Visszérműtét trombózis után- mi a teendő?

Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György 2019.01.16 2019-02-06 10:14:29.038507 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

A súlyosabb, elhanyagolt visszértágulatok jelenléte jelentős trombózis-provokáló faktornak számít, ezért sokan nem csak esztétikai okokból, hanem az egészségük érdekében is a műtét mellett döntenek. Azonban felvetődet a kérdés, hogy be merje-e vállalni a paciens a beavatkozást, ha már korábban átesett mélyvénás trombózison? A témáról prof. Blaskó Györggyel, a Trombózisközpont véralvadási specialistájával beszélgetünk.

 

Visszértágulatok és trombózis

visszérműtét trombózis utánA kidudorodó, kacskaringós visszértágulatok számtalan embernél előfordulnak, melynek hátterében a genetikai hajalmon túl (általában az édesanyától öröklik) mozgásszegény életmód, ülő/állómunka áll, billentyű-elégtelenség, de akár a várandósság során is megjelenhetnek. Keletkezésében nagy szerepet játszik a vénák falának meggyengülése, valamint a növekvő vénás nyomás, ugyanis ezek a vénák tágulatát eredményezik, ami egy idő után a billentyűk funkciójának romlásához vezet. A visszértágulatokban keletkezett vér-pangás, valamint az esetleges gyulladások elősegítik a vérrögök kialakulását- nem csak a felületes, de akár a mélyebben fekvő vénákban is. Éppen ezért fontos, hogy az illető mihamarabb kezeltesse visszereit, hiszen ma már több olyan beavatkozás is létezik, melyekkel rövid időn belül, vágás és hosszú felépülési idő nélkül orvosolható a probléma.

Megnöveli a trombózis rizikóját a műtét

Mivel maga a visszérműtét (sőt, még az injekciós szkleroterápia is) megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját, ezért felvetődhet a kérdés, hogy el lehet-e végeztetni a beavatkozást akkor, ha az illetőnek már volt korábban trombózisa. A műtét lehetősége igen kecsegtető, hiszen ma már igen kíméletes módszerek állnak rendelkezésre (pl. Radiofrekvenciás eljárás).

Még a visszérműtét előtt szükség van ultrahangos vizsgálatra, melynek során megvizsgálják a mélyen fekvő vénák állapotát, esetleges vérrögök után kutatva, valamint ellenőrzik a vér áramlását.

 visszérműtét trombózis után“Aktív trombózisos állapotban nem lehet visszérműtétet végezni - az érsebész sem vállalja-, ám 3-6 hónap után meg lehet ejteni a beavatkozást, természetesen előzetes vizsgálatok után”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája. Tehát, ha azonban az aktív folyamat meggyógyul, a gyulladás elmúlik, akkor bátran el lehet végeztetni a beavatkozást.

Amennyiben nincs kontraindikációja, a műtétet el lehet végezni, úgy fontos a megfelelő trombózis-prevenció, hiszen a műtét maga már eleve fokozza a trombózis rizikóját.  Ekkor fontos a véralvadásgátló gyógyszer alkalmazása mellett a kompressziós harisnya – vagy rugalmas pólya-viselése, valamint a mozgás. Ez utóbbit nem szabad elhanyagolni, hiszen így fokozható a véráramlás, mely csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét.

További híreink>>>

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Trombózisközpont

+36 70 431-77-29

online bejelentkezés trombózisközpont

Téma szakértője

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász, klinikai farmakológus

Specialitások:

Véleményeket prof. dr. Blaskó Györgyről itt olvashat>>


Orvos válaszol

Orvos válaszol - Barcza Tamás

trombózis

Tisztelt Doktornő !
Tisztelt Doktor Úr!
Majd másfél éve diagnosztizáltak nálam alsó végtagi trombózist.
Jelenlegi UH leletem szerint: a mélyebben futó VTP lumenében, vmint. a gastrocnemus véna lumenében szervült thrombus (v.s.régi), mely mellett áramlás nics.A mélyvénák lumene szabad,thrombus, szervült thrombus nincs. VP-ban és v. peroneában billentyűelégtelenség igazolható, mélyvénák áramlása normális, légzéssel szinkron. VSM és VSP ép. bennük insuff. nem igazolható.
Medialis talpéltől kb. 20cm-re kóros perforans áramlás detektálható.
Vél.: Szervült trombus, és billentyűelégtelenség
Pradaxa 150 mg-ot szedek napi 2x
Kérdésem lenne, hogy indokolt-e még e nagy mennyiségű gyógyszer szedése,ha igen, a thrombus felszívódását elősegítendő vagy megelőzés céljából nem hagyhatom abba a gyógyszeres kezelést.
Megtisztelő válaszát várom: Tisztelettel
Kedves Tamás !
Szerintem nem szed nagy mennyiségű gyógyszert, hanem csak annyit ami az előírás. A Pradaxa szedését még folytatni javaslom addig, amíg vagy rekanalizálódnak az illető vénák, vagy kialakul az un kollaterális áramlás, ami biztosítja a megfelelő vénás visszafolyást. Ha idő előtt abbahagyja, akkor 5-8 év múlva szembesülhet a krónikus vénás keringési elégtelenséggel amin már alig lehet segíteni.
Türelem!
Üdvözlettel : Dr. Blaskó György

Páciensek mondták

Betegcentrikus

Itt látszik hogy mindenki azért van hogy a beteg jól érezze magát! A recepciótól a professzor úrig mindenki a betegért van! Köszönet! 

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol


Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA