Mit jelez a trombózis utáni lábfájdalom?

Mit jelez a trombózis utáni lábfájdalom?

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2017.12.14 Módosítva: 2019.04.12

Mélyvénás trombózis után egy ideig szinte mindenki küzd kisebb-nagyobb lábfájdalommal, mely a vérrög szervülése után jellemzően alábbhagy vagy teljesen megszűnik. Azonban vannak olyan esetek, amikor a panasz hosszabb ideig megmarad, esetleg újra jelentkezik, ami a legtöbb embert aggodalommal tölt el, hiszen félnek az újabb trombózistól. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózisközpont véralvadási specialistájától megtudhatja, vajon mit jelezhet a kellemetlen tünet.

Lehet, hogy PTS-sel áll szemben

A trombózis megfelelő kezelése nem csak az életveszély elhárításáról szól, hanem arról is, hogy a beteg hosszú távon is aktív, egészséges életet folytathasson. Ehhez nagyon fontos a rendszeres, orvos által meghatározott véralvadásgátló kezelés, valamint az életmódváltás (egészséges étkezés, mozgás, dohányzásról való leszokás). Amennyiben ezeket a páciens betartja, úgy kisebb az esélye a szövődmények kialakulásának.

A PTS – azaz a poszttrombotikus szindróma- a mélyvénás trombózis egy gyakori szövődménye, mely ingadozó, többnyire 2 alatti INR esetén igen nagy eséllyel kialakul. Fő veszélye, hogy általában 5-8 évvel a trombózis után jelentkezik krónikus vénás keringési zavar formájában, amikorra a beteg már teljesen elvesztette korábbi ismereteit, tapasztalatait a trombózissal kapcsolatban- mondja a szakember.

Az állapot akkor lép fel, amikor a trombózis utókezelése nem megfelelő, hiszen a meghibásodott vénabillentyűk továbbra is ott maradnak. Ekkor a vénás keringés még tovább romlik, pangás alakul ki, és emiatt nem tud elegendő oxigén szállítódni a sejtekhez, szövetekhez. A PTS jellemző tünete a fájdalom, visszerek, ödéma, kialakulhat az érintett végtagon orbánc, fekély, de egy újabb trombózisnak is kiváló táptalajul szolgál.

Hogy ez elkerülhető legyen, és hogy csökkentse a fájdalmat, fontos, hogy a páciens tartsa be orvosa utasításait, viseljen kompressziós harisnyát, mozogjon, szabaduljon meg az esetleges súlyfeleslegétől, valamint járjon rendszeresen INR ellenőrzésre (ha kumarin-származékot szed). Általában elmondható, hogy az a jó, ha a beteg életének minimum 80%-át INR 2,5 körül tölti. Amennyiben valamilyen oknál fogva nehézkes beállítani az INR szintjét (vagy ha nem szeretne állandó ellenőrzésre járni), úgy orvosával konzultálva áttérhet valamelyik új típusú véralvadásgátlókra (NOAC).

Megint trombózisom van?

Azoknál, akiknél egyszer már kialakult trombózis, úgy megnő az esélye annak, hogy újból kialakuljanak nála vérrögök. Éppen ezért a legtöbben tartanak attól, hogy ismét bekövetkezik náluk a probléma, és már egy enyhébb lábfájdalom esetén is ott lebeg előttük az újabb trombózis képe.

lábfájdalom trombózis utánA legrosszabbra akkor kell gondolni, ha a fájdalom mellett livid elszíneződést, ödémát is tapasztal, valamint, ha mozgásra a panasz fokozódik. Az is egy figyelemfelhívő jel lehet, ha a lábfejét visszafeszítve a fájdalom rosszabb. Sajnos egyértelműen kizárni a trombózist csakis labor-és ultrahangos vizsgálattal lehet, mivel a probléma nem mindig jár tünetekkel (néma trombózis). Így ha úgy érzi, ismét DVT alakult ki önnél, inkább forduljon orvoshoz, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Amennyiben nem trombózis áll a fájdalom mögött, úgy lehet, hogy PTS-ben szenved, de az is lehet, hogy egyszerűen csak megerőltette a lábát. Mivel a trombózis után a PTS részeként visszértágulatok jelenhetnek meg, illetve a már meglévők súlyosbodhatnak, így könnyen lehet, hogy visszérfájdalom a panasz okozója, esetleg felületi visszérgyulladása van - mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A thrombophlebitis – azaz a felületi visszérgyulladás- esetén a kitágult vénában nagyfokú pangás alakul ki, és emiatt gyulladás lép fel. Jellemző tünetei a fájdalom, nyomásérzékenység, az érintett véna feletti vörös elszíneződés, duzzanat, esetleg láz. Maga a felületes visszérgyulladás ártalmatlan állapot, ami akár magától is meggyógyulhat, ám ennek ellenére fontos komolyan venni, hiszen a probléma könnyen a mélyen fekvő vénákra is terjedhet, mélyvénás trombózist idézve elő. Gyulladáscsökkentőkkel, borogatással kezelhető.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!

40 éves férfi vagyok és 2017. november 01-én volt egy kétoldali tüdő emboliám. Azóta folyamatosan szedem a Pradaxát, napi 2 szemet, ami ha jól tudom napjaink legkorszerűbb véralvadásgátló gyógyszere. Édesapám véralvadási betegségben szenved, sajnos mindkét lábát amputálták már érszűkület miatt. Genetikai vérvételem eredménye igazolta a Leiden-mutációt nálam is (heterozigota vagyok). Lábaim nem fájnak, orvosom szerint érszűkületem nincs és megnyugtatott, hogy a jelenleg szedett gyógyszer véd egy esetleges újabb embolia kialakulásától. Amióta kijöttem a kórházból és letettem a cigarettát 10 kg-ot híztam ( betegségem előtt napi egy dobozzal elszívtam).
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy az általános közérzetem amióta kijöttem a kórházból sokszor egyáltalán nem mondható jónak, szemem alatt lilás karikák láthatók folyamatosan ( ez a legszembetűnőbb mindenki számára) valamint előfordul, hogy olykor-olykor nehezebben találom és formálom a szavakat, mint pár hónappal ezelőtt. Folyamatosan kéri az orvosom a laborvizsgálatot, ugyanis szinte minden értékem teljesen helyre állt, a CK érték azonban folyamatosan növekszik ( tegnap 1055 volt). Könnyű fizikai munkát végzek, EKG vizsgálatom teljesen negatív lett. Előfordulhat, hogy nem jó nekem a felírt gyógyszer? Mindenképpen szeretném felkeresni Önt személyesen, csak azt szeretném megtudni, hogy a leírtak ismeretében Ön szerint milyen vizsgálatokra lenne szükség esetemben. Mi okozhatja az általam leírt tüneteket? Félek egy további nem várt szövődmény, illetve esetleg az érszűkület vagy akár egy újabb embólia, trombózis kialakulásától.

Válaszát előre is köszönöm!!

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Attila !
A CK emelkedés az izmok sérülésére, bomlására utal. Amennyiben a Pradaxa felfüggesztése és másra cserélése esetén is marad a panasz, mindenképpen sürgősen szakkonzultációt kell folytatni, mert a CK emelkedés veszélyes. Jelentkezzen be mielőbb a Trombózis Központba és összes papirjával együtt várom
Üdvözlettel Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Udvarias, figyelmes

Udvarias, kellemes légkör, maximális figyelem a páciensre. Páciens központú hozzáállás.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!

Trombózis a szemben? Igen, lehetséges!


További részletek
A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat

A nyelv gyulladása vészes vérszegénységre is utalhat


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA