Véralvadásgátló gyógyszert szedek! Milyen fájdalomcsillapítót vehetek be?

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György 2018.10.03 2018-10-27 16:55:29.855651 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

A hűvösebb időben gyakrabban nyúlunk láz- és fájdalomcsillapítókhoz, akár megfázás vagy akut fájdalom esetén. Nem mindegy azonban, milyen készítményt választunk, mert a beszedett gyógyszer megnövelheti a véralvadásgátlók hatását. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája mondja el a legfontosabbakat.

 

A nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőket (NSAID), amelyek általában lázcsökkentő hatással is rendelkeznek, sokan használják akut és krónikus fájdalmak enyhítésére, alkalmazásuk azonban megnövelheti a véralvadásgátlók hatását, csakúgy, mint a legtöbb vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító készítmény (ilyen például a diclofenac, ibuprofen, aszpirin, naproxen, stb.).

Növekvő alvadásgátló hatás!

Ezeket a gyógyszereket a kumarinokkal (K-vitamin antagonisták) együtt nem szabad, vagy csak sűrűn ellenőrizve, alacsony kumarin dózisokkal lehet szedni! A jelenség oka, hogy az NSAI készítmények ugyanoda kötődnek, a plazmafehérjékhez, ahová a kumarinok, és leszorítják a fehérjekötésből: ezáltal a szabad kumarin-szint megnő, és nagyon megerősödik az alvadásgátló hatás. Az együtt szedés csak szigorú orvosi felügyelettel alkalmazható! Helyettük kis dózisban metamizole sodium hatanyagú gyógyszert használjon, ezek erős fájdalom- és lázcsillapító, mérsékelt gyulladáscsökkentő hatásúak – tanácsolja prof. dr. Blaskó György, aki hangsúlyozza: óriási a felelőssége a kezelőorvosnak, akinek ismernie kell a gyógyszerkölcsönhatásokat is!

Amennyiben láz-és fájdalomcsillapításra szeretné használni az aszpirint, úgy a magasabb hatóanyagú készítményt kell választania, ha a trombocita aggregáció gátló hatását szeretnénk kamatoztatni, úgy az alacsony dózisú, 80-100 mg-os adagolást javaslom. Az aszpirin alvadásgátló hatása egyébként csekély – mondja a professzor.

Véralvadásgátló készítményt váltana?

Az új típusú DOAC/NOAC készítmények egyik nagy előnye, hogy melléjük nyugodtan szedhet fájdalomcsillapítókat. Ráadásul a NOAC esetében bizonyítottan kevesebb vérzéses szövődménnyel kell számolni, valamint nem kell tartani étel-kölcsönhatásoktól sem. Az új gyógyszer dózisának beállításáról a szakorvos dönt, ezért nagyon fontos vele egyeztetni!

Jelezze orvosának egyéb gyógyszerszedését, az esetleges mellékhatásokat!

Csak kimutatott allergia és összeférhetetlenség esetén, és csak orvosi utasításra váltson gyógyszert! Arra is figyeljen, hogy a felírt dózist megfelelően, az orvos által felírt adagban szedje, ha kimaradt egy alkalom, legközelebb ne dupla mennyiségben szedje be. Amennyiben nem várt mellékhatást tapasztal, akkor azt mindenképpen jelezze kezelőorvosának!

Forrás: Trombózisközpont

 

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász, klinikai farmakológus

Specialitások:

Véleményeket prof. dr. Blaskó Györgyről itt olvashat>>


Orvos válaszol

Orvos válaszol - Oláh Anikó

vérhigító

Kedves Blaskó doktor úr!
Tavaly szívkatéterezésen kellett átesnem preventív okból,Aspirin protectet és Zyllt (clopidlogel) gyógyszereket kell szednem, ami miatt nem ellenőrzik az INR értékemet. A laboreredmény szerint 0,9 -1 között szokott lenni az érték. 3 havi koleszterincsökkentő szedést követően, statinmérgezést kaptam, a/gpt májenzimem 1985 lett,ami 50 szerese a megengedettnek. 3 hónapja nem szedem már,normalizálódtak a májenzimeim, viszont súlyos ínygyulladástól szenvedek,ami spontán vérzésben nyílvánul meg. Vérnyomáscsökkentőt is kell szednem, Coverexet és Amlopidin tevát. Gyanús nekem,hogy a gyógyszerek negatív kölcsönhatása okozza a kb.2 hónapja fennálló ínyvérzésemet, és a fogorvosom is csak tüneti kezelést ajánlott,ami ideig óráig segít. Ön mit tanácsol? mert a kardiológusom és a háziorvosom sem tudja a megoldást. Nagyon várom a válaszát! Köszönöm előre is!
Kedves Anikó !
Szeretném kiemelni, hogy sem a Zyllt, sem az aspirin szedése NEM VÁLTOZTATJA MEG az INR értékeket, felesleges mérni. Orvosa tájékozódjon a szakirodalomban!. A statinok valóban lehetnek májkárosító hatásúak, javaslom, hogy konzultáljunk a Trombózisközpontban. Az ínygyulladását kezelje a fogorvosa!. Várjuk a konzultációra minden leletével.
Üdvözlettel: Dr.Blaskó György


Páciensek mondták

A feltett valamennyi kérdésemre megnyugtató választ kaptam

Nyugodt, barátságos légkör, szakmai hozzáállás. Kellemesen és barátságosan megbeszéltük a betegség lényegét, változtatás történt a gyógyszerelésben. A feltett valamennyi kérdésemre megnyugtató választ kaptam.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA