Autoimmun betegségek, melyek trombózist okozhatnak

Autoimmun betegségek esetén a szervezet hibás immunválasz miatt önmagát támadja, mivel külső betolakodóként érzékeli a saját sejtjeit. Ez számos panaszt és szövődményt okozhat, ezért jobb, ha a betegek tudnak állapotukról és azok veszélyeiről. Bizonyos autoimmun betegségek mélyvénás trombózist okozhatnak, így prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája felhívja a figyelmet azokra, melyek esetén preventív intézkedéseket szükséges tenni az életveszélyes vérrögök megelőzése érdekében.

Mik azok az autoimmun betegségek?

Az immunrendszer feladata, hogy megvédjen minket a betegségektől, fertőzésektől azáltal, hogy megtámadja a szervezetbe jutó kórokozókat. Autoimmun betegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet természetes védelmi rendszere nem tudja megkülönböztetni a saját sejtjeit az idegen “betolakodóktól”. Emiatt az immunrendszer tévesen olyan autoantitesteket termel, melyek a saját sejteket támadják, károsítva ezzel a szöveteket, szerveket. Számos autoimmun betegség létezik (több mint 80), és a test különböző területeit érinthetik.

Mely autoimmun betegségek fokozzák a trombózis esélyét?

1-es típusú cukorbetegség

Az egyik legismertebb autoimmun betegség az az 1-es típusú cukorbetegség, mely során a szervezet a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit támadja, így inzulinhiány lép fel. Akár 1-es, akár 2-es típusú diabéteszről van szó, mindkét állapot fokozza a trombózisra való hajlamot (mind az artériás, mind a vénás trombózist). A cukorbetegek esetén több olyan tényező is jelen van, melyek elősegítik a vérrögképződést. A magas vércukorszint ugyanis komoly hatást gyakorol az erek állapotára, ugyanis ekkor a belső, endothel rész erősen károsodik, rugalmasságuk csökken. Emiatt könnyen sérül az érfal, és ún. plakk képződik. A plakkok nem csak szűkítik az erek keresztmetszetét (szűk keresztmetszeten ráadásul a vérnyomás is nő, további károsodásokat okozva), hanem a plakk széle beszakadhat, ez pedig fokozza a vérlemezke-aggregációt (összecsapódást), ami vérrögök kialakulásához vezethet, szívinfarktust, stroke-ot okozva. Mindezeken kívül cukorbetegség esetén megnő az alvadási faktorok aktiválódása is, ami a vénákban generálhat vérrögöket, így mélyvénás trombózis/tüdőembólia alakulhat ki.

Antifoszfolipid szindróma

Az antifoszfolipidpid szindróma (APS) igen gyakran áll a trombózis hátterében. Az immunrendszer ekkor ún. antifoszfolipid antitesteket termel, melyek megtámadják a véralvadási rendszer foszfolipidjeit.

autoimmun betegség okozta trombózis“A véralvadásban fontos szerepet játszanak a döntően a vérlemezkékből származó foszfolipidek, mivel az alvadáshoz szükséges faktorokat térben közel hozzák egymáshoz. Bár az artériás erekben is keletkezhetnek ekkor vérrögök, gyakrabban generál problémákat a vénákban. Sokszor az állapot nem okoz semmilyen tünetet, panaszt, az antifoszfolipid szindrómára így legtöbbször trombózis után derül fény, illetve meddőség, vetélés esetén. Vérrögök ugyanis a placenta ereiben is előfordulhatnak, ráadásul az antitestek a magzati fejlődést is akadályozhatják, így komplikációkat okozhatnak.

 

Szisztémás lupus erythematosus (SLE)

A lupus szintén gyakori autoimmun betegség, mely a test szinte bármely szervét érintheti, így a tünetei is igen változatosak lehetnek (láz, kiütések, gyulladások, veseproblémák, izom-és ízületi fájdalmak). A téves immunválasz miatt gyulladás lép fel a test különböző részein, és egy idő után szövetkárosodás alakul ki. A panaszok hol fellángolnak, hol pedig remissziós (nyugalmi) fázisban vannak. Lupus esetén igen gyakran jelen vannak a már tárgyalt antifoszfolipid antitestek (melyek egyik típusa a lupus antikoagulans), és ez megzavarhatja a véralvadást- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája. Amikor az antifoszfolipid szindróma lupusszal társul, úgy az APS-t “másodlagosnak” mondják.

A gyulladásos autoimmun bélbetegségek

Ezen betegségek (pl. colitis ulcerosa, Crohn betegség) szintén növelik a trombózis kockázatát. “A hatásmechanizmus igen bonyolult, de érdemes az orvosnál rákérdezni”-mondja a professzor.

+1: a koronavírus fertőzése okozta tüdőembolia, illetve trombózis veszély

Ezt a legutóbbi időkben ismertük meg és „immun thrombozis-nak” keresztelték. Többször előfordult a vakcinák adása során is, mint súlyos mellékhatás. A trombózis kialakulásának útjai igen bonyolultak, ezért részleteiben szakintézetben vizsgálandók ki. Fontos, hogy a beteg addig kapjon LMWH profilaxist (megelőző terápiát), amíg magas a D-Dimer szint!

 

Hogy lehet elkerülni a trombózist?

Amennyiben valakinél olyan autoimmun betegség áll fenn, mely megnöveli a trombózis esélyét, úgy fontos, hogy szakorvossal konzultáljon a megelőző terápiáról! Hogy kinek, mire van szüksége, az több tényezőtől függ: van-e egyéb trombózist növelő rizikófaktora, volt-e már trombózisa/tüdőembóliája, van-e egyéb betegsége stb. Ezek alapján az orvosa eldönti, szükséges-e véralvadásgátló kezelés, vagy elegendő az életmódterápia. Előfordulhat az is, hogy alapból nincs szükség véralvadásgátló kezelésre, ám ha pl. terhes vagy repülőn utazik, úgy LMWH injekcióra van ideiglenesen szükség.

 

 

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Professzor Úr! Feleségem(65 éves) kétoldali, nagy kiterjedésű tüdőembólián esett át.Tünetei a nehéz légzés, és a magas pulzusszám voltak. Utólag megállapították a bal térdhajlatból kiinduló mélyvénás trombózist, aminek fájdalommal járó előjele nem volt. A kórházból kijőve, jelenleg a különböző vizsgálatokra vannak előjegyzései. Eliquis 5 mg + Controloc 20 mg gyógyszerket kell szednie a már korábban szedett Vidotin Kombi 4 mg/1,25 mg mellé. Csalánkiütést kapott.A Controlocot lecserélték Emozul 40 mg-re. Bőrgyógyásznál is volt, aki allergia ellenes gyógyszert és krémeket írt. A kiütések, a viszketés enyhült, de nem szűnt meg. Kérdéseim: Tapasztalata szerint, gyakori a véralvadást gátló + savcsökkentő gyógyszereknél allergia jelentkezése? Mit javasol ilyen esetben? Más jellegű kérdés: Az ilyen súlyos betegségen átesett beteg mehet-e, illetve mikor mehet meleg vizes gyógyfürdőbe, imfra és finn szaunába, gőzfürdőbe?
Kedves István !
Igenis lehet valaki az Eliquisre is allergiás (ritka) ilyenkor váltani kell a gyógyszert és NEM SZABAD erőltetni. . Az infra szauna lehet, de a finn szaunával várjon egy fél évet és 36 fokosnál melegebb vízbe ne fürödjön. ,
Üdvözlettel :Dr. Blaskó György

István

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindent elmagyaráz

A recepción dolgozó kollegák rendkivül segítőkészek. A doktorúr mindent nagyon szépen elmagyaráz, hogy az orvosi szavak, értékek és a diagnózis a laikusnak is érthető legyen.
Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.05.29 Utolsó módosítás: 2023.05.29