Véralvadásgátlót szed, és szokatlan tüneteket észlel?

2017-11-20 15:43:27.394303 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu
Akár régebb óta, akár újonnan szed valaki véralvadásgátlót, olykor nem várt tüneteket tapasztalhat, melyek megijeszthetik a beteget. Hogy mi számít normálisnak a terápia során és mikor érdemes orvoshoz fordulni, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Duzzanat, csomó heparin injekció helyén

Azok, akik ideiglenesen heparin/LMWH injekció alkalmazására kényszerülnek, gyakran szembesülnek azzal, hogy a szúrás helye bedagad és kékes-lilás árnyalatban el is színeződik a körülötte lévő terület. Ez normális reakció, mely az idővel elmúlik. Arra figyeljen az öninjekciózásnál, hogy mindig alaposan tisztítsa meg a kezelendő bőrfelületet, valamint minden nap változtassa a beadás helyét! Fontos továbbá NE légtelenítse a fecskendőt! Duzzanat, csekély elszíneződés gyakran az egyéni érzékenység, a helytelen technika, illetve eltalált kis véna miatt következhet be. Érdemes azonban tudni, hogy néha allergiás reakciót is jelezhet a bőrelváltozás, azonban ez nagyobb kiterjedésű, több centiméter átmérőjű lehet. (ekkor a csalánkiütés mellett hányás, verejtékezés, nehézlégzés is jelentkezhet - ilyenkor haladéktalanul forduljon orvoshoz!)

Szerencsére az injekciózást nem kell sokáig alkalmazni, rövid idő után orvossal egyeztetve szájon át szedhető készítményekre át lehet térni.

Hajhullás

Páran panaszkodnak arra, hogy mióta véralvadásgátló terápiában részesülnek, fokozott hajhullással küzdenek. Ez igazából ritka mellékhatás, ami főleg a régebbi típusú kumarin származékoknál jelentkezik. A probléma tekinthető normálisnak is, ám ha valakinél súlyosabb hajvesztés indul meg, úgy érdemes orvoshoz fordulni, aki egyrészt más készítményt írhat elő (a NOAC szerek esetén nem fordul elő fokozott hajhullás, ezért az extrém kumarin-okozta hajhullás esetén a NOAC- ot fel lehet írni TB támogatással), másrészt laborvizsgálatot javasol. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a terápia következtében vérszegénység, vashiány alakult ki (a készítmény provokálta vérzések miatt).

Kék-zöld foltok szerte a testen, vérzések

véralvadásgátló mellékhatásaiFontos tudni, hogy ha valaki véralvadásgátló terápiában részesül, akkor a véralvadás/vérzékenység egyensúlyát kissé az utóbbi irányába tolják el. Emiatt előfordulhat, hogy a vérzések kicsit lassabban állnak el, illetve sérülés esetén könnyebben alakulnak ki kékes-lilés foltok a bőrön (pl. ha véletlenül belerúg valamibe, vagy beüti magát bárhol). Ez minimális szintig normálisnak tekinthető, ám érdemes tisztában lenni azzal, hogy komolyabb vérzékenységre utaló tünetek esetén (pl. erősebb vérvizelés, szem körüli bevérzések, gyakori, nagymértékű orrvérzés, véres vizelet) gyors INR ellenőrzés javasolt (erre a régebbi készítmények esetén van szükség), mivel meglehet, hogy állítani kell a dózison, nehogy életveszélyes belső vérzések lépjenek fel- mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Bőrpír után kékesfekete elszíneződés

Amennyiben a kumarin kezelés első hetében bőrpír jelentkezik, majd rövid idő múlva (kb. 1 nap) igen sötét, csaknem fekete árnyalatot vesz fel, akkor sürgősen forduljon orvoshoz, mivel ez a kumarin nekrózis jele lehet! Az életveszélyes állapotot a bőr kapillárisaiban keletkező véralvadék okozza, melynek következtében bőrelhalás indul meg.  Szerencsére megfelelő dozírozással, gyógyszerváltoztatással és odafigyeléssel az állapot elkerülhető, így igen ritka.

További híreink>>> 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Ircsikne Buti Beatrix

véralvadásgátlás

Tisztelt Professzor Úr!lehet nagyobb baj vagy mi további teendő?jobb AV Duplex uh vizsgálat:A melyvenak átjárhatók.A keringés műfogassokal befolyásolható.Thrombus nem látható bennük.A VSM nem comprimalhato.A prox. Harmadi szervult trombussal kitöltött.Levegő trombus prox.nem látható.Felületes régebbi szervult tromboflebitis.Heterozigota V.faktoru leiden igazolt.kérdésem az lenne még hogy jelenleg szurom magam0.6Fraxiparine al es hogy elég lehet e napi egyszer 85kg vagyok.!lehet ebből melyvenas trombozis szakadhat e le a már szervult trombozisbol rog?illetőleg elmult pár hónapba nem éreztem semmit elmúlt a fájdalom és ez egy két napja újra visszajött és enyhén égett mást nem érzek.Köszönöm megtisztelő válaszát szép napot!Ircsikne
Kedves Beatrix !
Elsősorban is 85 kg testsúlyhoz 0,8 ml. Fraxiparine kell, most már lehet naponta egyszer. Levelének többi részét nem értettem, kérem, hogy leleteivel jelentkezzen be addig, amíg szúrja magát, ez fontos.
Üdvözlettel : Dr . Blaskó György

Páciensek mondták

Mindent meg tudtam vele beszélni

Nagyon kedves és segítőkész volt velem. Mindent meg tudtam vele beszélni a problémámról, és részletesen ismertette a dolgokat, amikről kérdeztem.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA