Ezek a vérkép eltérések utalnak vérszegénységre

A vérszegénység gyanújakor az orvos minden esetben vérvizsgálatot kér, ahol bizonyos értékek eltéréseiből már felállítható a diagnózis, így a terápia megkezdhető. Hogy pontosan mely eredmény esetén kell erre gondolni, arra dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.

Röviden a vérszegénységről

A vérszegénység - anémia- az az állapot, amikor az oxigént szállító vörösvértestek vagy nem képesek ellátni megfelelően a feladatukat (pl. károsodásuk miatt), vagy pedig nem termelődik elegendő mennyiség belőlük. A probléma hátterében igen gyakran vashiány áll, mivel a vas a vörösvértestek festékanyagának, a hemoglobinnak fontos alkotórésze.

Az anémia lehet egy múló állapot (vaspótlás elmulasztása esetén, terhesség és szoptatás során gyakori), ám van, hogy valamilyen krónikus betegséget kísér (pl.vérzékenység, felszívódási zavar). Nagyon fontos, hogy kiderüljön, vajon mi is okozza a vashiányos vérszegénységet, mivel ez nem egy önálló betegség, hanem egy tünet, így az alap probléma kezelése elengedhetetlen- mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

A vérszegénység tünetei

  • vérkép eltérések vérszegénység eseténFáradtság
  • Aluszékonyság
  • Fázás
  • Sápadt bőr
  • Fokozott szívdobogás
  • Hajhullás
  • Fejfájás
  • Szédülés
  • Légszomj

 

Laborvizsgálattal könnyen felállítható a diagnózis

A vérszegénységet és a vashiányt is laborvizsgálattal lehet diagnosztizálni, melyet kiegészít a vér-és székletvizsgálat. A probléma oka a laborból gyakran ki is derül, de előfordulhat, hogy további ellenőrzések szükségesek (pl.béltükrözés).

Az alábbi értékekben tapasztalhatók gyakran eltérések vashiány/vérszegénység esetén:

Vörösvértest (VVT): a csontvelőben képződő, oxigént, széndioxidot szállító sejtek. Alacsony szintje vérszegénységre utal.

Hemoglobin (Hgb): a vörösvértestek festékanyaga, ez adja a piros színt, oxigént szállít. Alacsony értéke vérszegénységre utal.

Hematokrit (Hct):  vörösvértestek és a vérplazma százalékos aránya. Alacsony értéke vérszegénységre utal

MCV (Mean Corpuscular Volume): átlagos vörösvérsejt térfogat. Alacsony szintje vashiányos vérszegénységre utal.

MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin): a vörösvérsejtek átlagos hemoglobin tartalma. Alacsony szintje vashiányos vérszegénységre utal. (Az MCH és az MCV lényegében az anémia típusának meghatározására szolgál)

Megjegyzés: az emelkedett MCH/MCV érték is vérszegénységre utalhat (pl. megaloblasztos anémia)

FER (ferritin): a vas tárolására szolgáló fehérje, tehát a szervezet vasraktárának telítettségét jelzi. Alacsony szintje vashiányra utal

Vas (Fe): a hemoglobin alkotója. Alacsony szintje vashiányra utal.

TVK (Transzferritin): a vas szállításában részt vevő fehérje. A vasat a raktárakból a sejtekhez viszi. Alacsony szintje vashiányra utal.

 

vérszegénység esetén vérképDerítse ki, mi okozza a vérszegénységet és kezelje

A terápia első lépése a mögöttes okok felkutatása, és az alap betegség/állapot kezelése. Magát a terápiát nagyban befolyásolja a vérszegénység mértéke. Ez alapján szükség lehet gyógyszeres kezelésre, vitaminpótlásra, étrend megváltoztatására. A kellő terápiát és annak idejét minden esetben a szakorvos dönti el.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

TARTÓS FÁRADSÁG VÉRSZEGÉNYSÉGRE UTALHAT

EZÉRT FONTOS KEMOTERÁPIA ELŐTT ÉS UTÁN IS A VÉRSZEGÉNYSÉG KEZELÉSE

EZÉRT VESZÉLYES A TERHESSÉG ALATTI VÉRSZEGÉNYSÉG

SZÉDÜL SZÜLÉS UTÁN? TERHESSÉG UTÁNI VÉRSZEGÉNYSÉG IS OKOZHATJA

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Trombózisközpont

+36 70 431-77-29

online bejelentkezés trombózisközpont

Téma szakértője

Dr. Ercsei Ibolya

belgyógyász, hematológus

  • Specialitások:
    • vérkép eltérések
    • vérszegénység
    • vérzékenység
    • fogamzásgátló szedése előtti kivizsgálás
    • vérsejtszám eltéréseinek kivizsgálása, kezelése
    • nyirokcsomó megnagyobbodások okainak tisztázása
    • speciális hematológiai kórképek diagnosztikája
    • trombózis utáni kivizsgálás, kezelés
    • terhesség véralvadási zavarral
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves doktornő, Ma megkaptam a 24. heti labor eredményeimet és vérképem a következőket mutatja: Vérkép (mennyiségi) Valid WBC : 10,0 G/l 4,0 - 10,0 RBC : 3,8 T/l * 4,0 - 5,2 HGB : 115 g/l * 120 - 155 Hematokrit : 0,330 l/l * 0,350 - 0,450 MCV : 86 fl 80 - 101 MCH : 30 pg 26 - 35 MCHC : 348 g/l 310 - 370 Thrombocyta : 231 G/l 150 - 400 Naponta szedek vasat és folsavat, C-D-vitamint, Magnéziumot. Mi ebben az esetben a teendő? Válaszát előre is köszönöm. Sorbán-Paragh Anita
    Kedves Anita!
    Kérem a leletet nőgyógyászának vagy háziorvosának mutassa meg, sajnos így online felületen nincs lehetőség rá.
    Üdvözlettel,
    Dr. Szélessy Zsuzsanna.

    Kapcsolódó oldalak

    Létrehozás ideje: 2019.07.01 Utolsó módosítás: 2019.08.02