Jóval nagyobb a vérrögképződés kockázata a Covid fertőzés után, mint az oltást követően

A Covid-19-et okozó vírussal való fertőzés után az életveszélyes vérrögök kialakulásának esélye messze meghaladja az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák okozta esetleges mellékhatásokat a legnagyobb ilyen jellegű tanulmány szerint. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájának véleménye a témában. 

Az elemzés több mint 29 millió angliai ember adatait használta fel, hogy összehasonlítsa a két vakcina provokálta trombózisos esetek számát a Covid fertőzés okozta vérrögösödéssel szemben.  

A tanulmány vezető szerzője, prof. Julia Hippisley-Cox, az Oxfordi Egyetem munkatársa elmondta, az embereknek tisztában kell lenniük ezekkel a megnövekedett kockázatokkal a Covid oltás után, és azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha tüneteket észlelnek (lábfájdalom, nehézlégzés, véres köpet, piros tűszerű foltok a bőrön). Ám tudni kell azt is, hogy a kockázatok lényegesen nagyobbak és hosszabb ideig tartanak, ha valaki megfertőződik a vírussal, így az oltás messze biztonságosabb, mint a vírusfertőzés.  

A megállapítások 2020. december 1. és 2021. április 24. között gyűjtött elektronikus egészségügyi nyilvántartásokból származó adatokon alapulnak. A trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszámmal jellemezt állapot) és a vérrögök mellett a kutatók bizonyos egyéb kockázatokat is megvizsgáltak, beleértve a CVST-t (agyi vérrögök) és az ischaemiás stroke-ot is. 

covid és oltás utáni trombózis rizikóÖsszességében az találták, hogy az AstraZeneca vakcina első adagja után megnő a trombocitopénia, vénás és artériás vérrögök kialakulásának esélye. (Ezt ma már vaccina-indukált immunthrombotikus thrombocytpeniának hívjuk hivatalosan). A Pfizer/BioNTech vakcina első adagja után pedig az artériás trombózis és az ischaemiás stroke esélye.  

Statisztikák szerint minden 10 millió Pfizer-t kapott emberre 143 ischaemiás stroke jut. Ez a Covid fertőzés után ez 1699. Az Astrazeneca után 10 millió beoltottnál 107 trombocitopénia és 66 vénás vérrögös esetet számoltak. Fertőzés után esetében ezek a számok 934-re és 12.614-re ugrottak.. 

Prof. Carol Coupland, az Oxfordi Egyetem vezető kutatója azt mondta, hogy a stroke kockázata a Pfizer első oltása után 15-21 nappal magasabb. Az AstraZeneca 1. vakcináját követő trombocitopénia esetében ez a kockázat 8- 14 napig volt magasabb. A fertőzéssel kapcsolatos szövődmények esélye általában a fertőzést követő 28 nappal csökkentek. 

Bármilyen oltási szövődmény esetén azonnal az orvoshoz kell fordulni, mert a beteg ezeket a tüneteket nem ítélheti meg, ugyanakkor az orvos azonnali ellátásra be tudja kórházba utalni (természetesen nem covid-osztályra). 

“Pár hónapja nagy vihart kavart az, hogy bizonyos Covid elleni oltások thromboemboliás eseményeket okozhatnak. Emiatt több ember bizalma is megrendült a vakcinákkal kapcsolatban. Való igaz, nagyon ritka mellékhatásként megjelenhet vénás és artériás trombózis is bizonyos oltások következtében, ám ahogy a világ vezető kutatói is állítják, egy Covid fertőzés következtében jóval nagyobb az ilyen -és más jellegű, akár életveszélyes- szövődmények kialakulásának esélye. Ezt sajnos sokan figyelmen kívül hagyják. Pedig van több más olyan készítmény is forgalomban, melyek szintén megnövelik a vérrögképződés kockázatát - pl.a fogamzásgátlók, melyek lényegesen nagyobb veszélyt rejtenek mint a coronavirus elleni vakcinák- mégis számtalan nő alkalmazza őket, méghozzá előzetes trombofília kivizsgálás nélkül”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy sokkal nagyobb a Covid okozta halálos trombózisos esetek esélye (pláne az oltatlanoknál), mint az oltás következtében bekövetkező thromboembóliás esemény bekövetkezése. 

 

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó estét! Az öcsémnek fájt a lába, amivel el is ment az orvoshoz ott kivizsgálva azt mondták neki ,hogy trombózisa van 2 db vérhígítót adtak neki majd haza küldték.Aznap hajnalban fájlalta a mellkhasát.Ilyen tünetek már nagyon veszélyesek és mit lehet tenni mit tegyen?
Kedves Tiborné!
Forduljanak minél hamarabb szakorvoshoz kivizsgálásra, akút tünetek esetén sürgősségire.
Üdvözlettel,
Prof.Dr.Blaskó György
kovács Tiborné

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos és közvetlen

Professzor úr rendkívül alapos, és ugyanakkor nagyon közvetlen ember, akinél nem érzi a páciens azt, hogy alárendelt szerepre van kárhoztatva. 
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2021.09.02 Utolsó módosítás: 2021.09.02