Több stressz, kevesebb mozgás- COVID miatt így változott meg az élet

A COVID több szempontból is megváltoztatta az életünket-és nem minden szempontból a jó irányba. Egy friss felmérés szerint ugyanis az emberek nagy része kevesebbet mozog és lényegesen többet stresszel. Ez viszont nagy veszélyeket rejt magában. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa elmondja, miért veszélyes ez trombózis szempontjából az arra hajlamosaknál.

COVID-19 és trombózis

 
A COVID-19 egyik nagy veszélye a trombózis (mind az artériás, mind a vénás). Ennek oka, hogy a fertőzés következtében változások következnek be a véralvadási folyamatban, melynek hatására fokozódik a véralvadás és csökken az ún. fibrinolízis (vagyis a véralvadék lebontásának folyamata). Erre csak rátesz a rossz közérzet, illetve a kórházi tartózkodás miatti tartós ágyban fekvés és a kevés folyadék fogyasztása. Ezek mind megnövelik a vérrögképződés esélyét, nem csoda, hogy a koronavírus fertőzés egyik gyakori szövődménye a trombózis.
 
Egy friss felmérés szerint a válaszadós többsége tart is a fertőzés okozta trombózistól-bár a fele, csak kis mértékben. Leginkább a 65 év feletti korosztály tagjai félnek- ami érthető, hiszen általánoságban őket veszélyeztetik a legjobban a vérrögök.
Trombózis megelőzés céljából többen is aspirint szednek. Fontos azonban tudni, hogy ez csakis az artériás trombózis ellen véd (pl.szívinfarktus, stroke), ám a vénás trombózis ellen (pl.mélyvénás trombózis, tüdőembólia) nem. Arra a célra különböző antikoagulánsok (véralvadásgátlók) vannak forgalomban. Amennyiben valaki COVID-19 fertőzött, és eleve magasabb nála a trombózis rizikója (pl. mert trombofíliás vagy mert cukorbeteg), úgy megelőző jelleggel LMWH injekcióra lehet szüksége bizonyos ideig, nehogy fellépjen nála mélyvénás trombózis.
 

Ilyen lett az élet a járvány miatt

 
COVID trombózisA koronavírus világjárvány nagyban rányomta/rányomja a bélyegét a mindennapokra. Sok mindent máshogy látunk, sok minden megváltozott. Előtérbe került a home-office, az emberek kevesebbet járnak el otthonról. Friss kutatás szerint lényegesen több lett a stressz az életünkben (félünk a betegségtől, félünk az otthoni tanulástól, félünk a munkahely elvesztésétől stb.), és emellett igen kevés időt fordítunk testmozgásra, és a táplálkozási szokások is sokaknál rossz irányt vettek. Emiatt pedig megnő különböző betegségek esélye. Többek között a trombózisé is, hiszen a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a stressz miatt kialakuló kóros állapotok (pl. magas vérnyomás, szív-és érrendszeri problémák) elősegítik a vérrögképződés esélyét. Mivel sokan már home-office-ban dolgoznak, van, hogy az illető fel sem kel az ágyból, illetve a székéből egész nap. Emiatt a vérkeringés lelassul, a vér pangani kezd- és ez meleg ágya a vérrögöknek. Az orvosok éppen ezért felhívják arra a figyelmet, ha az életmódunkon nem változtatunk, nem állunk fel a gép elől kb. óránként kimozgatni magunkat, nem járunk el sportolni és továbbra is egészségtelen ételeket fogyasztunk, annak bizony előbb-utóbb meglesz a böjtje- figyelmeztet dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. Az arra hajlamosaknál, azoknál, akiknél eleve magasabb a mélyvénás trombózis (DVT) rizikója, ez az új életmód bizony igen kockázatos. Hiszen, ha a trombózis-provokáló tényezők összeadódnak, akkor lényegesen nagyobb az esély egy DVT fellépésének.
 
Hogyan lehet elkerülni a mélyvénás trombózist
 
  • Megfelelő, egészséges étkezés
  • Rendszeres testmozgás
  • Túlsúly leadása
  • Dohányzásról való leszokás
  • Szükség esetén kompressziós harisnya viselése
  • Hideg/meleg váltózuhany
  • Magas kockázat esetén véralvadásgátló terápia prevenciós jelleggel

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! 77 éves vagyok Egy éve tüdő embóliám volt azóta napi 5 mg Walfarint szedek Meddig szükséges még szednem. Reumatoid artritis miatt heti 10 mg metrotrexant és diabétesz miatt eucreast szedek. Üdvözlettel és köszönöm szépen a válaszát.
Tisztelt Czuczi Károly!
Sajnos erre a kérdésre csak a leleteivel konzultáció keretén belül kivizsgálással egybekötve tudnánk pontos választ adni.
Fontos kérdések van- e egyáltalán hajlama a trombózisra, felszívódott-e egy év alatt a az előző trombus.
Keresse fel szakorvosát.
Üdvözlettel,
Prof. Blaskó György
Czuczi Károly

Prof. Dr. Blaskó György

belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2021.11.10 Utolsó módosítás: 2021.11.10