A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Ezért fontos a megfelelő dózis, véralvadásgátló szedése esetén

Ezért fontos a megfelelő dózis, véralvadásgátló szedése esetén

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2021.06.24 Módosítva: 2021.07.20

A véralvadásgátló terápia - akár terápiás, akár prevenciós célzatú- igen fontos mozzanat az életveszélyes vérrögök kialakulásának megfékezése, kivédése és megakadályozása. Sajnos olykor előfordul, hogy óvatosságból túl alacsony a dózis, ami miatt nem nyújt megfelelő védelmet. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

A dózis mindig személyre szabott 

A véralvadásgátló dózisának meghatározása nagy szakértelmet kíván, hiszen több minden befolyásolja, kinek milyen adagot javasolt szedni. Befolyásolja többek között az illető testsúlya, INR értéke, vesefunkciói, egyéb gyógyszerei, táplálkozása stb. Előfordulhat, hogy az alkalmazás közben - akár évekkel később- változtatni kell a dózison, természetesen orvosi javallatra. Az alkalmazott gyógyszerelésnek elsősorban hatékonynak és biztonságosnak kell lennie. Az aluldozírozás, azon túlmenően, hogy életveszélyes is lehet, becsapja a beteget és az orvos meg saját magát. Régi mondás, (mivel azért placebo adására is sor kerülhet), hogy ha beteg azt hiszi, hogy kezelve van és az orvos is azt hiszi, hogy kezel, de a valóságban semmi sem történik: na, az az igazi életveszély!- mondja a professzor. 

Kumarin-származékok és INR 

véralvadásgátló dózisA kumarin-származékoknál nagyon fontos a rendszeres INR ellenőrzés, hiszen úgy lehet megállapítani, hatásos-e az adott készítmény. Ekkor a kívánt érték az esetek többségében 2-3 közti. Amennyiben ennél nagyobb, úgy megnő a vérzés esélye, míg, ha kisebb, akkor hatástalan a szer és továbbra is fennáll a trombózis rizikója. Erre a NOAC (új típusú véralvadásgátlók) esetén nincs szükség, ám ott is fontos az orvos által meghatározott adag betartása a vesefunkciók épsége miatt, valamint tájékoztatni kell őt (bármilyen készítményt is alkalmaz) az esetleges mellékhatásokról. 

A vérzés veszélyes, ám a vérrögök is! 

Sajnos vannak, akik túl kicsi dózist alkalmaznak, mivel tartanak a vérzés esélyétől. Viszont ezzel megkockáztatják azt, hogy trombózis lépjen fel. Ez csaknem ugyanolyan veszélyes, mintha az illető teljesen abbahagyná a tablettaszedést.  

“80 évvel ezelőtt a műtétek utáni tüdőembóliát még a legnagyobb sebészek is istencsapásnak tartották: ma az orvosnak tudnia kell, hogy éppúgy felelős a trombózisos szövődményekért, mind a vérzéses komplikációkért. Ezért nem szabad elengedni a betegek kezét! Éppen ezért kell követni minden esetben az orvos utasításait, önhatalmúan nem szabad változtatni az adagoláson”- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

Mik okozhatják a véralvadásgátló csökkent hatását? 

  • Túl alacsony dózis (2 alatti INR) 

  • Kumarin-szárazékoknál étel/gyógyszerkölcsönhatás 

  • Időközbeni gyulladásos vagy immunbetegség 

  • Jelentősebb változás a testsúlyban 

Téma szakértői

Dr. Kósa Éva Dr. Kósa Éva

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus
Dr. Szélessy Zsuzsanna Dr. Szélessy Zsuzsanna

Dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Blaskó György Professzor Úr!

Másfél éve mélyvénás trombózisom volt.
Azóta az Ön javaslatára 2*5 mg Eliquis-t szedek.
Néhány nap múlva vállműtétem lesz és ezzel kapcsolatban labor vizsgálatot kellett csináltatnom.
Az INR érték 0,97. Ha jól emlékszem Ön azt mondta, hogy a gyógyszer szedése mellett 2-3 között kell az értéknek lennie. Van ezzel valami teendő?
Előre is köszönöm a válaszát.
üdvözlettel
Imre

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Tisztelt Lévai Imre!

Az Eliquis apixaban hatóanyagú nem lehet INR- el monitorozni.
Kumarin származékoknál kell az INR értéknek 2-3 között lennie.
Hematológus szakorvosát kérem keresse fel műtét előtt vagy hívja a Központot és szívesen segítenek.
Üdvözlettel,
Prof. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

maximálisan elégedett vagyok

Maximálisan elégedett voltam mindennel. Fogadtatás, asszisztensek kedvessége,a Professzor Úr szakmai felkészültségével,beteghez való hozzáállása,vizsgálattal,tisztaság,időpont tartása....mindennel . Köszönöm.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

Kezeletlen vashiányos vérszegénység- mi baj lehet belőle?

A vashiányos vérszegénység gyakori állapotnak számít. A kezelést a páciensek annál jobban tartják be, minél súlyosabb panaszokat okoz. Ha gyakori fejfájással, krónikus fáradtsággal, ingerlékenységgel küzd valaki, akkor nagyobb eséllyel fordít jelentősebb figyelmet az előírt terápiára. Ha azonban valaki enyhébb tüneteket tapasztal, akkor sűrűbben előfordul, hogy az illető nem figyel oda az étkezésére vagy nem veszi be a gyógyszereket. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia irányultságú belgyógyászát arról kérdeztük, vajon mennyire veszélyes a kezeletlen vagy a rosszul kezelt vérszegénység.

További részletek
Mikor van szükség hematológusra?

Mikor van szükség hematológusra?

A hematológiai a belgyógyászat egy speciális ága, mely a vérrel, a nyirokrendszerrel és a vérképzéssel foglalkozik. Sokaknak kissé megfoghatatlannak tűnik a terület, így dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát megkérdeztük arról, milyen problémákkal, tünetekkel célszerű hematológust felkeresni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!