Trombózisa volt? Vizsgáltassa ki gyermekét is!

A mélyvénás trombózis okai sokrétűek lehetnek, és gyakori, amikor genetikai hajlam miatt alakul ki. Amennyiben valaki trombofíliás, esetleg miatta már fel is lépett trombózis, fontos, ha van gyermeke, ő is vegyen részt trombofília szűrésen, nehogy akkor szembesüljön az állapottal, amikor már kialakultak vérrögök. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadás specialistája fontos tanácsát olvashatja.

Trombózisa volt? Teljeskörű trombofília szűrés indokolt

Mélyvénás trombózis után fontos a vérrögök keletkezésének okának tisztázása, hogy meg lehessen előzni - vagy legalább csökkenteni- egy újabb trombózis fellépését. Hátterében állhat többek között daganat, pitvarfibrilláció, bizonyos gyógyszerek, műtét, trauma, diabetes, lupus, hormontartalmú készítmények alkalmazása és  trombofília is (természetesen egyszerre több is jelen lehet) . Ez utóbbi genetikailag fokozott trombózishajlamot jelent, mely minden vizsgálható tényezőjére lehet hetero-,és homozigóta is, attól függően, hogy csak az egyik vagy mindkét szülőtől öröklődött a probléma. Valamilyen tromboflíiai viszonylag gyakran kimutatható a trombózis hátterében, ezért fontos, hogy trombózis után teljeskörű szűrésen vegyen részt az illető. Sajnos sokan ekkor csupán a leggyakoribb V FaktorLeiden és MTHFR mutáció irányába végeztetik el a vizsgálatot, pedig ezeken túl vannak még más trombofíliák is, így azokat is célszerű szűrni.

Fiatalkori trombózis esetén elsőrendű fontosságú a pontos családi anamnesis (kórelőzmény) felvétele!

Mikor indokolt trombofília szűrésen részt venni?

  • trombofília szűrés gyerekeknélTrombózis után
  • Fiatalkori trombózis
  • Szokatlan helyen kialakult trombózis
  • Versenysportolás megkezdése előtt
  • Fogamzásgátló szedése előtt
  • Családi halmozódás
  • Habituális vetélés, meddőség

 

Trombózisa volt? Gyermekénél is felléphet!

Mivel a trombofília, a trombózisra való hajlam öröklődhet, ezért ha valakinél bebizonyosodik valamilyen trombofília megléte, a gyermekénél is jelen lehet a mutáció. Ezért az orvosok felhívják a trombózison átesett szülők figyelmét, hogy gyermekük is vegyenek részt trombofília szűrésen! A gyermekeket 15 éves kor felett érdemes kivizsgálni: ha ismerjük a szülők genetikei eltéréseit, a gyermeküket célzottan csak azokra a tényező(k)re érdemes vizsgálni. A vizsgálat azért fontos, mert leánygyermek esetén annak trombózis rizikóját egy későbbi terhesség (ami természetes) tíz-szeresére fokozza!

trombofília vizsgálat“  Ezáltal olyan életmódot lehet kialakítani, mellyel csökkenthető egy esetleges trombózis/tüdőembólia kockázata, sőt, ha szükséges, akkor preventív jelleggel véralvadásgátló terápiában is részesülnie kell a páciensnek. A szűrés különösen fontos akkor is, ha a gyermek versenysportot szeretne űzni, vagy ha hormonális fogamzásgátlót szeretne. Ez előbbi esetben azért szükséges a vizsgálat, mert ha kiderül egy súlyos trombofília megléte, akkor nem űzhet versenysportot az érintett. És akkor jobb bele sem kezdeni, ez kevésbé nagy trauma, mintha időközben kéne lemondatnia róla.”- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadás specialistája.

 

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

TROMBOFÍLIÁVAL SZEDHETEK-E FOGAMZÁSGÁTLÓT?

TROMBÓZIS FIATALON- GYAKRAN TROMBOFÍLIA OKOZZA

EZÉRT ÉRDEMES VERSENYPORT ELŐTT TROMBOFÍLIA SZŰRÉST VÉGEZTETNI

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Trombózisközpont

+36 70 431-77-29

online bejelentkezés trombózisközpont

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

  • Specialitások: Rendelés típusa:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó estét kívánok, azt szeretném megkérdezni hogyha háromszor volt trombózisom a bal lábamban, többször begyulladnak a visszereim( nagyon csúnya visszeres mindkét lábam) trombofíliás vagyok és életem végéig kell syncumart szednem leiden mutáció V faktor miatt akkor ez mennyire súlyos betegségnek számít ? Sajnos van más egészségügyi problémám is , alulműködő pajzsmirigyre műtve vagyok( jobb oldali nincs) és vesedaganat miatt eltávolítva a jobb vesém (jó indulatú angiomiolipóma)
    Kedves Bartók Pálné !
    Nem nagyon értem a kérdését, de az állapotból, amit leírt arra következtetek, hogy súlyos, de nem életveszélyes akutan. Sok-sok türelem és kezelés szükséges a megfelelő életminőség fenntartásához. Ha közelebbieket szeretne megbeszélni , jelentkezzen be a Trombózis Központba rendelésemre várom.
    Üdvözlettel : Dr. Blaskó györgy

    bartok palne

    Prof. Dr. Blaskó György

    belgyógyász

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    A feltett valamennyi kérdésemre megnyugtató választ kaptam

    Nyugodt, barátságos légkör, szakmai hozzáállás. Kellemesen és barátságosan megbeszéltük a betegség lényegét, változtatás történt a gyógyszerelésben. A feltett valamennyi kérdésemre megnyugtató választ kaptam.
    Prof. Dr. Blaskó György
    Prof. Dr. Blaskó György
    belgyógyász

    Kapcsolódó videók

    Létrehozás ideje: 2019.06.28 Utolsó módosítás: 2019.07.11