negatív
B2-GPI IgG/IgA/IgM 2,7 U/ml
B2-GPI IgG negatív
B2-GPI IgM negatív

A kérdésem,hogy kell aggódnom egy lehetséges újabb vetéléstől?
A két érték amit mértek mindegyik a referencia értéken belől van. ( 0-10 )
Köszönettel:
Erika

Dr. Szélessy Zsuzsanna
Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Erika!
Mivel az antifoszfolipid antitestek norm. értéket mutattak, akkor ez nem okozta a vetélést, így a következő terhesség kimenetelébe sem szól bele. Talán az okozhatta, ami a spontán terhességet sem engedte? Nagyon kevés az információ, amit megosztott velem, ezért nem nyugtathatom meg. Amennyiben a véleményemre kíváncsi, akkor sokkal több információt kellene tudatni velem. Esetleg jelentkezzen be hozzám egy víztre és hozza el magával az összes orvosi dokumentációját.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan elégedett vagyok

Első alkalommal jártam Önöknél. A főorvosnőt a hematológia területén nagyon tapasztaltnak látom. Maximálisan elégedett vagyok a hangnemével, kedvességével, szakmai tapasztalatával.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek




További részletek
Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?

Mikor gyanakodjak limfómára nyirokcsomó megnagyobbodás esetén?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat