A trombózis meglétének diagnózis felállítása nem a Trombózis- és Hematológiai Központ profilja, szakmailag azonnali akut ellátást igényel, amire mi - fekvőbeteg osztály intenzív osztály hiányában - nem vagyunk felkészülve. Akut ellátás igénye esetén, kérjük, hívjon mentőt, és keresse fel a területileg illetékes kórházat!

Megfelelő kezelés nélkül 3 éven belül megismétlődhet a trombózis

Megfelelő kezelés nélkül 3 éven belül megismétlődhet a trombózis

Prof. Dr. Blaskó György Létrehozva: 2019.03.01 Módosítva: 2019.05.18

A mélyvénás trombózis és a tüdőembólia igen sok embert érintenek, és sajnos sok emberéletet is követelnek. Kutatások szerint, ha valakinél egyszer már kialakult trombózis, úgy fennáll a rizikója annak, hogy mindez 3 éven belül megismétlődik- ezért igen fontos nagy hangsúlyt helyezni a prevencióra. Hogy miként lehet csökkenteni egy újabb trombózis esélyét, azt prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája osztotta meg.

Vérrögök a vénában

A trombózisok 2 nagy csoportra oszthatók, attól függően, hogy az artériában vagy a vénában alakult ki (ez alapján artériás és vénás trombózisról beszélünk). Vénás trombózis kialakulásának megértéséhez érdemes tudni, hogy is működik a véralvadás. A folyamat lényege, hogy a benne szereplő enzimek, fehérjék, alvadási faktorok az ún. véralvadási kaszkádban vízesésszerűen aktiválják egymást, mindegyik a rangsorban következőt aktív enzimmé alakítja, míg végül a trombin az oldható fibrinogénből oldhatatlan fibrinhálót képez. A fibrin lerakódik, és dugót képez a sérülés helyén (majd később ennek a lebontását a plazmin végzi). Ha ebbe a folyamatba hiba csúszik, úgy a vérrögképződés fokozottá válik és megnő a trombózis kialakulásának esélye.

Trombózis után megnövekedett rizikó

trombózis megismétlődhetA trombózis/tüdőembólia kialakulásának egyik fő rizikótényezője az, ha az illetőnél már fellépett korábban a probléma. Ennek oka többek között a tönkrement vénabillentyűk, mivel ez kiváló táptalaja újabb vérrögök képződésének. Ráadásul vannak olyan trombózis-provokáló tényezők, melyeket még nem ismerünk, így megelőzni, illetve kezelni nem tudunk még. Mindezeken kívül sajnos előfordulhat, hogy a beteg nem a megfelelő terápiát kapja, az INR szintje ingadózó, nem sikerül elérni a 2-3 közti INR szintet, melynek következtében továbbra sem kielégítő az illető véralvadása. A megnövekedett rizikó oka az említetteken kívül még a helytelen életmód folytatása (pl. Cigaretta, kevés folyadékfogyasztás, mozgáshiány, túlsúly), melyek mind elősegítik az újabb trombózis kialakulását- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy a trombózis egyik szövődményének (a un. posttrombotikus szindróma, a PTS) fő veszélye az, hogy igen könnyen alakul ki ekkor újabb trombózis. PTS leggyakrabban akkor lép fel, ha az INR szintet nem sikerül a céltartományon (2-3) belül tartani. Ekkor lép fel a krónikus vénás keringési zavar, néha fekélyek alakulnak ki, amit már igen nehéz kezelni és ápolni.

Hogy kerülheti el az újabb trombózist?

  • Orvos által meghatározott ideig tartó véralvadásgátló terápia
  • Régi típusú készítmények esetén rendszeres INR ellenőrzés esetén NOAC-ra való átállás
  • Ingadozó INR érték kezelése
  • Szükség esetén kompressziós terápia
  • Megfelelő életmód
  • Kerülje a nagy meleget, a vénák kitágulásával járó eseményeket (pl. 34 foknál melegebb termálvíz)
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Trombózisközpont

+36 70 431-77-29

online bejelentkezés trombózisközpont

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Jelenleg 6 hetes kismama vagyok (szívhang az 5+2 hetes vizsgálatkor még nem volt, csak petezsák és szikhólyag). 5 hónapja a 39. héten meghalt a kislányom a pocakomban, a boncolási jegyzőkönyv szerint méhen belüli hypoxiája lett, de vérrögöt nem találtak és egyébként a terhességgel minden rendben volt (IR-em és PCO-m van,szedtem Merckformint a terhesség 14.hetéig, de a cukrom mindig rendben volt, valamint a terhesség 32.hetétől napi 25µg EUTHYROX-ot szedtem, a mai napig). Csináltattam trombózis panelt, mely alapján csak az MTHFR gén (C677T) lett heterozygota, a többi (FV Leiden, FII/Protrombin gén, MTHFR A1298C) normál. Hematológushoz csak két hét múlva van időpontom, aki telefonban azt mondta, hogy kezdjem el azonnal szúrni a napi 0,4ml clexane-t. A nőgyógyász szerint majd a terhesség vége felé kellene adnom az injekciót. Félek, hogy nehogy baja legyen a babámnak, azzal, hogy kivizsgálás nélkül elkezdem szúrni az injekciót. Ön szerint szükséges most azonnal elkezdenem szúrni?

Mielőbbi válaszát köszönöm:
Bettina

Prof. Dr. Blaskó György
Prof. Dr. Blaskó György belgyógyász
Kedves Bettina !
Az MTHFR C677T heterozygotaság miatt elég lenne akkor elkezdeni szúrni, ha már bizonyítottan van szívhang. Mindenképpen jöjjön be a Trombózis központba a hiányzó vizsgálatok elvégeztetésére, amit lehet Clexane mellett is. A nőgyógyászának nincs igaza, mert éppen a gyorsabban elöregedő méhlepényi erek miatt kell a terhesség végéig Clexane-t adni.
A viszontlátásig üdvözli : Dr. Blaskó György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan hozzáértő

Maximálisan hozzáértőnek és jártasnak tűnt a szakterületén. Részletes tájékoztatást adott, és a hosszútávú lehetőségekről is beszélt gyermekvállalás szempontjából, ami egy nőnél nagyon fontos.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

5 kérdés a leukémia tüneteiről

5 kérdés a leukémia tüneteiről


További részletek
Így csökkentheti a trombózis kockázatát

Így csökkentheti a trombózis kockázatát


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Facebook csoportjaink

PRIMA MEDICA