
Megfelelő táplálkozással befolyásolható az érszűkület, a stroke, vagy szívinfarktus kialakulása
Az elmúlt évtizedek tudományos vizsgálatai igazolták, hogy a táplálkozás központi szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában. A magas koleszterin-, a telített zsír-, az alacsony rost-, gyümölcs-, zöldség-, teljes kiőrlésű gabona tartalmú étrend összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával. Bár az érelmeszesedés okozta tünetek inkább idősebb korban jelentkeznek, a folyamat már fiatalon, akár gyermekkorban elkezdődik és lassan halad előre. A témában dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa van a segítségünkre.
Az elmúlt évtizedek tudományos vizsgálatai igazolták, hogy a táplálkozás központi szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában. A magas koleszterin-, a telített zsír-, az alacsony rost-, gyümölcs-, zöldség-, teljes kiőrlésű gabona tartalmú étrend összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával. Bár az érelmeszesedés okozta tünetek inkább idősebb korban jelentkeznek, a folyamat már fiatalon, akár gyermekkorban elkezdődik és lassan halad előre.
A témában dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa van a segítségünkre.
Étkezés és érszűkület
Az érelmeszesedés során az oxigént és a tápanyagokat szállító artériák falában olyan lerakódások jönnek létre, melyek főként zsírokat, koleszterint és kalciumot tartalmaznak, és növekedésük során az erek szűkületéhez, majd annak elzáródásához vezethetnek. A vérellátás zavara érintheti az agy, a szív, a vesék, a kismedencei szervek, a karok, az alsó végtagok, a kéz- és lábujjainak keringését. Következményesen szívinfarktus, stroke, érszűkület, veseelégtelenség, merevedési zavar alakulhat ki, valamint felléphetnek bizonyos jellegű hasi fájdalmak. Az érbetegségek kialakulásában a táplálkozás mellett jelentős szerepet játszik a mozgásszegény életmód, az elhízás, a dohányzás, és olyan kórjelző állapotok, mint a magas inzulinszint, illetve később a cukorbetegség, a magas vérnyomásbetegség, vagy a magas koleszterin- elsősorban az LDL-koleszterin szint. A folyamatot befolyásolja az egyén genetikai hajlama. Ezt a hatást azonban az életmód bizonyítottan, mindkét irányban képes felülírni.
Tünetek és szövődmények
Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa elmondta, hogy az érbetegségek a kezdeti stádiumban gyakran nem okoznak tüneteket, ezért fontosak a szűrővizsgálatok, főként a fenn felsorolt kockázati tényezők fennállása esetén. Tünetek jellemzően akkor lépnek fel, amikor az artériák már nagymértékben beszűkültek, vagy már elzáródtak. Tünetek az érintett szervektől függően az alábbiak lehetnek:
Szív: ún. angina pectoris: nyomó, szorító jellegű mellkasi fájdalom, mely a vállba, nyakba, karba, hátba sugározhat, fizikai terhelésre fokozódik és pihenéskor enyhül vagy megszűnik, szívritmuszavar, légszomj
Végtagi erek: lábfájdalom vagy görcs, mely terhelésre fokozódik, zsibbadás, hideg lábak, körömfertőzések, a bőr sápadtsága vagy kékes-lilás elszíneződése
Agy: féloldali arczsibbadás, vagy bénulás, beszédzavar, látászavar, szédülés, egyensúlyvesztés, fülzúgás, hirtelen fellépő erős fejfájás, eszméletvesztés
Vese: kezdetben csak laborvizsgálat jelzi, később fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger, a kéz és a láb duzzanata, viszketés, koncentráció zavara, vizeletürítés gyakoriságának, mennyiségének megváltozása
Diagnózis és kezelés
Az érelmeszesedés illetve az érszűkület számos eljárással kimutatható, így például EKG-val, terheléses vizsgálattal, boka-kar index méréssel, labor– és röntgen vizsgálattal, szívultrahanggal, CT-, MRI- vizsgálattal illetve angiográfiával (érfestéssel).
A kezelés megválasztásában elkülönül a betegség megelőzése és a már kialakult betegség kezelése. Az előbbi esetben kiemelt szerepet kap az életmód megváltoztatása, vagyis a mozgás rendszeres beiktatása, a dohányzás elhagyása, a stressz szabályozása és az étkezés megreformálása, az alkoholfogyasztás mérséklése. Az is bizonyítást nyert, hogy koleszterincsökkentő élelmiszereket tartalmazó étrendek az érbetegségek megelőzésében legalább olyan hatékonyak, mint a koleszterincsökkentő gyógyszerek. A már kialakult betegség esetén elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, valamint szükség esetén a műtéti beavatkozás.
Az érelmeszesedés megelőzésére vonatkozó táplálkozási ajánlások szerint, válasszunk növényi alapú ételeket: így zöldségeket, magas rosttartalmú babféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, gyümölcsöket. Csökkentsük minimálisra a finomított gabonafélék, a hozzáadott só és édesítőszerek, vörös húsok fogyasztását. Tejtermékek fogyasztása esetén válasszunk alacsony zsírtartalmúakat. Részesítsük előnyben az omega 3 tartalmú halféléket. Fogyasszunk dióféléket, magokat, viszont kerüljük a belőlük készült olajokat. Kerüljük a telített- és a transz zsírsavakat, illetve figyeljünk a megfelelő B12 vitamin bevitelre. A fenti alapelvek felhasználásával végzett tanulmányok szerint a megváltoztatott étrendű vizsgálati csoportokban igazoltan csökkent a koleszterinszint, a szívinfarktusok száma, a stroke kockázata, valamint a szíveredetű- és az összhalálozás aránya. Ezek az eredmények felhívják a figyelmet egy nagyon fontos eszközre, amely a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében mind a beteg mind a szakemberek rendelkezésére áll.
Foglaljon időpontot orvosainkhoz!
Téma szakértője
Dr. Kósa Éva
belgyógyász, angiológus
- trombózis kezelése és kivizsgálása
- trombózis utáni gyógyszeres kezelés beállítása
- mélyvénás trombózis kezelése
- angiopátia
- nyiroködéma (limfödéma)
- érszűkület kezelése
- kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
- Személyes (rendelői) vizit és távkonzultáció (telefonos és Skype)
Kapcsolódó oldalak
Páciensek mondták
Maximális elégedettség
Dr Kósa Éva max. empatikus hozzáállása és amennyire mérnökként meg tudom ítélni, max. szakmai elméleti és gyakorlati tudása nagyon elnyerte a bizalmamat.
