Trombózis véralvadásgátló terápia mellett. Miért történik?

2017-06-27 12:06:38.117889 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu
A mélyvénás trombózis akut kezelése után nagy szerepe van a véralvadásgátló terápiának, ugyanis ekkor a hangsúly az ismételt trombózis prevencióján és a posttrombotikus szindróma (PTS) elkerülésén van. Azonban olykor megesik, hogy a kezelés ellenére az illetőnél mégis kialakulnak vérrögök. Ennek okairól prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

A mélyvénás trombózis akut kezelése után nagy szerepe van a véralvadásgátló terápiának, ugyanis ekkor a hangsúly az ismételt trombózis prevencióján és a posttrombotikus szindróma (PTS) elkerülésén van. Azonban olykor megesik, hogy a kezelés ellenére az illetőnél mégis kialakulnak vérrögök. Ennek okairól prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

 

Trombózis utáni véralvadásgátlás

Mélyvénás trombózis után szakorvos által meghatározott ideig a beteg véralvadásgátló terápiában részesül, az probléma ismételt kialakulásának megelőzése céljából. Az antikoagulánsok – azaz a véralvadásgátlók- ugyanis különböző utakon befolyásolják a véralvadás folyamatát. A kumarinok, vagyis a K-vitamin antagonisták, a véralvadást elősegítő K-vitamin hatását gátolják, a heparinok aktiválják a szervezet természetes alvadásgátló molekuláit (antithrombin III), miközben indirekt mód gátolják a vérrögök keletkezésében szerepet játszó anyagokét (Xa faktor, thrombin). Ezeken kívül az utóbbi években megjelentek az új típusú véralvadásgátlók (NOAC), melyek az aktív alvadási faktorokat már közvetlenül gátolják.

Fontos azonban tudnunk, hogy a legkorszerűbb szerek sem képesek 1 % alá vinni az újra kialakuló trombózis előfordulását, tehát teljes, 100% védelem nincs. Ennek oka, hogy még számos tényezőt nem ismerünk, amik trombózist okozhatnak, valamint vannak olyanok (pl. a NETs-nek nevezett fehérvérsejtekből származó faktor), amiket mostanában fedeztek fel, de erre a bevált alvadásgátlók nem hatnak. Emellett persze mindig figyelembe kell vennünk a végleg tönkrement vénabillentyűket, amikre új alvadék rakódhat rá. Ezek a fő okai annak, ha az antikoagulánsok szedése mellett új trombózis alakul ki. Mindezekkel még kapcsolatban lehet a betegek „gyógyszerszedési megbízhatóságának” alacsony mivolta (ez az un compliance), aminek a minimalizálása elsődleges feladat- mondja prof. Blaskó György.

Véralvadásgátlás mellett trombózis?

Az említett antikoagulánsok bevált terápiának bizonyulnak a trombózis-prevenció terén, ám ennek ellenére előfordulhat, hogy a páciensnél mégis kialakulnak életveszélyes vérrögök. Ennek okai a következők lehetnek:

Nem megfelelő dózis, rossz, alacsony INR

A régebbi típusú készítményeknél rendszeres INR vizsgálat szükséges, melynek értéke a terápia során legtöbbször 2-3 közt az ideális. Az ennél alacsonyabb értéke azt jelzi, hogy még mindig fokozott a trombózis-készség, míg ha tartomány feletti, az a vérzéses szövődmények rizikóját növeli meg. Így rossz INR esetén mindenképp dózismódosítás – vagy más készítményre való áttérés- szükséges, hiszen ha így marad, akkor a terápia ellenére is kialakulhat újra trombózis.

Túl korán hagyta abba a kezelést

A véralvadásgátló terápiát előre meghatározott ideig szükséges alkalmazni, melynek során a kezelőorvos figyelembe veszi többek között az illető korát, egyéb betegségeit, esetleges trombofíliáját stb. Amennyiben a páciens önszántából hamarabb hagyja abba a terápiát, úgy ne csodálkozzon, ha újra kórházban találja magát- figyelmeztet prof.  Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája- a poszttrombotikus szindróma tünetei a trombózis után 5-8 évvel is jelentkezhetnek, ezért nem tanácsoljuk az idő előtti elhagyást. Általános tapasztalat a magas rizikójú betegeknél, hogy akik életük legalább 80%át INR 2,5-3 körül töltenek,a szövődmény kialakulásának veszélye jelentősen csökken.

Nem figyelt az étel-és a gyógyszer kölcsönhatásokra

A régebbi típusú véralvadásgátlóknál fokozottan kell ügyelni, a más gyógyszerek (és táplálékkiegészítők, gyógynövények) egyidejű szedésére és a táplálkozásra. A magas K-vitamintartalmú ételek nagy mennyiségű és változó mértékben való bevitele ugyanis jelentősen befolyásolhatja a készítmény hatékonyságát- ezért ha valaki az egyik nap 2, a másik nap pl. 10 narancsot eszik, annál fennáll a veszélye annak, hogy ismét vérrögök alakulnak ki.

Néha minden igyekezet ellenére bekövetkezik

Sajnos előfordulhat, hogy a beteg minden utasítást betart, jó az INR is, mégis bekövetkezik a trombózis. Ekkor – ha a háttérben nincs daganat vagy egyéb trombózis-provokáló állapot-, úgy van, hogy ennek oka felderítetlen marad. A véralvadás folyamata igen bonyolult és több síkon mozog, valamint vannak még olyan területek, melyeket az orvostudomány még nem ismert, ezért előfordulhat, hogy a legnagyobb óvatosság ellenére is bekövetkezik a probléma- mondja prof. Blaskó György, aki hozzátette, hogy szerencsére ez az esetek csupán elhanyagolható százalékában fordul elő, és a legtöbbször kideríthető, miért is alakultak ki újból vérrögök.

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Tuza Bettina

véralvadásgátló

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Jelenleg 6 hetes kismama vagyok (szívhang az 5+2 hetes vizsgálatkor még nem volt, csak petezsák és szikhólyag). 5 hónapja a 39. héten meghalt a kislányom a pocakomban, a boncolási jegyzőkönyv szerint méhen belüli hypoxiája lett, de vérrögöt nem találtak és egyébként a terhességgel minden rendben volt (IR-em és PCO-m van,szedtem Merckformint a terhesség 14.hetéig, de a cukrom mindig rendben volt, valamint a terhesség 32.hetétől napi 25µg EUTHYROX-ot szedtem, a mai napig). Csináltattam trombózis panelt, mely alapján csak az MTHFR gén (C677T) lett heterozygota, a többi (FV Leiden, FII/Protrombin gén, MTHFR A1298C) normál. Hematológushoz csak két hét múlva van időpontom, aki telefonban azt mondta, hogy kezdjem el azonnal szúrni a napi 0,4ml clexane-t. A nőgyógyász szerint majd a terhesség vége felé kellene adnom az injekciót. Félek, hogy nehogy baja legyen a babámnak, azzal, hogy kivizsgálás nélkül elkezdem szúrni az injekciót. Ön szerint szükséges most azonnal elkezdenem szúrni?

Mielőbbi válaszát köszönöm:
Bettina
Kedves Bettina !
Az MTHFR C677T heterozygotaság miatt elég lenne akkor elkezdeni szúrni, ha már bizonyítottan van szívhang. Mindenképpen jöjjön be a Trombózis központba a hiányzó vizsgálatok elvégeztetésére, amit lehet Clexane mellett is. A nőgyógyászának nincs igaza, mert éppen a gyorsabban elöregedő méhlepényi erek miatt kell a terhesség végéig Clexane-t adni.
A viszontlátásig üdvözli : Dr. Blaskó György

Páciensek mondták

Mindent meg tudtam vele beszélni

Nagyon kedves és segítőkész volt velem. Mindent meg tudtam vele beszélni a problémámról, és részletesen ismertette a dolgokat, amikről kérdeztem.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA