A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2021.09.02 Módosítva: 2021.09.02

A Covid-19-et okozó vírussal való fertőzés után az életveszélyes vérrögök kialakulásának esélye messze meghaladja az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák okozta esetleges mellékhatásokat a legnagyobb ilyen jellegű tanulmány szerint. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

Az elemzés több mint 29 millió angliai ember adatait használta fel, hogy összehasonlítsa a két vakcina provokálta trombózisos esetek számát a Covid fertőzés okozta vérrögösödéssel szemben.  

A tanulmány vezető szerzője, prof. Julia Hippisley-Cox, az Oxfordi Egyetem munkatársa elmondta, az embereknek tisztában kell lenniük ezekkel a megnövekedett kockázatokkal a Covid oltás után, és azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha tüneteket észlelnek (lábfájdalom, nehézlégzés, véres köpet, piros tűszerű foltok a bőrön). Ám tudni kell azt is, hogy a kockázatok lényegesen nagyobbak és hosszabb ideig tartanak, ha valaki megfertőződik a vírussal, így az oltás messze biztonságosabb, mint a vírusfertőzés.  

A megállapítások 2020. december 1. és 2021. április 24. között gyűjtött elektronikus egészségügyi nyilvántartásokból származó adatokon alapulnak. A trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszámmal jellemezt állapot) és a vérrögök mellett a kutatók bizonyos egyéb kockázatokat is megvizsgáltak, beleértve a CVST-t (agyi vérrögök) és az ischaemiás stroke-ot is. 

covid és oltás utáni trombózis rizikóÖsszességében az találták, hogy az AstraZeneca vakcina első adagja után megnő a trombocitopénia, vénás és artériás vérrögök kialakulásának esélye. (Ezt ma már vaccina-indukált immunthrombotikus thrombocytpeniának hívjuk hivatalosan). A Pfizer/BioNTech vakcina első adagja után pedig az artériás trombózis és az ischaemiás stroke esélye.  

Statisztikák szerint minden 10 millió Pfizer-t kapott emberre 143 ischaemiás stroke jut. Ez a Covid fertőzés után ez 1699. Az Astrazeneca után 10 millió beoltottnál 107 trombocitopénia és 66 vénás vérrögös esetet számoltak. Fertőzés után esetében ezek a számok 934-re és 12.614-re ugrottak.. 

Prof. Carol Coupland, az Oxfordi Egyetem vezető kutatója azt mondta, hogy a stroke kockázata a Pfizer első oltása után 15-21 nappal magasabb. Az AstraZeneca 1. vakcináját követő trombocitopénia esetében ez a kockázat 8- 14 napig volt magasabb. A fertőzéssel kapcsolatos szövődmények esélye általában a fertőzést követő 28 nappal csökkentek. 

Bármilyen oltási szövődmény esetén azonnal az orvoshoz kell fordulni, mert a beteg ezeket a tüneteket nem ítélheti meg, ugyanakkor az orvos azonnali ellátásra be tudja kórházba utalni (természetesen nem covid-osztályra). 

“Pár hónapja nagy vihart kavart az, hogy bizonyos Covid elleni oltások thromboemboliás eseményeket okozhatnak. Emiatt több ember bizalma is megrendült a vakcinákkal kapcsolatban. Való igaz, nagyon ritka mellékhatásként megjelenhet vénás és artériás trombózis is bizonyos oltások következtében, ám ahogy a világ vezető kutatói is állítják, egy Covid fertőzés következtében jóval nagyobb az ilyen -és más jellegű, akár életveszélyes- szövődmények kialakulásának esélye. Ezt sajnos sokan figyelmen kívül hagyják. Pedig van több más olyan készítmény is forgalomban, melyek szintén megnövelik a vérrögképződés kockázatát - pl.a fogamzásgátlók, melyek lényegesen nagyobb veszélyt rejtenek mint a coronavirus elleni vakcinák- mégis számtalan nő alkalmazza őket, méghozzá előzetes trombofília kivizsgálás nélkül”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy sokkal nagyobb a Covid okozta halálos trombózisos esetek esélye (pláne az oltatlanoknál), mint az oltás következtében bekövetkező thromboembóliás esemény bekövetkezése. 

 

Téma szakértői

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász
Dr. Szélessy Zsuzsanna Dr. Szélessy Zsuzsanna

Dr. Szélessy Zsuzsanna

hematológus, belgyógyász
Dr. Kósa Éva Dr. Kósa Éva

Dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus

Orvos válaszol

Jó estét!
Az öcsémnek fájt a lába, amivel el is ment az orvoshoz ott kivizsgálva azt mondták neki ,hogy trombózisa van 2 db vérhígítót adtak neki majd haza küldték.Aznap hajnalban fájlalta a mellkhasát.Ilyen tünetek már nagyon veszélyesek és mit lehet tenni mit tegyen?

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Tiborné!
Forduljanak minél hamarabb szakorvoshoz kivizsgálásra, akút tünetek esetén sürgősségire.
Üdvözlettel,
Prof.Dr.Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő és alapos

Körültekintő és alapos eljárás.  Amivel elégedett voltam:

  • Pontosság
  • Segítség
  • Más szakterületű orvos ajánlása
További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

A fogamzásgátló tabletták és a vérrögök kapcsolatáról már többször is esett szó, ennek ellenére sokan mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül kezdenek neki a szedésüknek, pedig sok olyan esetet hallani, amikor a készítmény miatt mélyvénás trombózis, esetleg tüdőembólia lépett fel. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a trombózis rizikóbecslés fontosságára hívja fel a figyelmet.

További részletek
Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

A véralvadásgátlók alkalmazása lehet preventív és terápiás jellegű is, lehet, hogy csupán bizonyos ideig kell használni, de az is előfordulhat, hogy egy életen át tart a terápia. Előfordulhat, hogy mindvégig ugyanazt a szert alkalmazza a beteg, de meglehet, hogy időközben váltania szükséges másik készítményre. Hogy ez mikor indokolt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ váralvadási specialistáját kérdeztük.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat