Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Az egészséges életmód és az optimális testfelépítés eléréséhez igen fontos a rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő táplálkozás. Érdemes odafigyelni arra, hogy ne érje hirtelen a szervezetet túl erős fizikai megterhelés, így tartsa be a fokozatosság elvét, valamint kerülje a nyomelemekben, vitaminokban és tápanyagokban szegény diétákat, az egyoldalú étkezést- ugyanis az egészségmegőrzésnek szánt életmódváltás bizonyos esetekben vashiányt, vashiányos vérszegényéget okozhat. Dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyászának véleménye a témában.

A diéta és a mozgás a fogyás két segítője

 Az egészséges testfelépítés elérésének két fő tényezője a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás, hiszen tartós és megfelelő eredményt csakis jól megtervezett életmódváltással lehet elérni- erre a legoptimálisabb a személyre szabott edzés és diétás terv.  Általános szabály, hogy fogyás csakis abban az esetben indul meg, ha a bevitt energia mennyiség kevesebb, mint amit elégetünk, éppen ezért, ha egészséges keretek közt kívánjuk véghez vinni az életmódváltást, a bevitt napi kalória mennyiség betartása mellett időt kell szánni a rendszeres testmozgásra is. Célszerű a személyre szabott edzésterv és a megfelelő diéta kialakításához dietetikushoz/életmódterapeutához fordulni.

Ne essen át a ló másik oldalára

Több esetben előfordul, hogy akik az egészséges és átgondolt életmódváltás helyett hónapokon át tartó agresszív fogyókúra kezdenek sok értékes tápanyagtól fosztják meg a szervezetüket. Ennek következtében akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat.

fogyókúra okozta vashiány“A vashiány és az abból adódó vérszegénység oka esetenként a nem megfelelő táplálkozás. Nagyon gyakori például vegetáriánusoknál, valamint azoknál, akik drasztikus, átgondolatlan diétát követnek. A vas legjobban az állati eredetű ételekből szívódik fel (főleg máj és egyéb belsőségek, vörös húsok), így, ha valaki ezeket kiiktatja, vagy túl keveset fogyaszt belőlük, akkor a vasraktárak előbb-utóbb kiürülnek. Mindez gyorsabban megy végbe, ha a diéta mellett erőteljes fizikai megterhelés éri tartósan a szervezetet ”- magyarázza dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza.

Ezekre a tünetekre figyeljen

A vashiányra/vashiányos vérszegénységre általában a fáradékonyság, gyengeségérzet, kisebb terhelésre jelentkező szívdobogásérzet jellemző, emellett hajhullás, a körmök töredezettsége, sápadt bőr és nyálkahártyák hívják fel a figyelmet. Ilyen tünetek esetén érdemes laborvizsgálatot végezni, majd ha az vashiányos vérszegénységet igazol, nőknél és férfiaknál egyaránt indokolt továbbá a részletes gyomor-bélrendszeri kivizsgálás. Emellett nőgyógyászati és urológiai szakvizsgálat is szükséges lehet. Ha ezek negatívak, és a vashiányos vérszegénységet egyértelműen a fokozott fizikai aktivitás, étkezési hiba okozza, akkor a vashiány szájon keresztüli vaskészítményekkel könnyen orvosolható.

 

 

Téma szakértője

Dr. Fehér Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások: Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II. 5. emelet
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor- úr/nő! Gyerekkorom óta van vérszegénységem. Vörösvérsejt, hemoglobin, hematokrit értékek mindig átlag alatt vannak minimálisan. Emiatt van valószínűleg alacsony vérnyomásom, illetve fáradékony vagyok. Vas hiányom viszont nincs. Arra egy teljes vas panelt néztek. Ami talán fontos lehet. Gyerekkoromban sokat voltam beteg, ami miatt elég sok antibiotikumot és lázcsillapítót szedettek velem. Aminek következtében vitiligo jelentkezett rajtam. Laktóz és gluténérzékenységem nagy valószínűséggel nincs, ami a felszívódást zavarhatná. Milyen vizsgálatokkal, vagy laborértékekkel lehetne kideríteni, hogy mi áll a vérszegénységem hátterében?
  Vérszegénység hátterében nagyon sok tényező szerepelhet. Konkrét vérkép eredmények alapján tud hematológus Önnek segíteni. Kérem jelentkezzen be Központunkba vizsgálatra.

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Továbbajánlás

  Biztos, hogy fogom ajánlani a Doktornőt másoknak is, nagyon meg voltam vele elégedve.
  Dr. Fehér Ágnes
  Dr. Fehér Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Utolsó módosítás: 2021.08.11 09:29