A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2021.12.03 Módosítva: 2021.12.03

A véralvadásgátlók alkalmazása lehet preventív és terápiás jellegű is, lehet, hogy csupán bizonyos ideig kell használni, de az is előfordulhat, hogy egy életen át tart a terápia. Előfordulhat, hogy mindvégig ugyanazt a szert alkalmazza a beteg, de meglehet, hogy időközben váltania szükséges másik készítményre. Hogy ez mikor indokolt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ váralvadási specialistáját kérdeztük.  

Terhesség 

A terhesség egy olyan állapot, amikor fokozódik a vér alvadékonysága. Emiatt azoknál, akiknél valamiért már eleve fokozott a vér alvadékonyság, nagyobb az esély arra, hogy a várandóssága során kialakulnak vérrögök. Ez megnyilvánulhat a kismamánál mélyvénás trombózisban/tüdőembóliában, de ha a placenta ereiben alakul ki, akkor vetélést is okozhat. Ha valaki eleve véralvadásgátlót szed, akkor még a terhesség előtt - de legkésőbb a pozitív tesztnél- az orális véralvadásgátlót váltsa le LMWH injekcióra, mivel az előbbiek szedése tilos várandósság során, mivel súlyos fejlődési rendellenességeket okoznak! 

Kellemetlen mellékhatások 

Mint minden gyógyszer, a véralvadásgátlók is okozhatnak mellékhatásokat. Gyakori például, amikor hajhullásra panaszkodnak a betegek, ami akár zavaró méreteket is ölthet. Ilyenkor érdemes szólni a kezelőorvosának, aki más készítményt javasolhat, ami csökkentheti a panaszokat. Fontos tudni, hogy a hajhullás vérszegénység tünete is lehet, melyet eredményezheti a véralvadásgátló is, így mindenképp szóljon szakembernek! 

Nem megfelelő INR 

véralvadásgátló váltásaA régi kumarin típusú véralvadásgátlók szedése esetén rendszeres INR kontroll szükséges, hogy ellenőrizni lehessen a terápia eredményességét. Amennyiben az INR gyakran nincs az ajánlott terápiás tartományon belül, úgy más típusú készítmény adására lehet szükség. Ilyen esetekben érdemes a kumarin származékokról az ún. új típusú váralvadásgátlóra váltani (NOAC)- ilyenkor nincs már szükség INR ellenőrzésekre- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ váralvadási specialistája. 

Vérzéses panaszok 

Az antikoagulánsok egyik lehetséges mellékhatása, az esetleges vérzés. Ez igen veszélyes méreteket is ölthet, hiszen bár enyhe esetben csupán fogínyvérzést, esetleg erősebb menstruációs vérzést tapasztalhat az érintett, súlyos formában akár életveszélyes belső vérzések is felléphetnek. Éppen ezért, ha a gyógyszer szedése mellett vérzéses panaszai vannak, mindenképpen szóljon orvosának, aki szükség esetén más készítményt javasolhat. 

Kényelem 

Amennyiben régi típusú véralvadásgátlót szed, úgy bizonyára tisztában van azzal, hogy oda kell figyelnie az étel-,és gyógyszer-kölcsönhatásokra. Nem mindegy ugyanis, mennyi a K-vitamin bevitele, ráadásul arra is oda kell figyelnie, hogy sok gyógyszer és táplálékkiegészítő jelentősen befolyásolja a kumarinok hatását (vannak, melyek fokozzák, vannak, melyek csökkentik). Amennyiben ezt kényelmetlennek találja, kérje orvosát, hogy váltanak NOAC készítményre, ugyanis ekkor nem kell az említett kölcsönhatásoktól tartania. 

A gyógyszerváltás lebonyolítása mindenképpen orvosi munka és az alkalmazási előiratban foglaltak pontos betartása szükséges a beteg biztonsága érdekében! 

Téma szakértői

Dr. Kósa Éva Dr. Kósa Éva

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Dr. Szélessy Zsuzsanna Dr. Szélessy Zsuzsanna

Dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Jó estét!
Az öcsémnek fájt a lába, amivel el is ment az orvoshoz ott kivizsgálva azt mondták neki ,hogy trombózisa van 2 db vérhígítót adtak neki majd haza küldték.Aznap hajnalban fájlalta a mellkhasát.Ilyen tünetek már nagyon veszélyesek és mit lehet tenni mit tegyen?

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Tiborné!
Forduljanak minél hamarabb szakorvoshoz kivizsgálásra, akút tünetek esetén sürgősségire.
Üdvözlettel,
Prof.Dr.Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas szakmai színvonal

Nagyon elégedett vagyok. A professzor úr magas szakmai színvonalon kezel évek óta. A beteg felé: humánus, segítőkész , kedves, őszinte. Mind emberileg, mint szakmailag teljesen elkötelezett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

Folyton lázas? Daganat is okozhatja!

A láz a szervezet egy hasznos védekezési reakciója, melyet valamilyen fertőzés, sérülés vagy egyéb kóros állapot vált ki. Időnként mindenkinél jelentkezik, ám rendszerint pár nap után csökkenni szokott, majd a gyógyulással megszűnik. Azonban, ha hosszabb ideje fennáll vagy vissza-visszatér, az alapos kivizsgálást indokol, ugyanis akár hematológiai daganat tünete is lehet! A témában dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.

További részletek
Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Tavasszal igen sokan panaszkodnak a szokásosnál nagyobb fáradtságra, aluszékonyságra. A tavaszi fáradtságnak nevezett állapot nem tekinthető betegségnek, így kezelést sem igényel, hiszen csupán átmeneti problémáról van szó. Azonban, ha hosszabb időn keresztül fennáll, illetve, ha olyannyira nagymértékű, hogy már a mindennapokat is befolyásolja, úgy érdemes vashiányra is gyanakodni. A témában dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológiára specializálódott belgyógyászát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!