Mit jelez, ha csillagos a trombocitaszám a vérképemben?

A rutin vérvizsgálat része a trombocitaszám meghatározása. Hogy pontosan mit is jelez az, ha a kelleténél alacsonyabb vagy magasabb szintben van jelen? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adta meg a választ.

Mik azok a trombociták?

A trombociták vagy  vérlemezkék, a véralvadásban vesznek részt és a csontvelőben termelődnek. Az érfal sérülése esetén ezek összecsapódnak (aggregáció) és kialakul a vérrög, hogy a jelentős vérvesztés elkerülhető legyen. Normál esetben szintje 150 000-300 000 /ml (bár ez laboronként némileg változhat). Amennyiben ettől eltérő mennyiségben van jelen (melyet a vérképben csillaggal jeleznek), úgy az véralvadási zavart jelezhet.

Magas trombocitaszám

kóros trombocitaszámAmennyiben magasabb a trombocitaszám az elvártnál, úgy az több betegséget is jelezhet. Gyakran kisebb-nagyobb bevérzések világítanak rá a problémára. Ha a vérvizsgálat során magasabb a szintje, az jelezhet vérszegénységet , bizonyos daganatokat, különböző gyulladásokat (pl. fogászati, reumatoid arthritis). Az ún. esszenciális trombocitopénia esetén is megfigyelhető, mely egy olyan hematológiai megbetegedés, amikor igen nagy mennyiségben termelődnek vérlemezkék, emiatt fokozottá is válhat az összecsapódás- ez pedig fokozott vérrögképződést eredményez. Viszont érdemes tudni, hogy ennek ellenkezője is előfordulhat, vagyis nem képesek megfelelő összecsapódásra, így vérzéses panaszok jelentkeznek.

Amikor alacsony a trombocita szint

vérkép, trombocitaszámAz alacsony vérlemezke szint vérzéses panaszokat provokál. Ez megmutatkozhat többek között bőrön lévő bevérzésekben, fogínyvérzésben, erősebb menstruációs vérzésben is. Amennyiben kevés mennyiségben van jelen, azt okozhatja a trombociák eleve kevesebb termelődése, valamint a fokozott pusztulása is. Ez előbbi előfordulhat bizonyos anémia, leukémia/limfóma esetén, amikor a csontvelő kevés trombociát termel, de okozhatja egy immunológiai megbetegedés (ITP) is. Ekkor a szervezet olyan antitesteket termel, melyek közvetett mód elpusztítják a vérlemezkéket, így azok nem tudnak megfelelő összecsapódásra. Mindezek mellett még számtalan állapottal is együtt járhat: többek között lupus-szal, HIV-vel, Hepatitis, Helicobacter fertőzéssel, mérgezéssel, bizonyos véralvadási zavarokkal (pl. APS, DIC), lépmegnagyobbodással, májbetegséggel, sőt, egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet (pl. Heparin,statin, aspirin)

Mit tehetünk a trombociták számának növelése érdekében?

Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa elmondta, először is fontos tisztázni, mi is okozza a kóros mennyiséget, hiszen az abnormális vérlemezkeszám csupán egy tünet, így fontos a kiváltó ok vagy betegség kezelése!  Ez történhet gyógyszeres, injekciós úton, daganat esetén kemo/sugárterápiával, anémia esetén folsav, B12, vas fokozott pótlásával. Olykor –pl.gyerekeknél fennálló ITP esetén- azonban meglehet, hogy semmilyen terápiára nincs szükség, csupán rendszeres kontrollra!

 

Téma szakértője

Dr. Ercsei Ibolya

belgyógyász, hematológus

  • Specialitások:
    • vérkép eltérések
    • vérszegénység
    • vérzékenység
    • fogamzásgátló szedése előtti kivizsgálás
    • vérsejtszám eltéréseinek kivizsgálása, kezelése
    • nyirokcsomó megnagyobbodások okainak tisztázása
    • speciális hematológiai kórképek diagnosztikája
    • trombózis utáni kivizsgálás, kezelés
    • terhesség véralvadási zavarral
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves doktornő, Ma megkaptam a 24. heti labor eredményeimet és vérképem a következőket mutatja: Vérkép (mennyiségi) Valid WBC : 10,0 G/l 4,0 - 10,0 RBC : 3,8 T/l * 4,0 - 5,2 HGB : 115 g/l * 120 - 155 Hematokrit : 0,330 l/l * 0,350 - 0,450 MCV : 86 fl 80 - 101 MCH : 30 pg 26 - 35 MCHC : 348 g/l 310 - 370 Thrombocyta : 231 G/l 150 - 400 Naponta szedek vasat és folsavat, C-D-vitamint, Magnéziumot. Mi ebben az esetben a teendő? Válaszát előre is köszönöm. Sorbán-Paragh Anita
    Kedves Anita!
    Kérem a leletet nőgyógyászának vagy háziorvosának mutassa meg, sajnos így online felületen nincs lehetőség rá.
    Üdvözlettel,
    Dr. Szélessy Zsuzsanna.

    Kapcsolódó oldalak

    Létrehozás ideje: 2019.05.15 Utolsó módosítás: 2020.08.06