Trombózis repülőút után- hogyan tovább?

Nemrégiben olvasni lehetett arról, hogy a Punnany Massif nevű zenekar egyik frontembere mélyvénás trombózist, majd tüdőembóliát kapott egy hosszú repülőút után. Ez sajnos nem számít ritkaságnak, ezért megkérdeztük Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját, hogy miként lehet elkerülni a vérrögök kialakulását ilyenkor, illetve mire kell figyelni azután, ha mégis fellép a trombózis.  

Miért okozhat a repülőút trombózist? 

A repülés és a trombózis kapcsolatára már az ‘50-es években felfigyeltek, és mára már bizonyossá vált, hogy valóban szoros összefüggés van a kettő között. Érdemes tudni, hogy minden hosszú út - legyen szó repülőről, buszról, autóról, vonatról- megnöveli a vérrögképződés esélyét a tartós ülés, immobilizáció miatt, ám a repülőgépeken több olyan tényező is van még pluszban, melyek fokozzák a rizikót. De hogy miért is léphet fel ekkor trombózis? 

Az első és legfontosabb tényező az a tartós mozdulatlanság, mivel ekkor fokozódik a vér pangása az erekben. Ráadásul a repülőn az ülések szűkek, nincs hely a lábaknak, nem lehet kinyújtani őket, így a térd vénái megtörnek, ezért a vér visszaáramlása lassul a lábszárakban. Éppen ezért javasolják, hogy időközönként (kb. óránként) álljunk fel és mozgassuk át magunkat. Ezt sajnos igen sokan kihagyják, pedig minél hosszabb egy út, erre annál nagyobb szükség van.  

A vér “besűrűsödését” okozza az is, hogy a kabinban a páratartalom igen alacsony, ráadásul az utazás során a legtöbben kevesebbet isznak, ha mégis, akkor az sokszor vízhajtó hatású (pl. kávé, tea, alkohol). Mindehhez ráadásul alacsonyabb nyomás is társul, mely szintén elősegíti a vérrögök keletkezését. 

Kik vannak jobban kitéve a trombózis veszélyének repülés során? 

 • Trombofíliások 

 • Előfordult már trombózis/tüdőembólia náluk 

 • Elhízottak 

 • Dohányzók 

 • Idősebbek 

 • Szívbetegek 

 • Cukorbetegek 

 • Várandósok 

 • Akiknek súlyosabb visszértágulataik vannak 

Hogy lehet elkerülni repülőút során a trombózist? 

trombózis és repülésAmennyiben valakinek alapból nincs hajlama a trombózisra, akkor elegendő a következőket betartani: fontos, hogy legalább óránként álljon fel és mozogjon picit az utastérben, és ha tudja üléskor is mozgassa lábszárát, körözzön lábfejével! Figyeljen oda a kellő mennyiségű folyadékpótlásra, igyon vizet, gyümölcslevet! Amennyiben magasabb a rizikója a trombózisra, úgy viseljen az út során kompressziós harisnyát, mely összenyomja az ereket és fokozza a keringést a mélyen fekvő vénákban. Előfordulhat, hogy a rizikó akkora, hogy LMWH injekcióra van szükség- ez leggyakrabban akkor indokolt, ha az illető trombofliás, illetve volt már nála thromboembóliás esemény korábban. (természetesen szakorvosi kompetencia annak eldöntése, kell-e LMWH injekció megelőző jelleggel vagy sem). Természetesen azok, akik elve szednek váralvadásgátlót, azok ugyanúgy folytassák! 

“Az indulás előtt 1-2 órával bőr alá (sc) adott kis molekulatömegű heparin (LMWH) megelőzheti a trombózist, de gondoskodni kell arról, hogy a visszaút alatt is legyen tromboprofilaxis”- mondja a professzor. 

Ha mégis bekövetkezik a trombózis 

Ha valakinél a repülőút után mégis kialakul a trombózis, az mindenképp kórházi kezelést igényel, hiszen első az életveszély elhárítása. Utána nagyon fontos a trombózis okának felkutatása- könnyen lehet, hogy semmi mögöttes okot nem találni (ez igen gyakori), ám lehetséges, hogy trombofíliára valamilyen immunológiai betegségre, esetleg daganatra derül fény- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. 

Mi mindenre figyeljen oda trombózis után? 

 • Orvosa utasításai szerint alkalmazza a véralvadásgátló terápiát  

 • Kumarin-származékok esetén rendszeres INR ellenőrzésen vegyen részt (INR-nek általában 2-3 köztinek kell lennie) 

 • Viseljen kompressziós harisnyát (egyedi, hogy meddig érdemes) 

 • Ha van, szabaduljon meg a súlyfeleslegtől 

 • Szokjon le a dohányzásról 

 • Ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására 

 • Mozogjon rendszeresen (de kerülje a balesetveszélyes és a küzdősportokat) 

 • Kerülje a szaunát, gőzfürdőt és a 36 oC-nál melegebb termálvizeket 

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm,kérdésem az lenne nagyon fáj a térdem 4 hónapja kb ,volt egy zselés térd feltölésem és azóta egyre jobban fáj a térdem ,de csak egy ponton onnan sugárzik átt a cmbom belsje felé.és most vettem észre szabályosan meleg a combom ezen része. van okom aggódni ?válaszát kösönöm előre is.
Kedves Károly!

Érdemes elmenni szakorvoshoz panaszával, egy alapos kivizsgálás szükséges lehet.
Javasolnám ha tud kérjen időpontot vénás duplex ultrahangra, nem derült ki hogy melyik lábról van szó, esetleg mindkét térden történt-e beavatkozás.
Ez az információ elég kevés sajnos szakvélemény adására.


Üdvözlettel,
Torda Károly

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Udvarias, figyelmes

Udvarias, kellemes légkör, maximális figyelem a páciensre. Páciens központú hozzáállás.
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.04.04 Utolsó módosítás: 2023.04.21