Kék-zöld foltok jelennek meg véralvadásgátló szedése során?

2017-11-30 14:31:09.677622 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu
Előfordulhat, hogy a véralvadásgátló terápiát a betegnek, élete végéig alkalmazni kell, hogy elkerülhesse az újabb trombózis kialakulását. Igen ám, viszont sokaknak problémát okoz, hogy a készítmény szedése során kék-zöld foltok tarkítják a bőrüket. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük arról, vajon mi minden állhat a gyakori panasz hátterében.

A véralvadásgátlók hatása

A véralvadásgátlók alkalmazása azt a célt szolgálja, hogy a betegnél fennálló fokozott véralvadást ellensúlyozza, sőt, a véralvadás-vérzékenység egyensúlyát némileg ez utóbbi irányba tolja: Ez a kumarin-szedés kapcsán INR 2-3. Azonban nagyon fontos, hogy csak kissé, ugyanis ha túlságosan is vérzékennyé válik a rosszul beállított adagolástól a páciens, úgy súlyos vérzéses szövődmények léphetnek fel. Éppen ezért szükséges rendszeres időközönként (4-6 hetente) ellenőriztetni az INR szintet.

Tudnunk kell azonban, hogy túladagolás esetén az összes alvadásgátló (heparin, LMWH-k, új típusú alvadásgátlók (NOAC) esetében ez előfordulhat, ezért betegeket tilos orvosi kontroll nélkül hagyni! Más kérdés, hogy a heparin esetében az ún. APTI ellenőrzendő, míg a NOAC-ok esetén nem jelenleg állnak kidolgozás alatt a megfelelő, olcsó laboratóriumi eljárások (de nagy általánosságban, ha a szabályokat mind az orvos, mind a beteg betartja, ezeket nem, vagy ritkábban kell ellenőrizni)- magyarázza a szakember.

Kék-zöld foltok a bőrön- gyakori probléma

kék-zöld foltok véralvadásgátló mellettA véralvadásgátlók alkalmazása során sokan tapasztalhatnak bevérzéseket, kék-zöld foltokat a bőrön. Ez azt jelenti, hogy a véralvadás/vérzés egyensúlya a vérzékenység irányába tolódott el, így arra jellemző panaszok léphetnek fel (pl. kék-zöld foltok, gyakori orrvérzés, erős menstruációs vérzés, néha vérvizelés). Éppen ezért, amennyiben ezt tapasztalja, célszerű mihamarabb ellenőrző orvosi vizsgálaton részt venni, és szükség esetén - természetesen orvosi beleegyezéssel- más dózisra lehet szükség, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokat meg kell szüntetni. Esetenként más készítményre kell váltani!

Fontos tudni, hogy a régebbi véralvadásgátlóknál (kumarinok) az étel-és a gyógyszer kölcsönhatásokra oda kell figyelni, mivel megváltoztathatja az antikoaguláns hatását, felszívódását! Előfordulhat ugyanis, hogy valaki ezeket nem tartja be, és emiatt jelentkeznek kék-zöld foltok, mivel vérzékennyé vált. Éppen ezért érdemes új gyógyszer, esetleg gyógynövény vagy táplálékkiegészítő szedésénél kikérnie orvosa véleményét- tanácsolja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Sajnos, sokan láz-és fájdalomcsillapítás, illetve a stroke és a szívinfarktus elkerülése miatt aspirint is szednek a véralvadásgátló mellett, ami még inkább megnöveli a vérzések kockázatát, így a kettőt egyszerre csak orvosi egyetértéssel lehet alkalmazni! A szakértő mindezeken kívül hozzátette, hogy gyakori vérzéses panasz esetén győződjön meg arról, nem alakult-e ki a fokozott vérvesztés miatt vérszegénysége!

Meg kell győződni továbbá arról is UH vizsgálattal, hogy a hasüregben, hashártya mögött nem alakult-e ki vérgyülem! Nagyobb vérömlenyek (hematomák) jelentkezése esetén orvoshoz kell fordulni, de bele kell törődni, hogy a vérömleny súlyánál fogva lefelé fog vándorolni, miközben lebomlik (ettől nem kell megijedni)- mondja prof. Blaskó György.

Érdemes tudni, hogy kék-zöld foltokat okozhat még a heparin injekció alkalmazása is: ekkor a problémát kiválthatja a rossz injekciózási technika, (ilyenkor a vizes borogatás is megfelelő) de egyéni érzékenység is: amennyiben lehetséges, ekkor célszerű más véralvadásgátló készítményre váltani.

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Ircsikne Buti Beatrix

véralvadásgátlás

Tisztelt Professzor Úr!lehet nagyobb baj vagy mi további teendő?jobb AV Duplex uh vizsgálat:A melyvenak átjárhatók.A keringés műfogassokal befolyásolható.Thrombus nem látható bennük.A VSM nem comprimalhato.A prox. Harmadi szervult trombussal kitöltött.Levegő trombus prox.nem látható.Felületes régebbi szervult tromboflebitis.Heterozigota V.faktoru leiden igazolt.kérdésem az lenne még hogy jelenleg szurom magam0.6Fraxiparine al es hogy elég lehet e napi egyszer 85kg vagyok.!lehet ebből melyvenas trombozis szakadhat e le a már szervult trombozisbol rog?illetőleg elmult pár hónapba nem éreztem semmit elmúlt a fájdalom és ez egy két napja újra visszajött és enyhén égett mást nem érzek.Köszönöm megtisztelő válaszát szép napot!Ircsikne
Kedves Beatrix !
Elsősorban is 85 kg testsúlyhoz 0,8 ml. Fraxiparine kell, most már lehet naponta egyszer. Levelének többi részét nem értettem, kérem, hogy leleteivel jelentkezzen be addig, amíg szúrja magát, ez fontos.
Üdvözlettel : Dr . Blaskó György

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatást adott

Eddig az volt a tapasztalatom, hogy az orvosoknak soha nem volt idejük arra, hogy elmondják betegnek, mi a gond, illetve válaszoljon a beteg által fel tett kérdésre/kérdésekre. Elmeséltem Professzor Úrnak, mi a gondom. Ő nyugodtan, teljes körű tájékoztatást adott, illetve minden kérdésemre türelmesen válaszolt, illetve elmondta, a közeljövőben mire vigyázzak. Ilyenkor a beteg úgy érzi, hogy valóban fontos

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA