Trombózis repülőút után- hogyan tovább?

Nemrégiben olvasni lehetett arról, hogy a Punnany Massif nevű zenekar egyik frontembere mélyvénás trombózist, majd tüdőembóliát kapott egy hosszú repülőút után. Ez sajnos nem számít ritkaságnak, ezért megkérdeztük Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját, hogy miként lehet elkerülni a vérrögök kialakulását ilyenkor, illetve mire kell figyelni azután, ha mégis fellép a trombózis.  

Miért okozhat a repülőút trombózist? 

A repülés és a trombózis kapcsolatára már az ‘50-es években felfigyeltek, és mára már bizonyossá vált, hogy valóban szoros összefüggés van a kettő között. Érdemes tudni, hogy minden hosszú út - legyen szó repülőről, buszról, autóról, vonatról- megnöveli a vérrögképződés esélyét a tartós ülés, immobilizáció miatt, ám a repülőgépeken több olyan tényező is van még pluszban, melyek fokozzák a rizikót. De hogy miért is léphet fel ekkor trombózis? 

Az első és legfontosabb tényező az a tartós mozdulatlanság, mivel ekkor fokozódik a vér pangása az erekben. Ráadásul a repülőn az ülések szűkek, nincs hely a lábaknak, nem lehet kinyújtani őket, így a térd vénái megtörnek, ezért a vér visszaáramlása lassul a lábszárakban. Éppen ezért javasolják, hogy időközönként (kb. óránként) álljunk fel és mozgassuk át magunkat. Ezt sajnos igen sokan kihagyják, pedig minél hosszabb egy út, erre annál nagyobb szükség van.  

A vér “besűrűsödését” okozza az is, hogy a kabinban a páratartalom igen alacsony, ráadásul az utazás során a legtöbben kevesebbet isznak, ha mégis, akkor az sokszor vízhajtó hatású (pl. kávé, tea, alkohol). Mindehhez ráadásul alacsonyabb nyomás is társul, mely szintén elősegíti a vérrögök keletkezését. 

Kik vannak jobban kitéve a trombózis veszélyének repülés során? 

 • Trombofíliások 

 • Előfordult már trombózis/tüdőembólia náluk 

 • Elhízottak 

 • Dohányzók 

 • Idősebbek 

 • Szívbetegek 

 • Cukorbetegek 

 • Várandósok 

 • Akiknek súlyosabb visszértágulataik vannak 

Hogy lehet elkerülni repülőút során a trombózist? 

trombózis és repülésAmennyiben valakinek alapból nincs hajlama a trombózisra, akkor elegendő a következőket betartani: fontos, hogy legalább óránként álljon fel és mozogjon picit az utastérben, és ha tudja üléskor is mozgassa lábszárát, körözzön lábfejével! Figyeljen oda a kellő mennyiségű folyadékpótlásra, igyon vizet, gyümölcslevet! Amennyiben magasabb a rizikója a trombózisra, úgy viseljen az út során kompressziós harisnyát, mely összenyomja az ereket és fokozza a keringést a mélyen fekvő vénákban. Előfordulhat, hogy a rizikó akkora, hogy LMWH injekcióra van szükség- ez leggyakrabban akkor indokolt, ha az illető trombofliás, illetve volt már nála thromboembóliás esemény korábban. (természetesen szakorvosi kompetencia annak eldöntése, kell-e LMWH injekció megelőző jelleggel vagy sem). Természetesen azok, akik elve szednek váralvadásgátlót, azok ugyanúgy folytassák! 

“Az indulás előtt 1-2 órával bőr alá (sc) adott kis molekulatömegű heparin (LMWH) megelőzheti a trombózist, de gondoskodni kell arról, hogy a visszaút alatt is legyen tromboprofilaxis”- mondja a professzor. 

Ha mégis bekövetkezik a trombózis 

Ha valakinél a repülőút után mégis kialakul a trombózis, az mindenképp kórházi kezelést igényel, hiszen első az életveszély elhárítása. Utána nagyon fontos a trombózis okának felkutatása- könnyen lehet, hogy semmi mögöttes okot nem találni (ez igen gyakori), ám lehetséges, hogy trombofíliára valamilyen immunológiai betegségre, esetleg daganatra derül fény- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

Mi mindenre figyeljen oda trombózis után? 

 • Orvosa utasításai szerint alkalmazza a véralvadásgátló terápiát  

 • Kumarin-származékok esetén rendszeres INR ellenőrzésen vegyen részt (INR-nek általában 2-3 köztinek kell lennie) 

 • Viseljen kompressziós harisnyát (egyedi, hogy meddig érdemes) 

 • Ha van, szabaduljon meg a súlyfeleslegtől 

 • Szokjon le a dohányzásról 

 • Ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására 

 • Mozogjon rendszeresen (de kerülje a balesetveszélyes és a küzdősportokat) 

 • Kerülje a szaunát, gőzfürdőt és a 36 oC-nál melegebb termálvizeket 

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Professzor Úr! Feleségem(65 éves) kétoldali, nagy kiterjedésű tüdőembólián esett át.Tünetei a nehéz légzés, és a magas pulzusszám voltak. Utólag megállapították a bal térdhajlatból kiinduló mélyvénás trombózist, aminek fájdalommal járó előjele nem volt. A kórházból kijőve, jelenleg a különböző vizsgálatokra vannak előjegyzései. Eliquis 5 mg + Controloc 20 mg gyógyszerket kell szednie a már korábban szedett Vidotin Kombi 4 mg/1,25 mg mellé. Csalánkiütést kapott.A Controlocot lecserélték Emozul 40 mg-re. Bőrgyógyásznál is volt, aki allergia ellenes gyógyszert és krémeket írt. A kiütések, a viszketés enyhült, de nem szűnt meg. Kérdéseim: Tapasztalata szerint, gyakori a véralvadást gátló + savcsökkentő gyógyszereknél allergia jelentkezése? Mit javasol ilyen esetben? Más jellegű kérdés: Az ilyen súlyos betegségen átesett beteg mehet-e, illetve mikor mehet meleg vizes gyógyfürdőbe, imfra és finn szaunába, gőzfürdőbe?
Kedves István !
Igenis lehet valaki az Eliquisre is allergiás (ritka) ilyenkor váltani kell a gyógyszert és NEM SZABAD erőltetni. . Az infra szauna lehet, de a finn szaunával várjon egy fél évet és 36 fokosnál melegebb vízbe ne fürödjön. ,
Üdvözlettel :Dr. Blaskó György

István

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A feltett valamennyi kérdésemre megnyugtató választ kaptam

Nyugodt, barátságos légkör, szakmai hozzáállás. Kellemesen és barátságosan megbeszéltük a betegség lényegét, változtatás történt a gyógyszerelésben. A feltett valamennyi kérdésemre megnyugtató választ kaptam.
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.04.04 Utolsó módosítás: 2023.04.21