A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Diétázik és mindig fáradt? Vashiányos vérszegénység is okozhatja

Dr. Fehér Ágnes Létrehozva: 2021.08.10 Módosítva: 2021.08.11

Az egészséges életmód és az optimális testfelépítés eléréséhez igen fontos a rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő táplálkozás. Érdemes odafigyelni arra, hogy ne érje hirtelen a szervezetet túl erős fizikai megterhelés, így tartsa be a fokozatosság elvét, valamint kerülje a nyomelemekben, vitaminokban és tápanyagokban szegény diétákat, az egyoldalú étkezést- ugyanis az egészségmegőrzésnek szánt életmódváltás bizonyos esetekben vashiányt, vashiányos vérszegényéget okozhat. Dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyászának véleménye a témában.

A diéta és a mozgás a fogyás két segítője

 Az egészséges testfelépítés elérésének két fő tényezője a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás, hiszen tartós és megfelelő eredményt csakis jól megtervezett életmódváltással lehet elérni- erre a legoptimálisabb a személyre szabott edzés és diétás terv.  Általános szabály, hogy fogyás csakis abban az esetben indul meg, ha a bevitt energia mennyiség kevesebb, mint amit elégetünk, éppen ezért, ha egészséges keretek közt kívánjuk véghez vinni az életmódváltást, a bevitt napi kalória mennyiség betartása mellett időt kell szánni a rendszeres testmozgásra is. Célszerű a személyre szabott edzésterv és a megfelelő diéta kialakításához dietetikushoz/életmódterapeutához fordulni.

Ne essen át a ló másik oldalára

Több esetben előfordul, hogy akik az egészséges és átgondolt életmódváltás helyett hónapokon át tartó agresszív fogyókúra kezdenek sok értékes tápanyagtól fosztják meg a szervezetüket. Ennek következtében akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat.

fogyókúra okozta vashiány“A vashiány és az abból adódó vérszegénység oka esetenként a nem megfelelő táplálkozás. Nagyon gyakori például vegetáriánusoknál, valamint azoknál, akik drasztikus, átgondolatlan diétát követnek. A vas legjobban az állati eredetű ételekből szívódik fel (főleg máj és egyéb belsőségek, vörös húsok), így, ha valaki ezeket kiiktatja, vagy túl keveset fogyaszt belőlük, akkor a vasraktárak előbb-utóbb kiürülnek. Mindez gyorsabban megy végbe, ha a diéta mellett erőteljes fizikai megterhelés éri tartósan a szervezetet ”- magyarázza dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza.

Ezekre a tünetekre figyeljen

A vashiányra/vashiányos vérszegénységre általában a fáradékonyság, gyengeségérzet, kisebb terhelésre jelentkező szívdobogásérzet jellemző, emellett hajhullás, a körmök töredezettsége, sápadt bőr és nyálkahártyák hívják fel a figyelmet. Ilyen tünetek esetén érdemes laborvizsgálatot végezni, majd ha az vashiányos vérszegénységet igazol, nőknél és férfiaknál egyaránt indokolt továbbá a részletes gyomor-bélrendszeri kivizsgálás. Emellett nőgyógyászati és urológiai szakvizsgálat is szükséges lehet. Ha ezek negatívak, és a vashiányos vérszegénységet egyértelműen a fokozott fizikai aktivitás, étkezési hiba okozza, akkor a vashiány szájon keresztüli vaskészítményekkel könnyen orvosolható.

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Fehér Ágnes

 • Szakterületek:
  • belgyógyász
 • Specialitások:
  • vérképeltérések
  • vashiányos vérszegénység
  • nyirokcsomó megnagyobbodás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Véleményeket a Doktornőről itt olvashat.

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornö!
Édesapám lábát térd alatt amputálták. 4 héttel késöbb tüdöembóliával az intenzívosztályra került, ahol a tüdöembóliát kezelik csak. Megállapították hogy súlyos vérszegénységben szenved, de azt nem kezelik a kórházban, nem kap vas-infúziót, de még tablettát sem. Azt mondták neki hogy egyen több zöldséget. Vöröshús és máj a koleszerin miatt kizárva. Nem túlsúlyos.
Milyen készítményt ajánl, amit még recept nélkül beszerezhetek a számára?
Elöre is köszönöm segítségét!
Üdvözlettel,
Szabóné Novák Éva

Dr. Szélessy Zsuzsanna
Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Novák Éva !
A patikában a gyógyszerészek tudnak remek készítményeket ajánlani és az árukat is meg tudják mondani. A háziorvos pedig, ha édesapja hazakerült el tudja látni recepttel.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

A Covid-19-et okozó vírussal való fertőzés után az életveszélyes vérrögök kialakulásának esélye messze meghaladja az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák okozta esetleges mellékhatásokat a legnagyobb ilyen jellegű tanulmány szerint. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

További részletek
Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Az agyi érkatasztrófák száma évről évre növekszik. Gyors beavatkozás nélkül halálhoz, tartós bénuláshoz is vezethet, így nagy gondot kell fordítani a prevencióra, az egészséges életmódra, valamint a kiváltó tényezők, betegségek megfelelő kezelésére. Amennyiben valakinél egyszer már kialakult, megnő az esélye annak, hogy a probléma ismételten fellép. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától megkérdeztük, vajon mit is takar egy agyi érkatasztrófa, és hogy melyek a legfontosabb teendők utána. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat