Limfóma a bőrön- igen, létezik

A limfóma egy igen gyakori hematológiai daganat, melynek több típusa is létezik, amik más-más prognózissal bírnak. Az egyik típusa a bőr limfóma (cutan lymphoma). Hogy mit érdemes tudni az állapotról, azt dr. Kárpáti Ágnestől, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától kérdeztük meg. 

Mi is az a bőrlimfóma? 

bőrlimfómaA limfóma egy olyan rosszindualtú hematológiai megbetegedés, amely a limfocitákból indul ki. A limfociták főleg a nyirokcsomókban, de más szervekben, így a bőrben is fellelhetők. Amennyiben a bőr érintett, úgy azt  bőr limfómának, cutan limfómának nevezik, és a non-Hodgkin limfómák közé sorolandó.  Az állapot általában a bőr T-sejtes limfómáját takarja (CTCL), vagyis ekkor a T-limfocitáknál lép fel a probléma. Ekkor a T-sejtekben olyan rendellenességek alakulnak ki, amelyek megtámadják a bőrt. Létezik még a bőr B-sejtes limfómája is, ám az jóval ritkább. Érdemes tudni, hogy minkét fő csoportnak vannak még további típusai is- ezt a vizsgálatok alkalmával fontos tisztázni, hiszen a betegség pontos diagnózisa szükséges a legoptimálisabb kezelés megválasztásához.  

A bőrlimfómának van primer és secunder változata is, attól függően, hogy a limfóma elsődlegesen a bőrből indult ki,vagy a nem bőrből kiinduló limfóma, ami a bőrt is érinti. 

Könnyű összekeverni bizonyos bőrbetegségekkel 

A diagnózis felállításában nagy szerepe van bőrgyógyásznak, hematológusnak, valamint patológusnak is. Első körben fizikális vizsgálatra van szükség, majd indokolt a nyirokcsomók érintettségének meghatározása is. Ezen kívül szükség van még vérvételre, bőrbiopsziára, immunhisztokémiai vizsgálatra, a véráramlás citometriai vizsgálatára, valamint PET CT/MRI-re is, az állapot stádiumának meghatározására, valamint a primer/secunder forma elkülönítésére. Amennyiben nyirokcsomó megnagyobbodás is jelen van, vékonytű biopsziával onnan is szükséges mintát nyerni- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. 

A kezelés legtöbbször kombinált 

A terápia megválasztásához elengedhetetlen a limfóma pontos diagnózisa, stádiumának meghatározása. A kezelés legtöbbször kombinált, mely a következőket foglalhatja magában: 

 • Krémek, kenőcsök (szteroidos) 

 • UV 

 • Fényterápia 

 • Gyógyszeres kezelés 

 • Sugár/kemoterápia 

 • Csontvelő átültetés 

 • Biológiai terápia 

 

Téma szakértője

Dr. Kárpáti Ágnes

belgyógyász, hematológus

 • Specialitások:   Rendelés helyszíne: 1024 Budapest, Lövőhát u. 2-6. Mammut II. 5. emelet
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Üdvözlöm! Segítséget szeretnek kérni . D3K2 vitamint szedek. Voltam vervetelen 3x szúrtak, nem akart jönni a vér olyan sűrű volt. Lehet a k vitamin az oka? Kaphatok emboliat? Köszönöm a segítséget! Zsuzsa
  Kedves Zsuzsa!
  Sajnos ezt így nehéz megmondani, nem feltétlen gondolom, hogy azért nem jött a vére mert sűrű.
  Kérdés ilyenkor, hogy mennyi folyadékot fogyasztott aznap vagy előző nap? Ha megvolt a 2-2,5 liter akkor nem lehet baj.
  Van arra vérvétel, hogy ki tudják mutatni, hogy genetikailag örökölte-e a trombózis hajlamot.
  Üdvözlettel,
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Pinter Zsuzsa

  Dr. Kárpáti Ágnes

  belgyógyász, hematológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Őszinte, megnyugtató

  Mindennel nagyon meg voltunk elégedve. A recepciósok kedvessége,segítőkészsége nagyon jól esett. A Doktornő véleménye és őszintesége megnyugtató volt.
  Dr. Kárpáti Ágnes
  Dr. Kárpáti Ágnes
  belgyógyász, hematológus
  Létrehozás ideje: 2022.11.15 Utolsó módosítás: 2022.12.15