A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Teendők és vizsgálatok agyi érkatasztrófa után

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2021.08.23 Módosítva: 2021.08.23

Az agyi érkatasztrófák száma évről évre növekszik. Gyors beavatkozás nélkül halálhoz, tartós bénuláshoz is vezethet, így nagy gondot kell fordítani a prevencióra, az egészséges életmódra, valamint a kiváltó tényezők, betegségek megfelelő kezelésére. Amennyiben valakinél egyszer már kialakult, megnő az esélye annak, hogy a probléma ismételten fellép. Prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától megkérdeztük, vajon mit is takar egy agyi érkatasztrófa, és hogy melyek a legfontosabb teendők utána. 

Az agyi érkatasztrófák típusai 

Az agyi érkatasztrófák nagy részét az agyban található ér/erek elzáródása okozza (iszkémiás- ez az un. sztrók), valamint 15 százalékban az itt lévő erek megrepedése, ami miatt vérzés (agyvérzés, apoplexia) lép fel. Mindkettő nagy veszélye, hogy ilyenkor a keletkező oxigénhiány miatt az agy egy része elhal. Gyors és szakszerű segítség nélkül könnyen halállal végződhet, ha mégsem, akkor is nagy veszélye, hogy az érintettnél tartós problémák alakulnak ki (gyakori pl. a mozgáskorlátozottság, beszédzavar) 

Az iszkémiás érkatasztrófa (stroke) két ok miatt jöhet lére: egyrészt vérrög alakulhat ki az agyban lévő erek meszesedése miatt, másrészt a vérrög a véráramlás útján kerül az agyba (jellemzően szívbetegség -ún.septum defectus- miatt kialakult vérrög kerül oda). 

Az agyi érkatasztrófák kialakulásának rizikótényezői 

  • agyi érkatasztrófaSzívbetegség 

  • Érszűkület 

  • Korábbi TIA 

  • Magas vérnyomás 

  • Cukorbetegség 

  • Elhízás 

  • Dohányzás 

  

Agyi érkatasztrófa után 

Amennyiben valaki átesett már agyi érkatasztrófán, úgy komplex kezelésre és hosszabb rehabilitációra van szüksége. A felépüléshez fontos, hogy ha valaki tapasztalja a tüneteket (beszédzavar, bénulás, száj félrehúzódása, zavartság), azonnal hívjon mentőt, ugyanis 2 óra a terápiás ablakidő, melyen túl már csekély az esély a sikeres gyógyszeres beavatkozásra és a beteg nagyobb mértékű tartós agykárosodást szenved. A kórházban az azonnali trombusoldó, ún. litikus kezelés után már elkezdődik a rehabilitáció, a gyógytorna, ám otthon a betegnek is fontos teendői vannak, hogy megelőzhessen egy újabb agyi érkatasztrófát. Nagyon fontos a kiváltó ok(ok) kezelése/megszűntetése. Emellett nagy szerepe van a véralvadásgátló terápiának, hogy csökkenteni lehessen a vérrögök ismételt kialakulásának kockázatát. 

“Nem csak terápiás, hanem prevenciós célzattal is szükségszerű bizonyos esetekben a véralvadásgátló alkalmazása. Pitvarfibrilláció esetén például lényegesen megnő a thrombus képződés miatti agyi érkatasztrófa esélye, így megelőzés gyanánt fontos a véralvadásgátló/vérlemezke összecsapódást gátló kezelés. Nagyon fontos tudni, hogy a betegnek a szükséges mozdulatokat, hangos beszédet, hangos olvasást, tornát minél előbb el kell kezdenie, és szorgalmasan folytatnia, mert amit az első fél évben megtanul, azt fogja tudni! Később már a rehabilitáció sokkal sikertelenebb.  

Az alkalmazott gyógyszerek lehetnek kumarin származékok (ilyenkor fontos a rendszeres INR ellenőrzés és a gyógyszer/ételkölcsönhatásokra való odafigyelés), NOAC készítmények (új típusú véralvadásgátló), valamint trombocita aggregáció gátlók (pl. aszpirin, clopidrogel). Ugyanakkor az agyvérzés után nagyon fontos a vérzésforrás felderítése és elzárása, a hatékony vérzéscsillapítás, de 1-2 hétbe belekerül „amíg levonul az árvíz” de ezután a rehabilitáció, a mozgásterápia éppoly fontos, mint a stroke esetében. (Sajnos nagyobb arányban sikertelen). 

“A legfontosabb, hogy tünetek megjelenésekor egyik esetben se gondoljuk, hogy „majd elmúlik”, mert nem múlik el, és sok értékes perceket, esetleg órákat veszthet a beteg a terápiás időablak drága idejéből. Ez az ablakidő a tünetek jelentkezése és az első gyógyító injekció beadása között eltelt idő, ami 2 – 2,5 óra. Fontos belekalkulálni a mentőhívást, Duna-hidakat, piros lámpákat, mindent- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

Téma szakértői

dr. Kapocsi Judit PhD dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás és érkockázat specialista
Plósz Dzsenifer

Plósz Dzsenifer

vezető asszisztens
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

dietetikus, táplálkozástudományi szakember Msc

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Úr!
2013-ban és 2017-ben volt vetélésem 6 és 8 hetesen. 2015-ben született egy kisfiúnk.

Az alábbi eredményeim vannak:

Leiden mutáció normál
Mthfr c677t homozigóta
Mthfr a 1298c normál
Prothrombin g20210a normál
APTI 32,29. ref 25,90 - 36,60
APC-Resistentia 4,7. ref 1,8- 7,0
Anti-thrombin III 102,23 % ref 83,00 - 118,00
Protein C aktivitás 96,46 % ref 70,00 - 140,00
Protein S aktivitás 76,20 % ref 58,00 - 128,00
Faktor XIII 65,94 % ref 70,00- 140,00

Ezek az eredmények okozhatták-e a vetélést? Milyen kezelés szükséges terhesség esetén? Vérhígító használata indokolt-e? Folsav vagy inkább folat szedése javasolt?

Köszönöm válaszát!

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Zsuzsa !
Vérhigító nem szükséges, a folát szedését egy életen keresztül folytatnia kell. Elvben az alacsonyabb XIII faktornak lehetett szerepe a vetélésekben. A következő terhességét mindenképpen LMWH védelemben kell kiviselnie. Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elvárásaim feletti

Az intézmény és a doktor úr is az elvárásaim felett teljesített. Sajnos országszerte jellemző, hogy még ha magánrendelést is vesz igénybe az ember, nem foglalkoznak vele többet, alaposabban vagy kedvesebben, mint OEP-támogatta szakrendeléseken. Itt viszont valóban úgy éreztem, hogy amiért jöttem megkaptam. Más tapasztalataimmal ellentétben a doktor úrnál nem 5-8 percet töltöttem, hanem csaknem fél órát. Úgy éreztem valóban segíteni szeretne és készséggel válaszol bármilyen kérdésemre, ténylegesen foglalkozik velem. A recepció munkatársai az intézményben töltött idő alatt végig készségesek, kedvesek, közvetlenek és segítőkészek voltak.

További vélemények

Hírek

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

Fogamzásgátlót szedne? Ezt a vizsgálatot ne hagyja ki!

A fogamzásgátló tabletták és a vérrögök kapcsolatáról már többször is esett szó, ennek ellenére sokan mindenféle előzetes vizsgálatok nélkül kezdenek neki a szedésüknek, pedig sok olyan esetet hallani, amikor a készítmény miatt mélyvénás trombózis, esetleg tüdőembólia lépett fel. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a trombózis rizikóbecslés fontosságára hívja fel a figyelmet.

További részletek
Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

Mikor szükséges váralvadásgátlót váltani?

A véralvadásgátlók alkalmazása lehet preventív és terápiás jellegű is, lehet, hogy csupán bizonyos ideig kell használni, de az is előfordulhat, hogy egy életen át tart a terápia. Előfordulhat, hogy mindvégig ugyanazt a szert alkalmazza a beteg, de meglehet, hogy időközben váltania szükséges másik készítményre. Hogy ez mikor indokolt, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ váralvadási specialistáját kérdeztük.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat