Vérszegénység várandósság alatt

Vérszegénység gyakran jelentkezik a várandósság időszakában. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán gyanakodjuk, hogyan kezeljük és tehetünk-e valamit a megelőzés érdekében.

Vérszegénység: a várandósság velejárója?

Várandósság alatt számtalan változás zajlik a szervezetben, ezek egyike, hogy a vérplazma térfogata fokozatosan növekszik, a terhesség előrehaladtával 40%-kal. A vörösvérsejt tömegének 15-25 % - os növekedése, a III. trimeszterben már lemarad a plazma növekedéséhez képest, ezért csökken a vér festékanyag tartalma, azaz a hemoglobin. A Hgb csökkenése a vérképben a terhesség II. trimeszterében még nem jelent vérszegénységet, ha az érték 11 g/l illetve a III. trimeszterben nem alacsonyabb a Hgb. 10,5 g/l.

Rizikófaktorok

Terhesség alatt fontos a változatos étrend.A terhesség alatt a vérszegénység előfordulása tehát magasabb, mint a nem várandós hölgyek körében, ezért a terhes gondozása során rendszeresen ellenőrizni kell a vérképet. A kockázat még nagyobb, ha a kismamánál már a várandósság előtt is fennálltak a vérszegénység rizikóját növelő körülmények, tényezők, például:

- hiányos, egyoldalú táplálkozás /vegetáriánus/

- rövid idő telt el az előző szülés óta

- erős menstruációs vérzés.

- vérző elváltozás, pl. gyomorfekély

- gyakori véradás

Vashiány, vagy egyéb ok a háttérben

A vérszegénység oka az esetek többségében vashiány. Ezt mielőbb fontos rendezni, mert a várandós hölgyek vasszükséglete a gyermekáldás előtti időszakhoz képest háromszoros, és a terhesség alatt folyamatosan nő. A terhesség utolsó heteiben a baba is elkezdi magának raktározni a vasat. A vérszegénységet azonban nem csak vashiány okozhatja. Folsavhiány, B12 vitaminhiány, vagy hematológiai betegség is közrejátszhat a megjelenésében.

Milyen tünetek utalnak vérszegénységre?

A tünetek ugyan nem különböznek a nem várandósoknál jelentkező panaszoktól, ám ebben az időszakban könnyen foghatjuk a terhességre a fokozott fáradékonyságot, a növekvő pocak miatt egyébként is gyakori a légszomj, a sápadtság pedig a reggeli rosszulléteket, émelygést is kísérheti.

Hemoglobinszint: mikortól jelez vérszegénységet?

Normális hemoglobinszint nők esetében: 125–155 g/l. Várandósság alatt: 115 g/l, a második és a harmadik trimeszterre lecsökkenhet 105 g/l-re. Szülés utáni időszakban akár 100 g/l is lehet a vérveszteség miatt.

Nagyobb dózisra is szükség lehet

Biztosan tehát nem annyira a tünetekből, mint inkább az egyértelmű laboreredmények alapján lehet megállapítani a várandósság alatti vérszegénységet. Ezt már a tervezett teherbeesés előtt, de legkésőbb az első trimeszterben javasolt elvégeztetni. A már ilyenkor fennálló vashiány esetén ugyanis nem elegendő a szokásos terhes vitaminok szedése, emellett a vasat nagyobb dózisban, célzottan is pótolni kell.

Miért veszélyes a várandósság alatti vérszegénység?

Terhesség alatt fontos a vaspótlás a csecsemő egészségének védelmében is.Vashiány következtében megnő a kockázata, hogy a magzat nem tud megfelelően fejlődni a méhen belül. A növekedése elmaradhat, kisebb súllyal születhet, de magasabb a preeklampszia rizikója, vetélés is bekövetkezhet. Fokozódik a koraszülés kockázata. Fontos tudni, hogy az idegrendszer fejlődéséhez, a memória kialakulásához nélkülözhetetlen a megfelelő vas ellátottság. A károsodás maradandó is lehet a babánál. A gyermekágyi időszakban vérzéses szövődmények, elhúzódó sebgyógyulás jelentkezhet.

Hogyan lehet megelőzni?

  • A terhesvitaminokat célszerű már a gyermekvállalás előtt elkezdeni szedni. De ez nem mindig elegendő. Az orvos a szükséges laborvizsgálatok elvégzését követően személyre szabott dózisba állítja be a szedendő vaskészítményt.
  • A kiegyensúlyozott táplálkozás is segíthet a megelőzésben. Fontos tudni, hogy a legjobb az állati eredetű élelmiszerekben – például bárányhús, májban található vas felszívódása. A növényi eredetű – például spenót, ribiszke - vas felszívódása körülményesebb, mert át kell alakítani a szervezetünknek. A vas felszívódását a segíti a C-vitamin pl. étkezés után egy pohár narancslé elfogyasztása

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Dr. Szélessy Zsuzsanna részére! Tisztelt Doktornő! Kismamaként jártam Önhöz még a Honvéd Kórházba, legutóbb már a Trombózisközpontban találkoztunk (2017.11.hó) - anamnézisben agyi vénás trombózis szerepel! A Xarelto szedését próbálnánk abbahagyni, és a biztonság kedvéért Ön még egy immunológia (autoantitestek) vérvizsgálatot kért tőlem, mielőtt a Xareltot elhagynánk. Az eredmény megvan, ezt szintén a Trombózisközpontban végeztettem el (2018.02.16-án). Az eredmény nagy része negatív lett, egy eredményt kivéve: az Anca lizozim lett 1,8 érték (0 és 1 között írják a tartományt). Korábbi eredményemben ellenőriztem, a pANCA korábban (2017.07. hó) negatív volt. Kérem, amennyiben ideje engedi, írja meg nekem, hogy emellett az érték mellett mi a teendőm. Elhagyhatom a Xareltot, vagy további szedése lenne szükséges? Nagyjából 2 heti Xarelto áll rendelkezésemre még, így ha szükséges tovább szednem, jelentkeznék Önnél ajánlás ügyében. Köszönettel várom válaszát! Üdvözlettel: Krámli Veronika
Kedves Krámli Veronika!
Arra kérem, hogy szedje tovább a Xarelto-t, ameddig az immunológiai ok nem tisztázódik.
A (vasculitis biztonságos kizárása (autoimmun érgyulladás), illetve igazolására még precízebb immun marker vizsgálatok szükségesek, ezt pedig az immunológus tudja lebonyolítani, ennek érdekében immunológiai rendelésre kéne időpontot kérnie.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Létrehozás ideje: 2020.11.17 Utolsó módosítás: 2020.11.25