Ezért fontos a megfelelő dózis, véralvadásgátló szedése esetén

A véralvadásgátló terápia - akár terápiás, akár prevenciós célzatú- igen fontos mozzanat az életveszélyes vérrögök kialakulásának megfékezése, kivédése és megakadályozása. Sajnos olykor előfordul, hogy óvatosságból túl alacsony a dózis, ami miatt nem nyújt megfelelő védelmet. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

A dózis mindig személyre szabott 

A véralvadásgátló dózisának meghatározása nagy szakértelmet kíván, hiszen több minden befolyásolja, kinek milyen adagot javasolt szedni. Befolyásolja többek között az illető testsúlya, INR értéke, vesefunkciói, egyéb gyógyszerei, táplálkozása stb. Előfordulhat, hogy az alkalmazás közben - akár évekkel később- változtatni kell a dózison, természetesen orvosi javallatra. Az alkalmazott gyógyszerelésnek elsősorban hatékonynak és biztonságosnak kell lennie. Az aluldozírozás, azon túlmenően, hogy életveszélyes is lehet, becsapja a beteget és az orvos meg saját magát. Régi mondás, (mivel azért placebo adására is sor kerülhet), hogy ha beteg azt hiszi, hogy kezelve van és az orvos is azt hiszi, hogy kezel, de a valóságban semmi sem történik: na, az az igazi életveszély!- mondja a professzor. 

Kumarin-származékok és INR 

véralvadásgátló dózisA kumarin-származékoknál nagyon fontos a rendszeres INR ellenőrzés, hiszen úgy lehet megállapítani, hatásos-e az adott készítmény. Ekkor a kívánt érték az esetek többségében 2-3 közti. Amennyiben ennél nagyobb, úgy megnő a vérzés esélye, míg, ha kisebb, akkor hatástalan a szer és továbbra is fennáll a trombózis rizikója. Erre a NOAC (új típusú véralvadásgátlók) esetén nincs szükség, ám ott is fontos az orvos által meghatározott adag betartása a vesefunkciók épsége miatt, valamint tájékoztatni kell őt (bármilyen készítményt is alkalmaz) az esetleges mellékhatásokról. 

A vérzés veszélyes, ám a vérrögök is! 

Sajnos vannak, akik túl kicsi dózist alkalmaznak, mivel tartanak a vérzés esélyétől. Viszont ezzel megkockáztatják azt, hogy trombózis lépjen fel. Ez csaknem ugyanolyan veszélyes, mintha az illető teljesen abbahagyná a tablettaszedést.  

“80 évvel ezelőtt a műtétek utáni tüdőembóliát még a legnagyobb sebészek is istencsapásnak tartották: ma az orvosnak tudnia kell, hogy éppúgy felelős a trombózisos szövődményekért, mind a vérzéses komplikációkért. Ezért nem szabad elengedni a betegek kezét! Éppen ezért kell követni minden esetben az orvos utasításait, önhatalmúan nem szabad változtatni az adagoláson”- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

Mik okozhatják a véralvadásgátló csökkent hatását? 

  • Túl alacsony dózis (2 alatti INR) 

  • Kumarin-szárazékoknál étel/gyógyszerkölcsönhatás 

  • Időközbeni gyulladásos vagy immunbetegség 

  • Jelentősebb változás a testsúlyban 

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! 77 éves vagyok Egy éve tüdő embóliám volt azóta napi 5 mg Walfarint szedek Meddig szükséges még szednem. Reumatoid artritis miatt heti 10 mg metrotrexant és diabétesz miatt eucreast szedek. Üdvözlettel és köszönöm szépen a válaszát.
Tisztelt Czuczi Károly!
Sajnos erre a kérdésre csak a leleteivel konzultáció keretén belül kivizsgálással egybekötve tudnánk pontos választ adni.
Fontos kérdések van- e egyáltalán hajlama a trombózisra, felszívódott-e egy év alatt a az előző trombus.
Keresse fel szakorvosát.
Üdvözlettel,
Prof. Blaskó György
Czuczi Károly

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és közvetlen

Professzor úr rendkívül alapos, és ugyanakkor nagyon közvetlen ember, akinél nem érzi a páciens azt, hogy alárendelt szerepre van kárhoztatva. 
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2021.06.24 Utolsó módosítás: 2021.07.20