A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Dr. Fehér Ágnes Létrehozva: 2021.08.10 Módosítva: 2021.08.11

Az egészséges életmód és az optimális testfelépítés eléréséhez igen fontos a rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő táplálkozás. Érdemes odafigyelni arra, hogy ne érje hirtelen a szervezetet túl erős fizikai megterhelés, így tartsa be a fokozatosság elvét, valamint kerülje a nyomelemekben, vitaminokban és tápanyagokban szegény diétákat, az egyoldalú étkezést- ugyanis az egészségmegőrzésnek szánt életmódváltás bizonyos esetekben vashiányt, vashiányos vérszegényéget okozhat. Dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyászának véleménye a témában.

A diéta és a mozgás a fogyás két segítője

 Az egészséges testfelépítés elérésének két fő tényezője a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás, hiszen tartós és megfelelő eredményt csakis jól megtervezett életmódváltással lehet elérni- erre a legoptimálisabb a személyre szabott edzés és diétás terv.  Általános szabály, hogy fogyás csakis abban az esetben indul meg, ha a bevitt energia mennyiség kevesebb, mint amit elégetünk, éppen ezért, ha egészséges keretek közt kívánjuk véghez vinni az életmódváltást, a bevitt napi kalória mennyiség betartása mellett időt kell szánni a rendszeres testmozgásra is. Célszerű a személyre szabott edzésterv és a megfelelő diéta kialakításához dietetikushoz/életmódterapeutához fordulni.

Ne essen át a ló másik oldalára

Több esetben előfordul, hogy akik az egészséges és átgondolt életmódváltás helyett hónapokon át tartó agresszív fogyókúra kezdenek sok értékes tápanyagtól fosztják meg a szervezetüket. Ennek következtében akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat.

fogyókúra okozta vashiány“A vashiány és az abból adódó vérszegénység oka esetenként a nem megfelelő táplálkozás. Nagyon gyakori például vegetáriánusoknál, valamint azoknál, akik drasztikus, átgondolatlan diétát követnek. A vas legjobban az állati eredetű ételekből szívódik fel (főleg máj és egyéb belsőségek, vörös húsok), így, ha valaki ezeket kiiktatja, vagy túl keveset fogyaszt belőlük, akkor a vasraktárak előbb-utóbb kiürülnek. Mindez gyorsabban megy végbe, ha a diéta mellett erőteljes fizikai megterhelés éri tartósan a szervezetet ”- magyarázza dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza.

Ezekre a tünetekre figyeljen

A vashiányra/vashiányos vérszegénységre általában a fáradékonyság, gyengeségérzet, kisebb terhelésre jelentkező szívdobogásérzet jellemző, emellett hajhullás, a körmök töredezettsége, sápadt bőr és nyálkahártyák hívják fel a figyelmet. Ilyen tünetek esetén érdemes laborvizsgálatot végezni, majd ha az vashiányos vérszegénységet igazol, nőknél és férfiaknál egyaránt indokolt továbbá a részletes gyomor-bélrendszeri kivizsgálás. Emellett nőgyógyászati és urológiai szakvizsgálat is szükséges lehet. Ha ezek negatívak, és a vashiányos vérszegénységet egyértelműen a fokozott fizikai aktivitás, étkezési hiba okozza, akkor a vashiány szájon keresztüli vaskészítményekkel könnyen orvosolható.

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Fehér Ágnes

 • Szakterületek:
  • hematológiai specializációjú belgyógyász
 • Specialitások:
  • vérképeltérések
  • vashiányos vérszegénység
  • nyirokcsomó megnagyobbodás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Véleményeket a Doktornőről itt olvashat.

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornö!
Édesapám lábát térd alatt amputálták. 4 héttel késöbb tüdöembóliával az intenzívosztályra került, ahol a tüdöembóliát kezelik csak. Megállapították hogy súlyos vérszegénységben szenved, de azt nem kezelik a kórházban, nem kap vas-infúziót, de még tablettát sem. Azt mondták neki hogy egyen több zöldséget. Vöröshús és máj a koleszerin miatt kizárva. Nem túlsúlyos.
Milyen készítményt ajánl, amit még recept nélkül beszerezhetek a számára?
Elöre is köszönöm segítségét!
Üdvözlettel,
Szabóné Novák Éva

Dr. Szélessy Zsuzsanna
Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Novák Éva !
A patikában a gyógyszerészek tudnak remek készítményeket ajánlani és az árukat is meg tudják mondani. A háziorvos pedig, ha édesapja hazakerült el tudja látni recepttel.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

A fogamzásgátló tabletták és a vérrögök kapcsolatáról már többször is esett szó, ennek ellenére sokan mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül kezdenek neki a szedésüknek, pedig sok olyan esetet hallani, amikor a készítmény miatt mélyvénás trombózis, esetleg tüdőembólia lépett fel. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a trombózis rizikóbecslés fontosságára hívja fel a figyelmet.

További részletek
Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

A véralvadásgátlók alkalmazása lehet preventív és terápiás jellegű is, lehet, hogy csupán bizonyos ideig kell használni, de az is előfordulhat, hogy egy életen át tart a terápia. Előfordulhat, hogy mindvégig ugyanazt a szert alkalmazza a beteg, de meglehet, hogy időközben váltania szükséges másik készítményre. Hogy ez mikor indokolt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ váralvadási specialistáját kérdeztük.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat