A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Így csökkentheti a trombózis kockázatát

Így csökkentheti a trombózis kockázatát

dr. Szélessy Zsuzsanna Létrehozva: 2020.06.25 Módosítva: 2020.07.08

A trombózis súlyos állapot, akár végzetes kimenetelű is lehet. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy mire figyeljünk a megelőzés érdekében.

Mi a trombózis?

Ha megvágjuk magunkat, a vérzés rövid időn belül eláll, mert megkezdődött a véralvadás folyamata. Egészséges embereknél a vérzés elálltával a véralvadás folyamata is leáll. Trombózis esetén a véralvadás nem blokkolódik időben, és az érpályán belül véralvadék keletkezik. Trombózisról beszélünk, ha az érpályán belül alvad meg a vér. Ez kialakulhat az artériás érrendszerben és a vénás keringésben is.

Kezeltessük az érelmeszesedést!

Trombózist érszűkület is okozhat.Az artériás elzáródás leggyakoribb oka az érelmeszesedés. Az érelmeszesedés miatt az erek fala elveszti rugalmasságát és beszűkül, a belső felülete egyenetlen lesz. A vérkeringés az érintett területen lelassul, emiatt fokozódik a véralvadás, a trombózis kockázata. Az érelmeszesedés azért veszélyes különösen, mert hosszú időn át, lappangva alakul ki, gyakran már csak a kirakatbetegségnek nevezett állapot – rövid séta után is erős fájdalmat érez a lábában, ami megállásra kényszeríti - kapcsán kerül felismerésre.

Ülőmunka esetén is óránként sétáljon!

A trombózis komoly rizikófaktora az inaktív élet, a tartós egyhelyben ülés. A vénák falában ugyanis nincs simaizom, a vérkeringést az alsó végtagokban a lábunk izomműködése biztosítja. Tartós mozdulatlanság esetén a vérkeringés lelassul, a lábakban pang a vér, ezzel megnő a trombózis veszélye. Ülőmunka esetén is sokat tehetünk a megelőzésért, ha lehetőségünk van rá, óránként 5-10 percet sétával, lépcsőzéssel, ha nincs mód elhagyni a munkaterületünket, akkor ülve is mozgathatjuk a lábunk izmait.

A trombózis további rizikótényezői

Az érelmeszesedés és a mozgás hiánya mellett a trombózis kockázatát növeli az elhízás, a dohányzás, bizonyos autoimmun betegségek, gyógyszermellékhatások – például fogamzásgátlók szedése – is. Emellett nagyon lényeges a genetikai hajlam szerepe is. A genetikai vizsgálat mindenki számára javasolt, aki korábban átesett már trombózison, vagy a családjában előfordult a betegség, illetve, ha ismert a genetikai örökség a rokonságban.

Trombózis genetikai vizsgálat

Trombózis kivizsgálása vérvizsgálással.Az öröklött trombózishajlam kimutatására különböző genetikai tesztek és a véralvadásban résztvevő fehérjék funkcióját vizsgáló módszerek léteznek. A vizsgálatok vérmintából készülnek a laboratóriumban. Enyhe trombózis készséget mutat a heterozigóta eredmény. Ez azt jelenti, hogy csak az egyik szülő adta át a trombózishajlamot okozó gént. Nagyobb a rizikó, ha homozigóta állapot igazolódik, mert ilyenkor mindkét szülőtől örökölte a kóros gént. Akinél fokozott trombózishajlamot diagnosztizálnak, bizonyos helyzetekben – például terhesség, tartós ágynyugalom, gipszrögzítés, műtét, baleset, hosszú utazás esetén - trombózist megelőző kezelést kell kezdeni, véralvadásgátló készítményt kell kapnia.

 

Dr. Szélessy Zsuzsanna a trombózis kockázatának csökkentésével kapcsolatban összefoglalva elmondta, hogy szükséges a meglévő betegségek, pl. cukorbetegség kezelése, életmódváltás – melynek része a rendszeres mozgás és a normál testsúly elérése – fontos az az öröklött hajlam tényének ismerete, az orvosi tanácsok követése.

Téma szakértői

dr. Horváth Ilona dr. Horváth Ilona

dr. Horváth Ilona

radiológus
Prof. Dr. Blaskó György Prof. Dr. Blaskó György

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász, klinikai farmakológus
dr. Kósa Éva dr. Kósa Éva

dr. Kósa Éva

belgyógyász, angiológus, érszűkület specialista

Orvos válaszol

Üdvözlöm.
2017. március 10-én kisfiúnk a 36. hétre halva született. Sajnos nem tudták még megmondani a történtek okát.
A papíromra ezt írták: Makroszkóposan látható okot nem találtunk, feltehetőleg lepényi rendellenesség állhat a háttérben, melynek szövettana folyamatban van.
Az eredményt azóta sem kaptuk meg. Az orvosom pedig nem küldd el addig semmilyen kivizsgálásra, amíg nincs meg az eredmény.
Érdeklődni szeretnék, hogy Önök javasolnának e valamilyen kivizsgálást még az eredmények ismerete nélkül? Nincs tudomásunk róla, hogy esetleg lenne-e örökölt vagy szerzett thrombofiliám. Ilyen jellegű vizsgáton nem voltam. Lassan szeretnénk újra babát vállalni, de a történtek miatt egyenlőre nem merünk belevágni vizsgálatok nélkül.
Vagy Önök szerint is csak a vizsgálati eredmények birtokában induljunk el?
Köszönöm:
Eszter

dr. Szélessy Zsuzsanna
dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász
Kedves
Nagyon sajnálom a történteket, együttérzésemet szeretném kifejezni Önöknek!
A köldökzsinór és lepény rendellenességen, esetleges trombózisán kívül, fertőzés (vírus), vércsoport rendellenesség (antitest termelődés) okoz ilyen eseményt, ami makroszkóposan nem látható. A szövettani lelet még nagyon sok fontos információt fog mondani, ezért a leletér el kell menni.A szövettan ennyi dő elteltével biztosan készen van, arra már nem kell várni, ki kell kérni!!
Természeten annak birtokában konkrétabban el lehet kezdeni a vizsgálatokat.
A véralvadással, vércsoporttal és immunológiai kivizsgálással kapcsolatban a lehetőséget mi is biztosítani tudjuk.
Üdvözlettel: Dr. Szélessy Zsuzsanna

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nyugalmas, türelmes

A Doktornő nyugalma,türelme,rám szánt minőségi ideje.A recepciós személyzet udvarias,informatív,időben bekerültem a rendelésre is.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

5 kérdés a leukémia tüneteiről

5 kérdés a leukémia tüneteiről

A leukémia kezelése terén rengeteget fejlődött az orvostudomány az elmúlt évtizedekben. A betegséggel diagnosztizáltak ma már sokkal tovább élhetnek, és akár teljes gyógyulás is elérhető. Ehhez azonban a betegséget mielőbb, korai stádiumban fel kell ismerni. A leukémia tüneteit dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa foglalta össze.

További részletek
Így csökkentheti a trombózis kockázatát

Így csökkentheti a trombózis kockázatát

A trombózis súlyos állapot, akár végzetes kimenetelű is lehet. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy mire figyeljünk a megelőzés érdekében.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA