A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Trombofília és COVID-19 fertőzés: mire figyeljek?

Trombofília és COVID-19 fertőzés: mire figyeljek?

dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2020.04.15 Módosítva: 2020.04.27

A koronavírus fertőzés fokozott rizikót jelent fennálló krónikus betegség esetén. Vajon trombofília kapcsán is kell attól tartani, hogy a koronavírus fertőzés súlyosabb lefolyású lehet? Szedhetjük-e a megszokott véralvadásgátló gyógyszereket, milyen tünetek esetén forduljunk mindenképp orvoshoz? A kérdéseket dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa válaszolta meg.

Nagyobb eséllyel kapom el a fertőzést?

A familiáris trombofília genetikai örökség, nem befolyásolja az immunrendszer működését. Akinél tehát génmutáció miatt öröklött trombózis készség áll fenn, ugyanannyi esélye van a koronavírussal való megfertőződésre, mint akinek nincs trombofíliája.

 

A trombofília, a fokozott trombózis hajlam önmagában nem tesz fogékonyabbá arra, hogy elkapjuk-e a koronavírus fertőzést vagy sem. Ezt csak a megelőzésre vonatkozó szabályok betartásával tudjuk befolyásolni. A fizikai távolságtartással, a gyakori kézmosással és ha kerüljük az arc – különösen a szemek, az orr és a száj – megérintését. Ezekkel tudjuk a fertőzés kockázatát csökkenteni.

Súlyosabb betegségre számíthatok trombofíliásként?

Trombofíliásként mire fontos figyelni koronavírus idején.A koronavírus fertőzés az esetek 80%-ában enyhe tüneteket okoz, vagy tünetmentesen zajlik. 20% esetében azonban súlyosabb lefolyású lehet. Ennek a kockázata az idősebb, 70 év felettiek és a krónikus betegséggel élők körében magasabb. A krónikus betegségek közül a statisztikák szerint a kockázat a szív- és érrendszeri betegek körében a legmagasabb, de a rizikócsoportba tartoznak a cukorbetegséggel, krónikus légúti betegséggel, – például COPD, asztma – magasvérnyomással és daganatos betegséggel élők is.

 

Dr. Szélessy Zsuzsanna elmondta, hogy a trombofília és a koronavírus okozta megbetegedés súlyossága között nincs összefüggés. A fokozott trombóziskészség tehát önmagában nem növeli a rizikót, ám ha a betegnek volt már korábban trombózisa és emiatt kevesebbet mozog, az inaktív élet következtében az általános védekezőképessége csökkenhet. Ennek azonban nem a trombofília, hanem a mozgásszegény életmód az oka. A másik körülmény, amire fel kell hívni a betegek figyelmét, ha korábban trombózis miatt tüdőembóliát szenvedtek. A tüdőembólia nagyságától függően ugyanis a koronavírus következtében fellépő tüdőgyulladás előbb okoz nehézlégzést, ami fokozottabb lehet, mert a tüdő kapacitása gyengébb lehet.

Véralvadásgátlót szedek, súlyosabb megbetegedést okoz nálam a koronavírus fertőzés?

A láz, köhögés, fáradtság, mellkasi fájdalom, szaglásvesztés, torokfájás vagy légszomj jellemző tünetei a koronavírus fertőzésnek, emellett egyes betegeknél hasmenés is előfordulhat. A trombofíliás betegeknek fontos tudni, hogy ezek a tünetek hatással vannak az alapbetegségükre.

 

A napokig tartó magas láz, esetleges hasmenés, ágynyugalom, kevés folyadék fogyasztás miatt kiszáradhat a szervezet, ez mind fokozza trombózis készséget. A véralvadásgátló szedése tehát ily módon hasznos, a trombózis megelőzése szempontjából a vírusbetegség ideje alatt. Ha azonban a beteg a régi alvadásgátló gyógyszereket szedi („K” vitamin antagonistákat: Syncumar, Warfarin, Marfarin) és az étvágytalanság, gyengeség, láz miatt nem nagyon étkezik, tehát nem fogyaszt „K” vitamint és a szokásos adag gyógyszerét veszi be, az INR értéke nagyon megnyúlhat, így vérzékennyé válhat.

Milyen tünetek kapcsán javasolt feltétlenül hematológussal konzultálni?

Ha valakinél az említett tünetek – magas lázzal, hasmenéssel, ágynyugalommal és kevés folyadék fogyasztással – járó betegség lép fel, mindenképp konzultáljon a kezelőorvosával! Erre távkonzultáció segítségével van lehetőség, nem kell személyesen megjelenni az orvosi rendelőben.

 

Ne halogassa a szakemberrel történő egyeztetést, ha fogínyvérzést, orrvérzést, bőr alatti bevérzést, illetve bármilyen vérzést tapasztal! Ilyen esetben 1 napra hagyja ki az alvadásgátló bevételét, fogyasszon gyümölcslevet, gyümölcsöt! Beszéljen kezelőorvosával, aki panaszai alapján csökkentett dózisba javasolhatja a gyógyszer szedését, ameddig ismét tud majd normálisan étkezni. Amennyiben mód van az INR érték meghatározására, akkor azt feltétlenül el kell végeztetni!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

A férjemmel 5 hónapja próbálkoztunk babával. Kiderült egy kis vas és D vitamin hiány. Ezt kiküszöbölve rögtön jött is a baba. Az 5. héten picit véreztem, de az orvos szerint nem méh eredetű volt és a korának megfelelően látta a petezsákot. Majd 1 hét múlva visszarendelt uh vizsgálatra ahol kiderült hogy sajnos nincs fejlődő embrió a már látszódó szikhólyag mellett. Sajnos rá egy hétre sem volt és a szikhólyag is felszívódott. A 8. héten műtöttek meg de már akkor látszott hogy kezd leválni a méhfalról. Ez után több vizsgálatra is elmentem. Endokrin oka nem volt a vetélésnek. Csináltattam infertilitás, trombózis és trombofília panel vérvételt is. Ezekből az derült ki hogy nincs V Faktor Leiden-, II Faktor Prothrombin G20210A-, CBS 844ins68 mutációm, viszont az MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI-1 4G/5G polimorfizmus mind heterozigóta formában jelen vannak. Valamint az
anti-C1q 11,6U/ml ref. tart. 0-10
anti Thrombin III 120,5% ref. tart. 83-118
Fibrinogén 1,82 g/L ref. tart. 2,1-4
A többi érték mind a referencia tartományon belül volt.Az lenne a kérdésem, hogy ezek okozhatták e a vetélést? Mi a teendő ezeknél a mutációknál, illetve mi lesz a teendő egy következő terhességnél? Kell véralvadás gátlót alkalmaznom? Már az előző terhességem előtt és alatt is szedtem napi 600mcg ha minden igaz folát és nem folsav tartalmú táplálék kiegészítőt, most napi 800mcg amit szedek. Ez elég? Vagy heterozigóta formában nem kell erre annyira figyelni hogy folát vagy folsav tartalmú amit szedek?
Előre is köszönöm a segítséget!

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves Timár Regős Márta!

A közölt leletek nem magyarázzák a vetélést, a folsav bevitele is elegendő volt.( homocisztein szint is norm volt?) Szerintem nincs aggodalomra ok,főleg, ha nőgyógyászatilag is minden rendben van.
Az, hogy kell-e véralvadás gátlót kapnia még sok körülmény befolyásolja, Ön ilyet nem írt nekem.
Üdvözlettel : Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Az orvos szaktudása

Az orvos szaktudása, kommunikációja, magabiztossága meggyőző, ez tetszett a legjobban, ill. Ezért mentem önököz.

További vélemények

Hírek

B12 vitamin: ennyi mindent okozhat a hiánya

B12 vitamin: ennyi mindent okozhat a hiánya

A B12 vitamin is fontos szerepet tölt be a vörösvérsejtek képzésében, így ha vérszegénységre utaló tüneteink vannak, nem biztos, hogy kizárólag vaspótlással orvosolni tudjuk a problémát. Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán gondoljunk B12 vitaminhiányra.

További részletek
Vigyázat, ezek mélyvénás trombózis jelei!

Vigyázat, ezek mélyvénás trombózis jelei!

Ha már kialakult, a legfontosabb a mozdulatlanság. Fizikai aktivitás hatására a trombózist követő első napokban ugyanis a trombus leszakadhat és tüdőembóliát is okozhat. Prof. Blaskó György, a Trombózis és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, hogy honnan ismerhetjük fel, melyek a mélyvénás trombózis jelei és mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA