A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Bölcsességfog műtét véralvadásgátlóval- mi a teendő?

Bölcsességfog műtét véralvadásgátlóval- mi a teendő?

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2022.05.26 Módosítva: 2022.05.26

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, úgy minden olyan beavatkozást, mely vérzéssel jár, fontos, hogy megbeszéljen kezelőorvosával is, hiszen az antikoagulánsok hatására erősebb vérzéssel szükséges számolni, mely befolyásolhatja a műtét sikerességét, az orvos munkáját. Prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, el kell-e hagyni a véralvadásgátlót bölcsességfog kihúzása esetén.

Hogyan hatnak a véralvadásgátlók?

A véralvadásgátlók hatásmechanizmusa, hogy a vérzékenység-véralvadás egyensúlyát némileg a vérzékenység irányába tolják (INR 2-3 általában). Azért tapasztalhatják a véralvadásgátló terápiában részesülők azt, hogy a menstruációjuk, egy-egy sérülésük erősebb vérzéssel jár, mint amilyet korábban megszoktak (természetesen a túl erős vérzés komoly probléma, és a kezelés módosítására lehet ekkor szükség!).  A pontos hatásmechanizmusuk különböző antikoagulánsoknak és aggregációgátlóknak más és más, attól függően, mely típusba tartozik az adott szer (kumarin-származék, heparin, NOAC/DOAC, aspirin, clopidogrel)

Miért okozhat problémát a véralvadásgátló fogászati beavatkozások során?

A legtöbb esetben a kisebb fogászati beavatkozásokat nem befolyásolja a véralvadásgátló használata (pl. fogtömés, fogkő leszedés esetén). Probléma merülhet fel azonban, ha egy komolyabb, invazív eljárás szükséges (például foghúzás vagy íny/szájsebészeti műtét), mivel ekkor a vér nem úgy alvad, mint normál esetekben, így erősebb vérzéssel kell ilyenkor számolni, ráadásul nehéz is lehet megállítani a vérzést az ilyen beavatkozások során.

fogászat, Trombózis és Hematológiai Központ

Mi a helyzet a bölcsességfog kihúzással?

A bölcsességfogak sokaknál okoznak gondokat, így gyakori, amikor a fogorvos az eltávolításuk (akár csak az egyik, akár az összes) mellett dönt (legtöbbször az előnytelen elhelyezkedés és az áttöréskor az elakadás miatt). A bölcsességfog kihúzása során sokszor van szükség az íny bemetszésére, felnyitására- ez pedig vérzéssel jár.

Mit tegyen, ha véralvadásgátlót szed?

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, úgy fontos, hogy arról tájékoztassa fogorvosát/szájsebészét. Emellett konzultáljon a belgyógyász/hematológus kezelőorvosával is, hogy mit tegyen annak érdekében, hogy ne veszítsen sok vért, ám ne is okozzon problémát a túlzott véralvadás.

Amennyiben NOAC/DOAC-ot, kumarin-származékokat szed, fontos, hogy a véralvadást ellenőrző orvos tudja, hogy szeretne a fogász/szájsebész csinálni, kb. mekkora lesz a beavatkozás. Az alvadásgátló gyógyszereket a felezési idejüktől függő számú nap alatt el kell hagyni és helyettük a bölcsességfog húzásánál a húzás napján profilaktikus (megelőző) LMWH-t kell adni a betegnek (Ha warfarint szed, akkor már 10 nappal a műtét előtt elkell hagyni és Clexane-t kell adni. A többinél elég 1-2 nap elhagyás és Clexane adás profilaktikus dózis testsúly kg-ra adva. A húzás után még 1-2 napig kapjon a beteg Clexane-t utána térjen vissza a szokásos alvadásgátlójára.)

 

“Magunk a Magyar Fogászati Társaság felkérésére 3 évvel ezelőtt összefoglaltuk két cikkben a teendőket antikoagulált betegek esetében, hogy mit kell tenni. Kérem az orvos kollégákat, hogy keressék a cikkeket és az abban foglaltaknak megfeleleően járjanak el!”- mondja a professzor.

 

A bölcsességfog kihúzása általában erősebb vérzéssel jár, így mindképp érdemes konzultálni, hiszen ekkor több mindent figyelembe kell venni, hiszen nem mindegy, milyen véralvadásgátlót használ, milyen célból, mennyire veszélyeztetik vérrögök, és hogy pontosan milyen módszerrel fogják eltávolítani a bölcsesség fogát. Ezeket alaposan mérlegelve lehet dönteni arról, hogy fel kell-e függeszteni az orális készítmény alkalmazását (és ha igen, akkor mikor, mennyi időre), vagy továbbra is folytatni kell, ám másik szerrel (LMWH). Fontos, hogy foghúzás előtt ellenőriztesse az INR szintjét, hiszen, ha túl magas, úgy vagy más dózisra kell áttérni, vagy pedig LMWH injekcióra. Az is előfordulhat, hogy a biztonság kedvéért kórházba kell utalni a beteget, főleg akkor, ha olyan egyéb betegségek is jelen vannak, melyek szintén befolyásolják a véralvadást (pl. májbetegség, vesebetegség)”- mondja Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

 

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

Téma szakértői

Dr. Szélessy Zsuzsanna Dr. Szélessy Zsuzsanna

Dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász
Dr. Ercsei Ibolya

Dr. Ercsei Ibolya

belgyógyász, hematológus
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A kérdésem az lenne, hogy az időszakosan jelentkező pitvarfibrilláció miatt szedett Lixianat a 73 éves édesanyámnál abba kell-e hagyni az influenza elleni védőoltás előtt (ha ezt más nem indokolná), és ha igen, akkor mennyivel előtte kell abbahagyni, hogyan, illetve mikor és hogyan kell visszaállítani?

Segítségüket köszönöm

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Tisztelt Csépány Éva!

Nem kell abbahagyni a Lixianát, beadhatja a háziorvos a védőoltást.

Üdvözlettel,
Prof. Blaskó György.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és közvetlen

Professzor úr rendkívül alapos, és ugyanakkor nagyon közvetlen ember, akinél nem érzi a páciens azt, hogy alárendelt szerepre van kárhoztatva. 

További vélemények

Hírek

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

A vashiányos vérszegénység gyakori állapotnak számít. A kezelést a páciensek annál jobban tartják be, minél súlyosabb panaszokat okoz. Ha gyakori fejfájással, krónikus fáradtsággal, ingerlékenységgel küzd valaki, akkor nagyobb eséllyel fordít jelentősebb figyelmet az előírt terápiára. Ha azonban valaki enyhébb tüneteket tapasztal, akkor sűrűbben előfordul, hogy az illető nem figyel oda az étkezésére vagy nem veszi be a gyógyszereket. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányultságú belgyógyászát arról kérdeztük, vajon mennyire veszélyes a kezeletlen vagy a rosszul kezelt vérszegénység.

További részletek
Mikor van szükség hematológusra?

Mikor van szükség hematológusra?

A hematológiai a belgyógyászat egy speciális ága, mely a vérrel, a nyirokrendszerrel és a vérképzéssel foglalkozik. Sokaknak kissé megfoghatatlannak tűnik a terület, így dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát megkérdeztük arról, milyen problémákkal, tünetekkel célszerű hematológust felkeresni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!