A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2021.08.23 Módosítva: 2021.08.23

Az agyi érkatasztrófák száma évről évre növekszik. Gyors beavatkozás nélkül halálhoz, tartós bénuláshoz is vezethet, így nagy gondot kell fordítani a prevencióra, az egészséges életmódra, valamint a kiváltó tényezők, betegségek megfelelő kezelésére. Amennyiben valakinél egyszer már kialakult, megnő az esélye annak, hogy a probléma ismételten fellép. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától megkérdeztük, vajon mit is takar egy agyi érkatasztrófa, és hogy melyek a legfontosabb teendők utána. 

Az agyi érkatasztrófák típusai 

Az agyi érkatasztrófák nagy részét az agyban található ér/erek elzáródása okozza (iszkémiás- ez az un. sztrók), valamint 15 százalékban az itt lévő erek megrepedése, ami miatt vérzés (agyvérzés, apoplexia) lép fel. Mindkettő nagy veszélye, hogy ilyenkor a keletkező oxigénhiány miatt az agy egy része elhal. Gyors és szakszerű segítség nélkül könnyen halállal végződhet, ha mégsem, akkor is nagy veszélye, hogy az érintettnél tartós problémák alakulnak ki (gyakori pl. a mozgáskorlátozottság, beszédzavar) 

Az iszkémiás érkatasztrófa (stroke) két ok miatt jöhet lére: egyrészt vérrög alakulhat ki az agyban lévő erek meszesedése miatt, másrészt a vérrög a véráramlás útján kerül az agyba (jellemzően szívbetegség -ún.septum defectus- miatt kialakult vérrög kerül oda). 

Az agyi érkatasztrófák kialakulásának rizikótényezői 

  • agyi érkatasztrófaSzívbetegség 

  • Érszűkület 

  • Korábbi TIA 

  • Magas vérnyomás 

  • Cukorbetegség 

  • Elhízás 

  • Dohányzás 

  

Agyi érkatasztrófa után 

Amennyiben valaki átesett már agyi érkatasztrófán, úgy komplex kezelésre és hosszabb rehabilitációra van szüksége. A felépüléshez fontos, hogy ha valaki tapasztalja a tüneteket (beszédzavar, bénulás, száj félrehúzódása, zavartság), azonnal hívjon mentőt, ugyanis 2 óra a terápiás ablakidő, melyen túl már csekély az esély a sikeres gyógyszeres beavatkozásra és a beteg nagyobb mértékű tartós agykárosodást szenved. A kórházban az azonnali trombusoldó, ún. litikus kezelés után már elkezdődik a rehabilitáció, a gyógytorna, ám otthon a betegnek is fontos teendői vannak, hogy megelőzhessen egy újabb agyi érkatasztrófát. Nagyon fontos a kiváltó ok(ok) kezelése/megszűntetése. Emellett nagy szerepe van a véralvadásgátló terápiának, hogy csökkenteni lehessen a vérrögök ismételt kialakulásának kockázatát. 

“Nem csak terápiás, hanem prevenciós célzattal is szükségszerű bizonyos esetekben a véralvadásgátló alkalmazása. Pitvarfibrilláció esetén például lényegesen megnő a thrombus képződés miatti agyi érkatasztrófa esélye, így megelőzés gyanánt fontos a véralvadásgátló/vérlemezke összecsapódást gátló kezelés. Nagyon fontos tudni, hogy a betegnek a szükséges mozdulatokat, hangos beszédet, hangos olvasást, tornát minél előbb el kell kezdenie, és szorgalmasan folytatnia, mert amit az első fél évben megtanul, azt fogja tudni! Később már a rehabilitáció sokkal sikertelenebb.  

Az alkalmazott gyógyszerek lehetnek kumarin származékok (ilyenkor fontos a rendszeres INR ellenőrzés és a gyógyszer/ételkölcsönhatásokra való odafigyelés), NOAC készítmények (új típusú véralvadásgátló), valamint trombocita aggregáció gátlók (pl. aszpirin, clopidrogel). Ugyanakkor az agyvérzés után nagyon fontos a vérzésforrás felderítése és elzárása, a hatékony vérzéscsillapítás, de 1-2 hétbe belekerül „amíg levonul az árvíz” de ezután a rehabilitáció, a mozgásterápia éppoly fontos, mint a stroke esetében. (Sajnos nagyobb arányban sikertelen). 

“A legfontosabb, hogy tünetek megjelenésekor egyik esetben se gondoljuk, hogy „majd elmúlik”, mert nem múlik el, és sok értékes perceket, esetleg órákat veszthet a beteg a terápiás időablak drága idejéből. Ez az ablakidő a tünetek jelentkezése és az első gyógyító injekció beadása között eltelt idő, ami 2 – 2,5 óra. Fontos belekalkulálni a mentőhívást, Duna-hidakat, piros lámpákat, mindent- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

Téma szakértői

Kelemen Edina

Kelemen Edina

asszisztens
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

dietetikus, táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Markotics Attila

Dr. Markotics Attila

traumatológus, rehabilitációs szakorvos

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Idén töltöm a 30. életévem.
Tavaly szeptember 17én autóbalesetet szenvedtem, mely során bal térdem külső része zúzódott. Javasolt terápia jegelés és polcolás volt, melyet be is tartottam, tekintettel arra hogy az említett területen halvány fekete véraláfutás keletkezett. A balesetet követő 6.héten a jobb combom belső részén kialakult egy flebitiszem, melyet csak 1 hét után vettek észre, mikor már nem tudtam járni.(korábbi orvosi válasz a panaszomra a kórházban: " vagy véna vagy szalag, de ne gondoljunk a legrosszabra, kezeljük szalagként és majd hátha elmúlik. Ha nem akkor SoS SBO"). 4 hetet voltam otthon a flebitiszemmel, fraxiparine 0,6-ot szúrtam. Ez év januárjában mélyvénás trombózisom alakult ki a bal térdhajlatom(vádli felső része) környékén. Az angiológus 6 hónap tartós vérhígitó kúrát írt elő. Warfarin(néha Marfarin) 5 mg. tablettát szedek január 17 óta, azonban az INR szintem minden hónapban(havonta járok ellenőrzésre) egyre alacsonyabb(január:2,6. Február:1,5. Március:1,7. Április:1,6.) annak ellenére, hogy minden hónapban emelve van az adagom. Jelenleg napi 7,5 mg az adagom.
Hivatásos rendőr vagyok lassan 10 éve és az a problémám, hogy a csapatorvosom nem hajlandó alkalmas minősítést adni, amíg le nem állok a gyógyszer szedésével. A balesetem előtt soha nem volt semmilyen véralvadási vagy szív és érrendszeri panaszom. Családomban soha nem volt trombózis.
A csapatorvos, (aki belgyógyász) szerint nincs összefüggés a baleset és a trombózis között mivel az egyik sérülés a másik pedig betegség.
Lehetséges, hogy életem végéig szednem kell majd a gyógyszert és ezzel elveszítem a munkám és mindent, amiért egész életemben tanultam és amit elértem?
A csapatorvosom szerint annyi a megoldás az alkalmas minősítésemre, hogy hagyjam abba a gyógyszer szedését.
Lehetséges lenne valamilyen alternatív módszer, vagy a gyógyszerem saját felelősségre történő megszakítása?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Ádám !
Nagyon rosszul áll a betegségéhez. !!!. Mivel volt mélyvénás trombózisa a Marfarinra/Warfarinra szüksége van addig, amíg meg nem gyógyul!. A kezelésének módja rossz: az INR-nek 2,5 - 3,5 között kell állandóan lenni !. A csapatorvosát nem is értem: egy ilyen betegség nem jelenthet állásvesztést, Ha meggyógyul a trombózis, újra dolgozhat. Mivel a részleteket nem ismerem, kérem tanácsadásra jelentkezzen be a Trombózis Központba, de minden iratát hozza magával.!
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Udvarias, figyelmes

Udvarias, kellemes légkör, maximális figyelem a páciensre. Páciens központú hozzáállás.

További vélemények

Hírek

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

Véralvadásgátló terápia- miket érdemes tudni róla?

A véralvadásgátlás a trombózis kezelésére és megelőzésére szolgáló terápia, ugyanis megakadályozza az életveszélyes vérrögök kialakulását és segíti feloldásukat. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, vajon kiknek ajánlott az alkalmazása, miket kell tudni ezen kezelésekről, mi mindenre célszerű figyelni a használatuk során.

További részletek
TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

TIA- ezért fontos utána a véralvadásgátlás

A TIA igen ijesztő állapot, és bár a tünetei elmúlnak, nagyon gyakran előrejelzi a stroke-ot, így fontos komolyan venni. Hogy pontosan mi is a TIA, és hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy elkerülhesse a komolyabb problémákat, arról prof. dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!