A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Betegségek, melyek fokozzák a trombózis rizikót

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2020.10.19 Módosítva: 2020.10.28

Mélyvénás trombózis után, a sürgősségi ellátást követő időszakban fontos kivizsgálni, hogy mi okozta, mi áll a háttérben. Erre azért nagy szükség van, hogy a megfelelő kezeléssel, a későbbiekben egy újabb trombózis elkerülhető – vagy a kockázata minimálisra csökkenthető - legyen. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy milyen vizsgálatokra van szükség.

Trombofília szűrés laborvizsgálattal

A trombózis kivizsgálása során laborvizsgálatokat is végeznek.A mélyvénás trombózis okainak kivizsgálása során elsőként vérvizsgálatot végeznek. Ennek segítségével azt is ki lehet deríteni, ha valakinél trombofília, vagyis öröklött trombózishajlam áll fenn. A részletes vérvizsgálat azért is fontos, mert megfelelő kezelés nélkül nem csak az újabb mélyvénás trombózis rizikója áll fenn. Az eredmények függvényében esetleg változtatni kell a fogamzásgátlás módját – indokolt lehet a hormonális fogamzásgátlás kerülése - de az eltérés a későbbi gyermekvállalásra is hatással lehet – kezelés hiányában akár vetélés is bekövetkezhet.

Képet kapni az erek állapotáról

Mélyvénás trombózis általában az alsó végtagban – combban és a vádliban – mélyen futó vénákban alakul ki. Ezek az erek nem a bőr alatt futnak közvetlenül, hanem mélyen helyezkednek el. Állapotukról Duplex ultrahang segítségével lehet képet kapni. Így a keringésüket, a vénabillentyűket, szűkületet vagy kitágult szakaszt is át lehet tekinteni. Ez a vizsgálat trombózis gyanú esetén, a mélyvénás trombózis lezajlása után, utánkövetés céljából is fontos és segítheti az olyan trombózisra hajlamosító tényezők kiszűrését, mint a visszérbetegség.

Egyéb betegségek, rizikótényezők a háttérben

- a kockázat életkor és nem függvénye is: gyakoribb férfiakon és a kor előrehaladtával nő az előfordulás,

- fontos tényező a dohányzás

- a megelőzés érdekében teljes nicotin tilalom javallt – és a mozgásszegény életmód,

- a fibrinogén szint önálló rizikó, fontosak bizonyos fertőző ágensek: az atherosclerotikus léziókban lévő gyulladásos elemek,, herpesvirus, Chlamidia, a homocystein magas szintje (pl az MTHFR homozygótáknál) bizonyos lipidek primer és secunder magasabb szintje,

- vesebetegségek, mint pl. a fehérjeüritéssel járó nephrosis szindróma, veseelégtelenség, számos immunpathologiai kórkép, vasculitisek,

- hormonális betegségek (pl. hypothyreosis, anyagcsere betegségek (pl. diabetes köszvény, lipodystrofiák, kövérség)

 

A mióma is megnöveli a trombózis kockázatát.Bizonyos egyéb betegségek megléte is magasabb a trombózis rizikója. Ilyen például a méh miómája. Ez a jóindulatú daganat megakadályozza a méhben a véráramlás normál útját. Mélyvénás trombózist követően a nőgyógyászati vizsgálat különösen indokolt miómára utaló tünetek - elhúzódó, alvadékos, fájdalmas havi vérzések, lerövidült ciklus és erős alhasi görcsök, vetélés - esetén.

 

Gasztroenterológust is javasolt felkeresni, ha gyakori székrekedés, vagy hasmenés, puffadás, hasfájás jelentkezik. Ezek a tünetek a bélrendszer gyulladását is jelezhetik, s ezek az állapotok is fokozzák a vérrögképződés esélyét. Ilyen betegség a fekélyes vastagbélgyulladás és az autoimmun vékonybélgyulladás (M. Crohn)

 

Kardiológiai vizsgálat indokolt, mert a szív működésének problémái – például a pitvarfibrilláció (a leggyakoribb szívritmuszavar) - is okozhatnak fokozott trombózis-készséget. Az elváltozás sokáig tünetmentes is lehet, vagy gyors szívdobogásérzet, légszomj, mellkasi fájdalom, szédülés hívhatja fel rá a figyelmet.

 

A daganatos betegségek gyakran hosszú ideig tünetmentesek, észrevétlenül rombolják egészségünket. Előfordulhat, hogy a mélyvénás trombózis hívja fel a figyelmet a rendellenes sejtek megjelenésére. Egyes daganatos sejtsorok ugyanis képesek aktiválni a vérrögöket okozó fibrinképződést, anélkül, hogy a rendszer egyéb részei aktiválódnának. Bizonyos daganattípusok – leukémia, agydaganat, petefészek- vagy gyomor- és bélrendszeri daganatok - esetében ez gyakrabban megfigyelhető. Ezért nagyon fontos, hogy a hirtelen, ismeretlen okokbók kialakuló trombózis eseteket a terápia elkezdése után részletesen kivizsgáljuk malignus (rosszindulatú) folyamat(ok) irányába, lehetőleg teljes körben.

 

A mélyvénás trombózis lezajlását és kezelését követően tehát nagyon fontos a kiváltó okok tisztázása. Ezzel nemcsak az újabb életveszélyes állapot kialakulását lehet megelőzni, de akár komoly, mielőbbi kezelés igénylő elváltozásokra is fény derülhet.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Úr/ Dr. Nő!

2 hónapja, császármetszés után volt mélyvénás trombózisom. Azóta előbb Clexane 0,6-ot,negatív doppler óta 0,4-et szúrok. Pollen allergiám miatt korábban is volt már légzésproblémám, ami általában fél-1nap alatt elmúlt pl futás hatására is(nem vizsgáltattam ki), most viszont hetek óta 1-2napig nehézlégzésem van, majd pár napig jobban vagyok. Ma voltam tüdőgondozóban, ahol 73%-ra mérték a tüdő kapacitásomat és a kezdődő pollenszezon miatt asztmát diagnosztizáltak. Tüneteim: úgy érzem nem elég a levegő amit belélegzek, a torkomnál/alatt azt érzem,mintha szűkülne és ez akadályozná a légzésem, ilyenkor gyengébbnek érzem magam, szédülök, a torkom a szurik óta vérbő. Kérdéseim: Ez lehet a Clexane mellékhatása? Clexane mellett használhatok szteroid tartalmú belégzőt(Relvar ellipta 92/22, Ventolin) és Dymista orrsprayt? Az orvosom 4hétig szabadságon van, válaszukat előre is köszönöm!

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Márta !
A Clexan-tól hál Istennek - még senki sem lett asztmás. Nyugodtan használhatja mellette az említett asthma-gyógyszereket.
Üdvözlettel :Dr.Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hétköznapi nyelven magyarázott

Nagyon meg voltam elégedve Prof. Dr Balskó György úrral. A professzor úr a nagybetűs orvos. Hétköznapi nyelven magyarázott. Megnyugtató volt. Szakmai tudása és emelett szerénysége , embersége lenyűgöző. Jó érzéssel térünk vissza a professzor úrhoz, mert tudjuk a legjobb kezekben leszünk.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

DIC- amikor a véralvadási rendszer összeomlik

A COVID-19 és az ellene alkalmazható bizonyos vakcinák témájához kapcsolódóan gyakran olvasni az ún. DIC nevű állapotról. Hogy pontosan mit is takar ez a ritka, ám életveszélyes szövődmény, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg. 

További részletek
Tüdőembólia vagy COVID okozta nehézlégzés?

Tüdőembólia vagy COVID okozta nehézlégzés?

A tüdőembólia és a COVID okozta tüdőgyulladás miatt fellépő nehézlégzést igen nehéz megkülönböztetni egymástól, ám kezelésük miatt fontos az állapot mihamarabbi meghatározása. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája segít elkülöníteni a kettőt. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat