A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Dr. Fehér Ágnes Létrehozva: 2021.08.10 Módosítva: 2021.08.11

Az egészséges életmód és az optimális testfelépítés eléréséhez igen fontos a rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő táplálkozás. Érdemes odafigyelni arra, hogy ne érje hirtelen a szervezetet túl erős fizikai megterhelés, így tartsa be a fokozatosság elvét, valamint kerülje a nyomelemekben, vitaminokban és tápanyagokban szegény diétákat, az egyoldalú étkezést- ugyanis az egészségmegőrzésnek szánt életmódváltás bizonyos esetekben vashiányt, vashiányos vérszegényéget okozhat. Dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyászának véleménye a témában.

A diéta és a mozgás a fogyás két segítője

 Az egészséges testfelépítés elérésének két fő tényezője a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás, hiszen tartós és megfelelő eredményt csakis jól megtervezett életmódváltással lehet elérni- erre a legoptimálisabb a személyre szabott edzés és diétás terv.  Általános szabály, hogy fogyás csakis abban az esetben indul meg, ha a bevitt energia mennyiség kevesebb, mint amit elégetünk, éppen ezért, ha egészséges keretek közt kívánjuk véghez vinni az életmódváltást, a bevitt napi kalória mennyiség betartása mellett időt kell szánni a rendszeres testmozgásra is. Célszerű a személyre szabott edzésterv és a megfelelő diéta kialakításához dietetikushoz/életmódterapeutához fordulni.

Ne essen át a ló másik oldalára

Több esetben előfordul, hogy akik az egészséges és átgondolt életmódváltás helyett hónapokon át tartó agresszív fogyókúra kezdenek sok értékes tápanyagtól fosztják meg a szervezetüket. Ennek következtében akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat.

fogyókúra okozta vashiány“A vashiány és az abból adódó vérszegénység oka esetenként a nem megfelelő táplálkozás. Nagyon gyakori például vegetáriánusoknál, valamint azoknál, akik drasztikus, átgondolatlan diétát követnek. A vas legjobban az állati eredetű ételekből szívódik fel (főleg máj és egyéb belsőségek, vörös húsok), így, ha valaki ezeket kiiktatja, vagy túl keveset fogyaszt belőlük, akkor a vasraktárak előbb-utóbb kiürülnek. Mindez gyorsabban megy végbe, ha a diéta mellett erőteljes fizikai megterhelés éri tartósan a szervezetet ”- magyarázza dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza.

Ezekre a tünetekre figyeljen

A vashiányra/vashiányos vérszegénységre általában a fáradékonyság, gyengeségérzet, kisebb terhelésre jelentkező szívdobogásérzet jellemző, emellett hajhullás, a körmök töredezettsége, sápadt bőr és nyálkahártyák hívják fel a figyelmet. Ilyen tünetek esetén érdemes laborvizsgálatot végezni, majd ha az vashiányos vérszegénységet igazol, nőknél és férfiaknál egyaránt indokolt továbbá a részletes gyomor-bélrendszeri kivizsgálás. Emellett nőgyógyászati és urológiai szakvizsgálat is szükséges lehet. Ha ezek negatívak, és a vashiányos vérszegénységet egyértelműen a fokozott fizikai aktivitás, étkezési hiba okozza, akkor a vashiány szájon keresztüli vaskészítményekkel könnyen orvosolható.

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornö!
Édesapám lábát térd alatt amputálták. 4 héttel késöbb tüdöembóliával az intenzívosztályra került, ahol a tüdöembóliát kezelik csak. Megállapították hogy súlyos vérszegénységben szenved, de azt nem kezelik a kórházban, nem kap vas-infúziót, de még tablettát sem. Azt mondták neki hogy egyen több zöldséget. Vöröshús és máj a koleszerin miatt kizárva. Nem túlsúlyos.
Milyen készítményt ajánl, amit még recept nélkül beszerezhetek a számára?
Elöre is köszönöm segítségét!
Üdvözlettel,
Szabóné Novák Éva

Dr. Szélessy Zsuzsanna
Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Novák Éva !
A patikában a gyógyszerészek tudnak remek készítményeket ajánlani és az árukat is meg tudják mondani. A háziorvos pedig, ha édesapja hazakerült el tudja látni recepttel.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mikor van szükség hematológusra?

Mikor van szükség hematológusra?

A hematológiai a belgyógyászat egy speciális ága, mely a vérrel, a nyirokrendszerrel és a vérképzéssel foglalkozik. Sokaknak kissé megfoghatatlannak tűnik a terület, így dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát megkérdeztük arról, milyen problémákkal, tünetekkel célszerű hematológust felkeresni.

További részletek
Bölcsességfog műtét véralvadásgátlóval- mi a teendő?

Bölcsességfog műtét véralvadásgátlóval- mi a teendő?

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, úgy minden olyan beavatkozást, mely vérzéssel jár, fontos, hogy megbeszéljen kezelőorvosával is, hiszen az antikoagulánsok hatására erősebb vérzéssel szükséges számolni, mely befolyásolhatja a műtét sikerességét, az orvos munkáját. Prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, el kell-e hagyni a véralvadásgátlót bölcsességfog kihúzása esetén.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!